Regim de operațiuni antiteroriste, declanșat pentru a doua oară în istoria Rusiei. Mecanismul aplicat în regiunea Belgorod

Regim de operațiuni antiteroriste, declanșat pentru a doua oară în istoria Rusiei. Mecanismul aplicat în regiunea Belgorod

Începând cu 22 mai, în regiunea Belgorod, „pentru a asigura siguranța cetățenilor”, a fost introdus regim de operațiuni antiteroriste. Anunțul a fost făcut de guvernatorul regiunii, Veaceslav Gladkov, potrivit meduza.io.

Irina Soltan

Autoritățile din regiune explică că acest regim juridic stabilește măsuri speciale și restricții temporare. „Începând de la verificarea documentelor care dovedesc identitatea unor persoane și terminând cu suspendarea activității industriilor și organizațiilor periculoase care folosesc substanțe explozive, radioactive, periculoase din punct de vedere chimic și biologic”, este notat pe canalul de Telegram al lui Gladkov.

Mai devreme, guvernatorul a anunțat că pe 22 mai, un „grup de sabotaj al Forțelor Armate ale Ucrainei” ar fi intrat în satele din regiunea Graivoronski. Gladkov mai spunea că forțele armate ale Federației Ruse, împreună cu serviciul de frontieră, Garda Națională și FSB, s-au mobilizat pentru „lichidarea inamicului”. 

În plus, potrivit autorităților, în timpul bombardării regiunii Graivoron, șase localnici ar fi fost răniți.

Deși rușii învinuiesc forțele ucrainene, Biroul președintelui Zelenski a declarat că nu a legătură directă cu evenimentele din regiunea Belgorod.

Meduza.io amintește că încă la începutul invaziei ruse în Ucraina, în regiunea Belgorod și în alte regiuni de graniță a fost introdus nivel ridicat („galben”) de amenințare teroristă din cauza bombardamentelor din zonă. În octombrie 2022, Vladimir Putin a semnat decrete privind introducerea unui „nivel mediu de răspuns” în regiunile de frontieră, inclusiv Belgorod.

Sursa mai explică că potrivit legii  „Cu privire la combaterea terorismului”, între altele, regimul de operațiuni antiteroriste presupune și întărirea protecției ordinii publice, strămutarea temporară a cetățenilor, restricționarea traficului rutier, verificarea documentelor și controlul convorbirilor telefonice ale cetățenilor.

Potrivit TASS regimul de operațiuni antiteroriste pe teritoriul unui întreg subiect al Federației a fost introdus o singură dată - în 1999-2009 a funcționat în Cecenia.

AGORA amintește că la 22 mai, un „grup de sabotaj al Forțelor Armate Ucrainene” s-ar fi infiltrat pe teritoriul regiunii Graivoron din Belgorod, a declarat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov. „Forțele armate ruse, împreună cu Serviciul de pază a frontierei, Rosgvardia și FSB, iau măsurile necesare pentru a elimina inamicul” a scris el pe canalul său de telegram.

Vezi detalii aici: Un „grup de diversioniști al forțelor armate ucrainene” ar fi intrat în regiunea Belgorod. Serviciile secrete ucrainene spun că aceștia sunt opozanți ruși

Canalele de telegram rusești și ucrainene au raportat anterior că militarii ucraineni au invadat luni dimineață orașul de frontieră Graivoron, ceea ce a dus la lupte în apropierea localităților Dronivka, Glotovo, Kozinka și Hora Podol. S-a raportat că un tanc ucrainean a intrat pe teritoriul punctului de control din Graivoron. Această informație nu a fost confirmată.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal