Prejudiciul de 5,3 mlrd. de lei ce trebuie încasat de la Șor. Șefa PA: 1,3 mlrd deja pot fi încasat de stat, restul bunurilor trebuie identificate (VIDEO)

Prejudiciul de 5,3 mlrd. de lei ce trebuie încasat de la Șor. Șefa PA: 1,3 mlrd deja pot fi încasat de stat, restul bunurilor trebuie identificate (VIDEO)

Banca de Economii este în drept să înceapă la această etapă acțiunile prin care 1,3 miliarde de lei ce aparțin lui Ilan Șor și se află sub sechestru să treacă în contul statului. Decizia Curții de Apel este executorie chiar dacă avocații lui Șor spun că se vor adresa la Curtea Supremă de Justiței. Cât despre restul sumei din prejudiciul de 5 miliarde, adică bunurile de peste 3,5 miliarde de lei, acestea încă trebuie identificate, afirmă șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin la emisiunea DESCIFRAT.

Irina Soltan

În prezent, Procuratura Anticorupție are sub sechestru 1,36 miliarde de lei, din cei 5,2 miliarde de lei care este suma prejudiciului ce trebuie să fie încasată de la Ilan Șor în beneficiul Băncii de Economii - partea vătămată pe acest dosar. Aici e vorba de bunuri pe care oamenii legii au reușit să le demonstreze ca aparținând lui Șor, chiar dacă acestea erau înregistrate pe numele altor persoane, afirmă procurora-șefă a PA, Veronica Dragalin.

La această etapă, deși avocații lui Șor au spus că vor contesta condamnarea la Curtea Supremă de Justiție, decizia Curții de Apel se consideră executorie. Prin urmare, cei 1,36 de miliarde de lei sunt confiscați și trec în beneficiul statului.

„Banca de Economii poate acum să întreprindă măsuri pentru confiscarea banilor în folosul Băncii Naționale care de fapt reprezintă statul”, a spus Veronica Dragalin.

Cât despre restul sumei, investigațiile de identificare a bunurilor încă continuă.

„Avem investigații pe dosare penale, „Frauda bancară” - dosarul complexe și complicat din gestiunea PA, unde noi aproape în fiecare săptămână întreprindem acțiuni de investigație unde identificăm bunuri adiționale, inclusiv în Moldova și peste hotare”, a precizat Dragalin.

Cu privire la contestarea promisă de avocații lui Șor, procedura prevede că la 30 mai Curtea de Apel din Chișinău va publica decizia motivată privind condamnarea lui Ilan Șor. Din această dacă curge trenul de 30 de zile, timp în care apărătorii condamnatului dar și acuzatorii sunt în drept să se adreseze la Curtea Supremă de Justiție dacă nu sunt de acord cu decizia instanței.

Ediția DESCIFRAT cu participarea șefei PA poate fi urmărită aici: DESCIFRAT| Veronica Dragalin, despre alegerile din UTA Găgăuzia, dosarele pe numele lui Șor și Platon și despre echipa de acuzatori din PA (VIDEO)

AGORA amintește că lan Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare de magistrații Curții de Apel. Totodată, bunurile pe care a fost aplicat sechestru vor fi confiscate în favoarea statului, suma totală a prejudiciului fiind de peste cinci miliarde de lei. 

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal