Ecoul „Moldova este Europa” a ajuns în peste 33 de orașe europene. Diaspora s-a (re)unit

Ecoul „Moldova este Europa” a ajuns în peste 33 de orașe europene. Diaspora s-a (re)unit

În peste 33 de orașe europene, Adunarea „Moldova Europeană” a adunat în același loc moldovenii. Pe rețele au apărut secvențe video care surprind modul în care a fost desfășurat evenimentul. Unii au cântat, alții au dansat, în timp ce în alte colțuri au fost difuzate discursurile din PMAN. Un lucru a rămas constant, mesajul „Moldova este Europa”.

Olga Scripnic

Importanța zilei de 21 mai 2023 nu a fost resimțită doar de cei 70.000 - 80.000 de moldoveni adunați în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Adunarea „Moldova Europeană” a avut ecou și peste hotarele Republicii Moldova. Chiar dacă decalajul orar nu i-a unit pe toți în același timp, străzile a peste 33 de orașe europene au fost colorate de drapelul Republicii Moldova și cel al Uniunii Europene, de muzica și dansurile moldovenești și chiar de difuzarea discursurilor ținute pe scena de la Chișinău.

De la o țară la alta modul în care s-au mobilizat moldovenii din diaspora a fost diferit, însă același mesaj a răsunat peste tot „Moldova este Europa”. În acest fel, cetățenii care nu au fost pe meleagurile moldovenești pe 21 mai, și-au arătat susținerea din afara țării.

Au ridicat drapelul Republicii Moldova în Europa

Publicitate

Moldovenii aflați în Italia au stabilit recordul diasporei care au susținut Adunarea „Moldova Europeană”. În 13 orașe italiene aceștia s-au mobilizat și au ridicat drapelul R. Moldova.

...

Diaspora moldovenilor la Padova

Facebook

...

Diaspora moldovenilor la Bologna

Facebook

...

Diaspora moldovenilor la Verona

Facebook

...

Diaspora moldovenilor la Roma

Facebook

O moldoveancă stabilită în Italia de 20 de ani a declarat că diaspora moldovenească s-a adunat în fața Colosseumului, pentru a susține îndemnul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, de exprimare a sprijinului de aderare la Uniunea Europeană, transmite IPN.

„Noi am plecat din țară, dar țara nu a plecat din noi. Suntem siguri că Europa va veni și la noii acasă”

Autor: Aurelia Vlaicu, moldoveancă stabilită în Italia, citată de IPN

Cu drapele ale Republicii Moldova și Uniunii Europene, cetățenii moldoveni din Cehia tot au participat, virtual, la Adunarea Națională „Moldova Europeană” care s-a desfășurat în capitala țării.

„Împreună vom ridica o Moldovă europeană! Susținem Parcursul European al Republicii Moldova”.

Autor: Ambasada Republicii Moldova în Republica Cehă şi Sfântul Scaun

...

Moldovenii adunați la Ambasada Republicii Moldova în Republica Cehă şi Sfântul Scaun

Ambasada Republicii Moldova în Republica Cehă și Sfântul Scaun

„Spaţiile Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti au fost neîncăpătoare astăzi pentru tinerii din cadrul Organizației Studenților Basarabeni din București, care au venit să ia parte la Adunarea Națională „Moldova Europeană”, pentru a spune ferm că Republica Moldova merită un viitor frumos în Uniunea Europeană!”, scrie Ambasada Republicii Moldova în România.

...

Diaspora moldovenilor din România

Ambasada Republicii Moldova din România

În diferite colțuri ale lumii, stabiliți de mai mult timp sau abia novici în țări europene, motivație și dorință de a susține mersul lucrurilor din R. Moldova au găsit și cetățenii moldoveni din Franța, Irlanda, Germania, Marea Britanie, Spania, chiar și Argentina.

...

Diaspora moldovenilor la Barcelona

Facebook

...

Diaspora moldovenilor în Irlanda

Facebook

Diaspora din Franţa spune ferm - Moldova este Europa!

Autor: Alexandru Mihailenco

...

Diaspora moldovenilor în Franța

Facebook

Muzică, voie bună și transmisiunea evenimentului din PMAN

Într-o parte dintre orașele europene în care moldovenii azi au devenim mai activi ca oricând, a răsunat muzică și s-au învârtit hore, în timp ce periodic era amintit mesajul „Moldova este Europa”.

În alte părți, cetățenii care au fost prezenți la Adunarea „Moldova Europeană” din diaspora au ascultat imnul R. Moldova și discursurile ținute pe scena din Piața Marii Adunări Naționale.

Încheierea evenimentului a stârnit un alt val pe rețelele de socializare. Mai exact, este vorba de mesajele de mândrie și speranță din parte cetățenilor aflați departe de casă.

Pentru o Moldovă europeană! Pentru un viitor frumos și sigur! Pentru o Moldova fără corupție! Pentru fericirea copiilor noștri! 
Cu speranța,
diaspora din Rendsburg, Germania

Autor: Alex Popovici

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal