Adunarea Națională „Moldova Europeană” în presa internațională: Moldovenii susțin integrarea în UE și depărtarea de Rusia

Adunarea Națională „Moldova Europeană” în presa internațională: Moldovenii susțin integrarea în UE și depărtarea de Rusia

Adunarea Națională „Moldova Europeană” reprezintă o știre importantă, fiind reflectată de presa internațională, care scrie în mare majoritate, despre faptul că cetățenii moldoveni susțin aderarea țării la Uniunea Europeană, menționând și faptul că e organizată de guvernare. Prezența președintei Parlamentului European și numărul mare de participanți, au atras atenția mai multor publicații.

Cristian Bolotnicov

Bloomberg notează că „Moldovenii au ieșit duminică pe străzile capitalei lor, Chișinău, pentru a-și arăta sprijinul față de planificata aderare a țării la Uniunea Europeană și pentru a semnala o îndepărtare de decenii de influență rusească”.

AFP a transmis că susținerea manifestată astăzi de cetățenii moldoveni în favoarea ideii de integrare europeană, se datorează în special și obținerii statutului de țară candidat, primit în 2022, în urma declanșării războiului în Ucraina. 

Înaintea mitingului, guvernul a organizat campanii de informare prin care a invitat oamenii să participe și a pus în funcțiune mai multe mijloace de transport în comun duminică pentru a le facilita accesul.

Autor: AFP

Publicitate

Jurnaliștii francezi mai menționează că, aderarea la UE ar putea dura un deceniu sau mai mult, având în vedere lista lungă de cerințe pe care țările candidate trebuie să le îndeplinească pentru a putea sta alături de celelalte națiuni pe piața unică europeană

Și agenția Reuters a oferit un scurt reportaj despre Adunarea Națională „Moldova Europeană”  în titulat „un miting pro-guvernamental a adunat zeci de mii de cetățeni”, menționând printre altele și participarea președintei Parlamentului European, Roberta Metsola. 

Jurnaliștii agenției au menționa și despre existența contraprotestelor în mai multe localități din țară. 

Liderul partidului de opoziție pro-rus Șor, omul de afaceri exilat Ilan Șor, le-a spus susținătorilor săi, în cadrul unor proteste rivale din mai multe orașe, prin intermediul unei legături video, că va solicita organizarea unui referendum privind politica externă a Moldovei.

Autor: Reuters

Publicația armeană de știri în limba rusă, News.am, a menționa că în cadrul manifestației au participat cetățeni din toată țara. 

„Cetățenii din nordul, sudul și centrul țării au venit cu afișe cu următorul conținut: "Ocnița - un oraș european", "Edineț - un oraș european", "Moldova europeană", "Vrem să fim parte a Uniunii Europene" - News.am

Și presa ucraineană a relatat despre manifestația din centrul capitalei.

„În centrul Chișinăului, capitala Republicii Moldova, a avut loc un mare miting de susținere a cursului de integrare europeană a țării. Printre vorbitori s-au numărat președintele Maia Sandu și șefa Parlamentului European, Roberta Metsola.

Autor: Kanal24

„Adunarea Națională s-a convocat la Chișinău în susținerea cursului de integrare europeană”, a titrat Interfax.

„Moldova a ieșit la miting. La Chișinău s-a scandat „Europa” iar în Găgăuzia „CSI”, transmit jurnaliștii publicației Nezavisimaia Gazeta. Aceeași publicație scrie cu referire la situația din Găgăuzia, că săptămâna trecută, deputații partidului PAS, aflat la guvernare, au cerut în mod deschis desființarea autonomiei găgăuze.

Presa de peste Prut a reflectat de asemenea, atât manifestația de la Chișinău cât și cea din regiuni. Astfel, Euronews a publicat un reportaj întitulat „La Chișinău se vorbește de aderarea R. Moldova în UE până în 2030. La mitingurile pro-ruse se cere referendum”, în care menționează despre contra-manifestațiile, în special cele din Găgăuzia. Și HotNews a publicat un reportaj cu titlul „Ce nu s-a văzut la TV la cel mai mare miting pro-UE din Moldova: „Actuala guvernare trebuie să mai demonstreze niște pași concreți”- corespondență de la Chișinău”, în care a prezentat mai multe opinii ale participanților la Adunarea Națională.

Menționăm că, la îndemnul președintei Maia Sandu și al mai multor oficiali, mii de oameni au ieșit, duminică, 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale pentru a-și exprima dorința, deschiderea și aspirația de a deveni parte a marii familii europene.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal