Românii din Ucraina cer Kievului să renunțe la sintagma „limba moldovenească”. Au înaintat un memoriu către președintele Zelenski
Românii din Ucraina solicită Kievului să renunțe la sintagma „limba moldovenească”, urmând astfel exemplul Republicii Moldova. Un memoriu în acest sens a fost înaintat de Consiliul Național al Românilor din Ucraina (CNRU) în adresa conducerii Ucrainei, notează Bucpress.eu.
・ Cristian Bolotnicov
Cea mai reprezentativă și numeroasă Uniune Civică a românilor din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev a reluat în memoriu și numeroasele solicitări din trecut privind soluționarea definitivă a problemei legată de predarea în inexistenta „limbă moldoveneasca” în locul limbii române în instituțiile de învățământ școlar din regiunea Odesa.
Potrivit memoriului, Kievul trebuie să recunoască identitatea așa-zisei limbi „moldovenești” pe teritoriul Ucrainei cu limba română și să renunțe oficial la folosirea sintagmei sovietice, staliniste, ruso-imperiale de „limbă moldovenească” la nivel de stat și în spațiul public al Ucrainei „în semn de respect pentru denumirea științifică oficială a limbii române ca limbă maternă a peste 400.000 de cetățeni ai Ucrainei, precum și față de limba de stat a celor două țări vecine și prietene cu Ucraina – România și Republica Moldova, aceasta fiind una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene”.
CNRU arată că oficial, „limba moldovenească” este recunoscută doar în Ucraina și în „republica moldovenească transnistreană” separatistă, o creatură a Kremlinului, asociere care nu i se potrivește deloc Kievului. „În acest sens, solicităm să se facă modificările corespunzătoare în actele normative și cele subsecvente ale Ucrainei”, potrivit memoriului, publicat în traducere și în original de Agenția BucPress din Cernăuți.
Amintim că, la 22 martie 2023, președinta R. Moldova, Maia Sandu a promulgat legea care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toate legile R. Moldova.
Vezi și: Limba română ar putea fi introdusă în Constituție: Cu câte voturi și prin ce procedură
Proiectul de lege a fost votat la 16 martie 2023 în lectură finală cu 58 de voturi și prevede că vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Procedura de votare a fost marcată de un protest al membrilor Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) care au cerut respingerea inițiativei.
Precizăm că, Maria Zaharova, a declarat că limba română trebuie de fapt să se cheme „moldovenească”. Portavocea de la Externe a Kremlinului a scris că „lingvistica istorică s-a stabilit un consens în ceea ce privește limbile moldovenească și română".
Zaharova a subliniat că limba moldovenească este menționată în lucrările din secolul al XVII-lea, iar limba română a fost menționată chiar mai devreme, până în secolul al XVI-lea, în timp ce limba română nu exista atunci. „Dacă vor să rescrie denumirile de limbi, trebuie să fie urmată logica istorică, respectiv limba română să se numească moldovenească, nu invers”, a spus aceasta.
Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu o reacție la declarațiile făcute de reprezentanta oficială a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, care a spus că limba română trebuie de fapt să se numească „moldovenească”. Autoritățile de la Chișinău au menționat că „nu acceptăm lecții de istorie”.