Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Cetățenii sunt așteptați în PMAN pentru a-și arăta dorința de a merge pe drumul european

Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Cetățenii sunt așteptați în PMAN pentru a-și arăta dorința de a merge pe drumul european

Astăzi, 21 mai, începând cu ora 11:00 va avea loc Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați în Piața Marei Adunări Naționale pentru a se pronunța în favoarea integrării europene. În acest articol, AGORA vă prezintă tot ce trebuie să știți despre această zi.

Baciu Ana

Adresarea Maiei Sandu

La 10 aprilie curent, președinta Maia Sandu s-a adresat tuturor cetățenilor. Ținând un discurs, în ora de maximă audiență la televiziunea națională, șefa statului a vorbit despre parcursul european al țării noastre și a menționat că cetățenii trebuie să-și demonstreze dorința de a fi parte a Uniunii Europene.

„Eu vă îndemn ca să ne manifestăm ca popor decizia clară de a fi parte a familiei europene. Vă îndemn să le explicăm celor care au dubii că deciziile viitorului se iau în R. Moldova. A venit timpul să arătăm că suntem popor stăpân în casa sa. A venit timpul ca cei din est și vest să vadă că suntem uniți și curajoși. 

Am lansat inițiativa de a convoca o adunare la Chișinău a cetățenilor. Adunarea Națională „Moldova Europeană” va fi la 21 mai în Piața Marii Adunări Naționale”, a spus președinta

Citește și: Adresările președinților către popor: De unde vine tradiția și ce mesaje prezidențiale au rămas în istorie (FOTO/VIDEO)

Publicitate

Poziția partidelor

După anunțul făcut de președinta țării Maia Sandu, mai multe partide au venit cu reacții pe marginea acestui subiect. Și în timp ce unele criticau inițiativa, câteva formațiuni politice și-au anunțat prezența la miting.

Printre cei care și-a anunțat participarea se numără PLDM.

Partidul Social Democrat European (PSDE), fostul Partid Democrat a declarat că R. Moldova are un singur drum, spre vest, spre București și spre Bruxelles.

Și Partidul PACE, condus de Gheorghe Cavcaliuc a anunțat că și-a delegat membrii pentru Adunarea Națională, dar scopul acestora va fi altfel decât cel conceput de Președinție.

Deși în anunțul său, președinta Maia Sandu a declarat că va discuta despre Adunarea Națională cu partidele pro-europene, Partidul Șor anunță că membrii acestuia se vor alătura Adunării Naționale, dar cu o altă poziție.

Președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, ex-prim-ministrul Ion Chicu a declarat că inițiativa președintei este una bună, doar că va fi imposibilă de realizat în contextul actualei stări de urgență, care a fost prelungită recent.

După ce a preluat funcția de secretar executiv al Partidului Socialiștilor, ex-președintele Igor Dodon a declara că anunțul Maiei Sandu este un PR politic.

La scurt timp, pe pagina Partidului a fost publicat un comunicat prin care se lasă a înțelege că socialiștii nu vor participa la mitingul din PMAN.

Președintele Partidului CUB, Igor Munteanu a menționat că mitingul care urmează să aibă loc la 21 mai nu va rezolva problemele esențiale.

Ion Ceban a anunțat că el și partidul său, Mișcare Alternativa Națională va participa la Adunarea anunțată de președinta Maia Sandu pentru data de 21 mai. Edilul a menționat că va oferi toată susținerea pentru desfășurarea evenimentului.  

Și Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, a anunțat că formațiunea politică va participa la Adunarea „Moldova Europeană”.

Asta, deși, spune el, „adevăratul scop al manifestației este legat exclusiv de interesele politice și electorale a partidului Acțiune și Solidaritate”, iar „decizia platformei Demnitate și Adevăr de a oferi suport a fost ignorată”. 

Detalii organizatorice

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că autoritatea centrală se numără printre organizatorii evenimentului Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Potrivit lui Vodă, Guvernul se va implica pe partea ce ține de formalități ce țin de asigurarea rezervărilor, organizarea participanților. 

Potrivit secretarului general al Executivului, Artur Mija, oamenii legii vor avea grijă de siguranța cetățenilor.

Artur Mija a declarat că evenimentul va dura câteva ore și avea două părți: adresări către cetățeni și un program artistic. 

„Adunarea „Moldova Europeană”, va avea loc în același timp la Chișinău, dar și în alte 33 de capitale europene. Dacă sunteți în afara țării puteți găsi locurile unde se adună moldovenii pe harta plasată pe siteul moldovaeuropeană.md”, a subliniat Mija.

Totodată, vor fi amenajate patru parcări mari în funcție de intrarea în capitală. Harta parcărilor în capitală este plasată pe siteul evenimentului.

...

Parcări

Guvernul R. Moldova

Programul evenimentului

Mitingul a va începe la 11:00 și se va finaliza după ora 13:00. Pe scena din PMAN urmează să urce președinta Maia Sandu, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, precum și interpreții Valentina Naforniță, Vali Boghean și Cătălin Josan.

La ora 13:00 va avea loc adoptarea Rezoluției „Moldova Europeană”. După ora 13:10, pe scenă va urca Vali Boghean și Nicolae Botgros și Orchestra „Lăutarii”.

...

Program

Guvernul R. Moldova

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal