LIVE TEXT | Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Un „PENTRU” în favoarea parcursului european al Republicii Moldova

LIVE TEXT | Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Un „PENTRU” în favoarea parcursului european al Republicii Moldova

Ziua de duminică, 21 mai, scoate cetățenii Republicii Moldova la Adunarea Națională „Moldova Europeană”. La îndemnul președintei Maia Sandu și al mai multor oficiali, oamenii vin în Piața Marii Adunări Naționale să-și exprime dorința, deschiderea și aspirația de a deveni parte a marii familii europene. AGORA urmărește pas cu pas derularea evenimentelor din centrul capitalei. Toate informațiile de ultimă oră le găsiți aici.

Baciu Ana

Live Text

16:0121 mai 2023

„Locul Moldovei este, fără îndoială, în cadrul UE, iar astăzi, cetățenii noștri au arătat acest lucru extrem de clar. (...) Împreună, ne vom croi drumul spre UE și vom construi o Moldovă prosperă”, a scris Maia Sandu pe Twitter după evenimentul din PMAN.

15:3521 mai 2023

Evenimentul din Piața Marii Adunări Naționale a fost încheiat.

15:1721 mai 2023

Orchestra „Lăutării” evoluează în aceste clipe în PMAN.

14:4521 mai 2023

La evenimentul din centrul Chișinăului a participat și europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

...

14:2021 mai 2023

După ce a participat la evenimentul din PMAN, președinta Parlamentului European a scris un mesaj de susținere pe Twitter. „Vă mulțumim că aveți încredere în Moldova. Fiți puternici, țineți-o tot așa. Noi nu vă vom dezamăgi”, a declarat Roberta Metsola.

13:5621 mai 2023

Potrivit primelor estimări ale Poliției Republicii Moldova, la Adunarea Națională „Moldova Europeană” au participat între 75.000 și 80.000 de persoane. Pe parcursul desfășurării evenimentului nu au fost înregistrate incidente și cazuri de perturbare a ordinii publice.

13:3921 mai 2023

Cetățenii prezenți la Adunarea Moldova Europeană au votat o Rezoluție, prin care au afirmat aspirația Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. 

...

Rezoluție a Adunării Naționale

Guvernul R. Moldova

13:0921 mai 2023

Jurnalista AGORA, Irina Soltan este alături de oamenii din centrul capitalei și află de la ei cum se simt, ce cred și care este mesajul lor.

12:3421 mai 2023

Un tânăr a ajuns pe scena din PMAN înainte de discursul lui Cristea Aldea-Teodorovici.

„Vreau să mulțumesc poporului ucrainean pentru pace în Republica Moldova” a spus tânărul, după care a părăsit scena.

11:5521 mai 2023

Adresare președintei Parlamentului European către cetățenii R. Moldova.

„Dragi cetățeni ai R. Moldova, dragi europeni, sunt foarte mândră să fiu astăzi alături de voi, în fața acestei mulțimi de oameni care crede în viitorul european al Moldovei. Am venit astăzi aici pentru a fi alături de voi și de Maia Sandu, pentru a vă transmite un mesaj: „Europa este Moldova. Moldova este Europa”.

Suntem aici pentru a vă confirma alegerea europeană, pentru a susține alegerea voastră de a intra în Uniunea Europeană, în calitate de stat-membru. Pentru a sublinia că drepturile voastre merită aceeași protecție ca cele ale tuturor cetățenilor Uniunii noastre. Pentru ca tinerii din Moldova să aibă aceleași șanse de a accesa oportunitățile pe care le au copiii mei. Pentru femeile tinere să aibă aceleași șanse de a-și crește potențialul, la fel ca orice altă persoană din Europa.

Europa este familia voastră și este dreptul vostru să alegeți viitorul țării voastre. Voi alegeți Europa, iar Europa vă va primi cu brațele și cu inimile deschise. Nu există puteri mici și mari în UE. Noi credem în oportunități egale, în egalitate și în libertate”, a spus Metsola.

11:4921 mai 2023

Mesaj de solidaritate a președintei R. Moldova. „Slavă Ucrainei”, a spus Maia Sandu de pe scena din PMAN.

11:3621 mai 2023

În timp ce la Chișinău oamenii participă la Adunarea Națională, la Comrat, Bălți și Orhei au loc mitinguri organizate de Partidul Șor.

Membrii partidului spun că vor „să decidă prin referendum încotro se va îndrepta țara noastră, spre vest sau spre est”.

11:2021 mai 2023

Maia Sandu se adresează cetățenilor.

„Noi suntem aici să scandăm Moldova Europeană. Dragi moldoveni, adunați în PMAN, adunați în capitalele lumii, mă bucur să fim atât de mulți azi împreună, îi saltu cu drag pe cei de la nordul Moldovei până la sud, îi salut cu drag pe cei din centrul Moldovei. 

Am venit să spunem răspicat cu încredere și cu mândrie, moldovenii sunt europeni! Locul Moldovei este în UE. Proiectul nostru de țară și obiectul este ca Moldova să fie în 2030 membru cu drepturi depline a familiei europene. 

Europa este mai mult decât o lozincă politică, Europa este un mod de viață, un vis care trebuie să devină realiate și este șansa poporului nostru să trăiască în pace, liniște și belșug. Acest vis depinde de fiecare dintre noi”, a spus Maia Sandu.

11:0921 mai 2023

Adunarea Națională „Moldova Europeană” a început în PMAN. Vedeți evenimentul LIVE mai jos.

11:0621 mai 2023

Imagini cu drona din centrul capitalei. Piața Marii Adunări Naționale este împânzită de oameni.

...

Adunarea Națională

Președinție

11:0221 mai 2023

Coloane de oameni veniți din toată țara se îndreaptă spre centrul capitalei, acolo unde în câteva minute urmează să se înceapă Adunarea Națională.

10:5621 mai 2023

Jurnalistul AGORA, Alex Gurdila într-o transmisiune LIVE din Piața Marii Adunări Naționale.

10:5321 mai 2023

Ex-prim-ministra Natalia Gavrilița este în centrul capitalei alături de președinta Parlamentului European Roberta Metsola.

Oficiala europeană urmează să urce pe scena din Piața Marii Adunări Naționale alături de președinta Maia Sandu cu o adresare către cetățeni. 

„Sunt aici pentru a mă alătura președintei Maia Sandu pentru a mă adresa mâine la mitingul Adunării Europene a Moldovei. Moldova alege Europa, iar dreptul său de a-și alege propriul destin trebuie respectat. Viitorul nostru este unul comun”, a scris Metsola pe twitter.

...

Adunarea Națională

Natalia Gavrilița

10:5021 mai 2023

Marele eveniment de astăzi, Adunarea Națională „Moldova Europeană” anunțată de Maia Sandu, a stârnit mai multe reacții printre reprezentanții partidelor politice. În timp ce unii au spus că vor veni la manifestație, alții susțin că au o poziție diferită.

Cine va fi prezent și cine nu, vezi AICI.

10:3021 mai 2023
10:3021 mai 2023

Astăzi, 21 mai, începând cu ora 11:00, are loc Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați în Piața Marei Adunări Naționale pentru a se pronunța în favoarea integrării europene. În acest articol, AGORA vă prezintă tot ce trebuie să știți despre această zi.

Vezi AICI cum a început totul.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal