Maia Sandu spune că Republica Moldova va fi gata în acest an pentru negocierile de aderare la UE

Maia Sandu spune că Republica Moldova va fi gata în acest an pentru negocierile de aderare la UE

Președinta Maia Sandu declară că Republica Moldova va fi gata în acest an pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Potrivit șefei statului, au fost făcute progrese privind toate condițiile înaintate anterior de Comisia Europeană. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Moldova 1.

Zagnat Elena

Vom fi gata, cu toate condițiile îndeplinite, în acest an. Deja o să vedem când se va pune pe agendă discuția la Consiliul Uniunii Europene, discuțiile pentru inițierea negocierilor pentru Republica Moldova și Ucraina. Noi vom fi gata până la mijlocul acestui an cu condițiile care au fost formulate anul trecut de Comisia Europeană.

Autor: Maia Sandu, președinta Republicii Moldova

Șefa statului declară că reforma-cheie în procesul de aderare este cea a justiției. Potrivit Maiei Sandu, indiferent de impedimente, procesul de reformare va continua.

Publicitate
Avem progrese pe toate condițiile, am anunțat o ședință a Comisiei pentru integrare europeană pentru săptămâna viitoare anume pentru a verifica care sunt ultimele noutăți la acest subiect. Ministerul de Externe a transmis deja un raport către Comisia Europeană și va transmite o actualizare în următoarele două săptămâni. Suntem destul de bine pe acest făgaș. Evident, urmează să vedem care vor fi evaluările Comisiei Europene. Cea mai importantă reformă este reforma justiției. În această reformă lucrurile nu depind doar de Guvern, vedem și foarte multă rezistență din partea judecătorilor, vedem acțiuni nu tocmai corecte din partea unor procurori și asta, evident, creează impedimente, dar o să insistăm, o să ajustăm acolo unde se încearcă oprirea reformei și crearea impedimentelor și o să mergem mai departe, pentru că această reformă este reforma-cheie pentru integrarea europeană și nu le putem permite oamenilor corupți din sistem să ne lipsească de această șansă de a adera la Uniunea Europeană. 

Autor: Maia Sandu, președinta Republicii Moldova

La 3 martie 2022, Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE, iar la 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată. Consiliul a luat act de eforturile considerabile depuse de Republica Moldova în urmărirea obiectivelor care stau la baza statutului său de stat candidat și a încurajat țara să continue agenda sa de reforme și să îndeplinească condițiile specificate în avizul Comisiei privind cererea sa de aderare, astfel încât să avanseze în direcția integrării.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal