Partidul Șor caută „vectorul extern” al țării, în timpul Adunării „Moldova Europeană” de la Chișinău. Mitinguri în trei localități din țară

Partidul Șor caută „vectorul extern” al țării, în timpul Adunării „Moldova Europeană” de la Chișinău. Mitinguri în trei localități din țară

În timp la Chișinău are loc Adunarea Națională „Moldova Europeană”, la Comrat, Bălți și Orhei s-au desfășurat trei mitinguri simultane, organizate de Partidul „ȘOR”. Participanții la aceste manifestații și-au propus să decidă asupra inițierii unui referendum privind vectorul politico-economic extern al Republicii Moldova, susține politicianul fugar Ilan Șor, care este condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”. El s-a adresat cetățenilor care s-au adunat la aceste mitinguri printr-un mesaj video.

Olga Scripnic

Scenarii triplate

Duminică, 21 mai, în timp ce în Piața Marii Adunări Naționale era în plină desfășurare Adunăre „Moldova Europeană”, Partidul Șor a desfășurat mitinguri simultane în orașele Orhei, Bălți și Comrat. Scopul acestor manifestații este „susținerea referendumului privind vectorul extern al Moldovei”, potrivit politicianului fugar Ilan Șor.

Scenariile de desfășurare a manifestațiilor au avut aceeași structură, în cea mai mare parte. Au început cu discursurile reprezentanților partidului, care au s-au arătat nemulțumiți de guvernare și de evenimentul care a avut loc în aceeași timp în Piața Marii Adunări Naționale și aprobarea declarației, prin care reprezentanții Partidului Șor anunță că intenționează să inițieze un referendum privind „neutralitatea R. Moldova”.

Publicitate

Despre ce vector extern este vorba?

Protestatarii, purtând drapelele R. Moldova și pancarte scandau „vrem referendum”, „decidem viitorul împreună”.

„Ne-am adunat la un miting pașnic, pentru a cere organizarea unui referendum, deoarece nu ne este indiferent de viitorul țării. Din păcate, Occidentul, împreună cu PAS și președintele Maia Sandu, omoară Moldova noastră”, spune vicepreședinta raionului Orhei, Irina Bogaciuc.

Cu alte cuvinte, în cadrul mitingurilor a fost înaintată o declarație care vorbește despre opresiune și dictatură, apoi despre înarmarea continuă a țării. La final, aceasta invocă posibilitatea organizării unui referendum, cu privire la „direcția vectorului extern de dezvoltare al R. Moldova” și „păstrarea statutului de suveranitate”. Inițiativă care apare în comunicatul Partidului Șor intitulat „Încotro merge Moldova: Vest sau Est?”.

La Comrat, declarația ar fi fost aprobată în unanimitate de cei prezenți.

În trei locuri odată și totuși nu în Moldova

Declarația a fost propusă protestatarilor de liderul fugar al Partidului Șor, Ilan Șor, care astăzi și-a făcut apariția concomitent pe ecranele din Orhei, Bălți și Comrat.

„Nu Bruxellesul, nu Washingtonul și nici Moscova nu trebuie să ne decidă calea. Cu siguranță, nici Maia Sandu și partidul ei nu trebuie să ne decidă viitorul, pentru că ea a trădat interesele naționale. De aceea, ne-am adunat astăzi pentru a cere referendum. Astăzi, începem procedura juridică privind stabilirea vectorului extern. Oamenii trebuie să decidă asta”, le-a spus protestatarilor Ilan Șor.

Câți au fost?

În timpul manifestațiilor organizate de Partidul Șor s-a declarat, de mai multe ori, faptul că aceste proteste ar fi adunat mai mulți oameni decât la Chișinău, potrivit jurnaliștilor Nokta.

În comunicatul emis de Partidul Șor, după încheierea protestelor, se anunță: „60 de mii de oameni au participat la mitingurile de la Orhei, Comrat și Bălți, în susținerea organizării unui referendum privind vectorul extern al Moldovei”.

Forțele de ordine nu au anunțat, deocamdată, cu o estimare a numărului de participanți la cele trei mitinguri organizate la Bălți, Orhei și Comrat.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal