Discursul lui Zelenski, avioane de luptă pentru Ucraina și noi sancțiuni împotriva Rusiei. Principalele evenimente de la summitul G7 din Japonia
În perioada 19-21 mai a avut loc reuniunea la nivel înalt a G7 are loc la Hiroshima, în Japonia. Pentru prima dată de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Volodimir Zelenski a participat personal la reuniune. Agresiunea rusă a fost una dintre temele centrale ale evenimentului. Meduza a scris despre principalele rezultate ale summitului.
・ Baciu Ana
Volodimir Zelenski a participat personal la summitul G7.
Președintele ucrainean a zburat spre Japonia cu un avion al guvernului francez din Arabia Saudită, unde s-a adresat membrilor Ligii Arabe. Ucraina a participat la reuniunile G7 de șase ori de la începutul invaziei rusești la scară largă, dar online. Această vizită este, de asemenea, prima călătorie a lui Zelenski în Asia de la începutul războiului.
Luând cuvântul în cadrul summitului, președintele ucrainean a cerut ca țării să i se furnizeze avioane de luptă moderne.
„Când piloții noștri vor cunoaște F-16 și când vom avea aceste avioane pe cerul nostru, va fi un moment istoric pentru securitatea în Europa și în lume”, a declarat Zelenski.
De asemenea, el a avut întâlniri cu liderii G7 și cu reprezentanții altor opt țări care nu fac parte din G7, inclusiv cu premierul indian Narendra Modi și cu președintele Republicii Coreea de Sud, Yoon Seok Yeol.
Întâlnirea cu președintele SUA, Joe Biden, a avut ca rezultat anunțarea unui nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina - în valoare totală de 375 de milioane de dolari.
În plus, potrivit surselor CNN și Associated Press (AP), Biden le-a spus liderilor G7 în prima zi a summitului că Washingtonul va sprijini eforturile aliaților de a antrena piloții ucraineni pe avioane de luptă F-16 ale SUA. O decizie cu privire la momentul și numărul de avioane care vor fi furnizate Ucrainei va fi luată în lunile următoare, au precizat sursele AP.
Informația potrivit căreia SUA va sprijini o „coaliție de avioane de luptă” a fost confirmată ulterior reporterilor de către Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui american.
„Zelenski m-a asigurat în mod categoric că nu îl vor folosi (avionul de vânătoare F-16) pentru a intra și a avansa pe teritoriul geografic rusesc, dar oriunde se află trupele rusești în Ucraina și în acea zonă, vor putea face acest lucru", a declarat însuși Biden reporterilor la summit.
La fel ca sancțiunile deja în vigoare, acestea se referă în principal la domenii „cruciale pentru agresiunea rusă” și la economia țării (de exemplu, limitarea exporturilor rusești de diamante). Statele membre ale G7 intenționează să intensifice lupta împotriva furnizării de arme către Rusia de către țări terțe și a finanțării agresiunii rusești. De asemenea, Departamentul de Stat al SUA a declarat că impune restricții asupra a 200 de organizații, persoane, nave și aeronave. Noul pachet de sancțiuni îi afectează, printre altele, pe cei responsabili de deportarea ilegală a copiilor din Ucraina în Rusia.
G7 a cerut Chinei să „exercite presiuni” asupra Rusiei pentru ca aceasta „să înceteze agresiunea sa militară și să își retragă imediat, fără alte condiții, trupele complet din Ucraina”. Și se așteaptă ca Iranul să înceteze să aprovizioneze Rusia cu drone. Printre altele, acest lucru a fost afirmat în comunicatul final al summitului adoptat la 20 mai.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că deciziile summitului au fost „menite să asigure o dublă disuasiune” a țărilor. China a criticat, de asemenea, comunicatul.
„Facem apel la membrii G7 să țină pasul cu tendințele vremurilor, să se concentreze pe rezolvarea diferitelor probleme de acasă, să nu se mai unească în blocuri exclusive, să se rețină și să lovească alte țări (...) și să se întoarcă pe calea cea bună a dialogului și cooperării", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe într-un comunicat.