Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Apelul după listă: Ce formațiuni politice se vor alătura evenimentului și cui punem absență

Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Apelul după listă: Ce formațiuni politice se vor alătura evenimentului și cui punem absență

Marele eveniment de astăzi, Adunarea Națională „Moldova Europeană” anunțată de Maia Sandu, a stârnit mai multe reacții printre reprezentanții partidelor politice. În timp ce unii au spus că vor veni la manifestație, alții susțin că au o poziție diferită.

Alina Mîndrilă

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, a anunțat că formațiunea politică va participa la Adunarea „Moldova Europeană”, lansată de președinta Maia Sandu. Asta, deși, spune el, „adevăratul scop al manifestației este legat exclusiv de interesele politice și electorale a partidului Acțiune și Solidaritate”, iar „decizia platformei Demnitate și Adevăr de a oferi suport a fost ignorată”.

Partidul Verde Ecologist a făcut apel către toți oamenii să participe într-un număr cât mai mare la eveniment, care, potrivit lor, va aduce numai beneficii pentru țara noastră. Iar, fostul premier Ion Chicu, actualmente lider al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei a scris pe rețelele de socializare că va fi în PMAN.

Și Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a anunțat că va participa la Adunarea Națională. „Considerăm important ca în aceste timpuri de restriște să transmitem un mesaj consolidat și puternic atât în interior cât și spre exterior asupra voinței cetățenilor R. Moldova de a fi în spațiul valoric Românesc European”, se arată într-un comunicat emis de partid.

Și primarul capitalei, Ion Ceban, liderul partidului Mișcarea Alternativa Națională, anunță că peste două mii de membri ai formațiunii vor merge astăzi în centrul capitalei pentru a participa la Adunarea Națională „Moldova Europeană”.

Partidul Acasă Construim Europa (PACE) va participa la Adunarea din 21 mai. Anunțul a fost făcut de liderul Gheorghe Cavcaliuc, care a adăugat că reprezentanții partidului vor „reitera în fața poporului susținerea noastră puternică pentru parcursul European al Republicii Moldova, dar fără Maia Sandu și PAS”.

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), condusă de Igor Munteanu, a declarat că „un miting național nu poate rezolva o problemă atât de gravă cum este deficitul de competență”.

Partidul Social Democrat European, condus de Ion Sula, a declarat că va fi în centrul capitalei. „Noi, echipa PSDE vom fi la Marea Adunare Națională! Clasa politică, toate partidele cu viziuni autentice pro-europene trebuie să negocieze și să stabilească o agendă, un plan de acțiuni concret, pentru a urgenta implementarea Acordului de Asociere cu UE, unde avem mari restanțe, cu regret, dar și a ne face temele de acasă în calitatea noastră de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană”, se spune în comunicatul partidului.

De cealaltă parte, liderul Partidului Şor, politicianul fugar Ilan Șor, încuraja anterior membrii și simpatizanții formațiunii să iasă la eveniment, dasr cu alt mesaj. „Vom veni cu o altă poziţie. Vom promova neutralitatea Republicii Moldova, ideea de a nu implica ţara în război, de prietenie a Republicii Moldova cu toţi. Vom înainta cerinţele noastre faţă de politica socială”, spunea Șor.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a declarat că nu va participa la acțiune. „Autoritățile încearcă să ofere curatorilor occidentali o imagine falsă despre sprijinul plenar al integrării europene de către cetățenii moldoveni. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor declară că nu va participa la acțiunea de PR a Maiei Sandu și a partidului PAS pe 21 mai curent”, declarau membrii fracțiunii parlamentare.

Amintim că partidele politice care se vor implica sub orice formă pentru a susține sau a se opune Adunării Naționale „Moldova Europeană”, sunt obligate să raporteze către Comisia Electorală Centrală (CEC) toate cheltuielile pe care le vor suporta. Cheltuielile vor fi reflectate în rapoartele privind gestiunea financiară ce urmează a fi prezentate în intervalul 1 - 15 iulie.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal