Un „grup de diversioniști al forțelor armate ucrainene” ar fi intrat în regiunea Belgorod. Serviciile secrete ucrainene spun că aceștia sunt opozanți ruși

Un „grup de diversioniști al forțelor armate ucrainene” ar fi intrat în regiunea Belgorod. Serviciile secrete ucrainene spun că aceștia sunt opozanți ruși

La 22 mai, un „grup de sabotaj al Forțelor Armate Ucrainene” s-ar fi infiltrat pe teritoriul regiunii Graivoron din Belgorod, a declarat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov. „Forțele armate ruse, împreună cu Serviciul de pază a frontierei, Rosgvardia și FSB, iau măsurile necesare pentru a elimina inamicul” a scris el pe canalul său de telegram, transmite Meduza.io.

Baciu Ana

Canalele de telegram rusești și ucrainene au raportat anterior că militarii ucraineni au invadat luni dimineață orașul de frontieră Graivoron, ceea ce a dus la lupte în apropierea localităților Dronivka, Glotovo, Kozinka și Hora Podol. S-a raportat că un tanc ucrainean a intrat pe teritoriul punctului de control din Graivoron. Această informație nu a fost confirmată.

O sursă a postului de televiziune de stat rusesc RT a raportat că sabotorii ar fi confiscat o casă de cultură din satul Hora Podol. S-a afirmat că atacatorii au fost încercuiți. În Kozinka, potrivit Mash, au fost distruse parțial un punct de control de frontieră și mai multe case particulare, inclusiv un magazin alimentar. În Graivoron, șeful adjunct al administrației orașului și doi angajați ai Ministerului pentru Situații de Urgență au fost răniți în bombardament, susține Baza.

Inițial, Gladkov nu a confirmat rapoartele privind existența unor diversioniști în așezările de frontieră, afirmând că este vorba de un „atac informațional masiv” asupra regiunii. Guvernatorul a precizat că atacul a avut loc „pe fondul bombardamentelor masive asupra districtului Graivoron”, care nu s-au soldat cu răniți sau morți în rândul civililor.

Ulterior, el a precizat că doi locuitori locali au fost răniți în urma bombardamentului din Glotovo. Guvernatorul a negat informațiile privind evacuarea organizată din localități, dar există dovezi că locuitorii încearcă să plece pe cont propriu.

În dimineața zilei de 22 mai, pe canalul de telegram al Legiunii „Svoboda Rosii” a apărut un apel către ruși cu cuvintele „Legiunea se întoarce acasă”.

„Locuitori ai regiunilor de frontieră! Rămâneți acasă, nu opuneți rezistență și nu vă temeți: nu suntem dușmanii voștri", a declarat Legiunea.

În jurul orei 14:00, Legiunea a precizat că, împreună cu Corpul Voluntarilor Ruși (CVR), a „eliberat complet” satul Kozinka din regiunea Belgorod și că unități înaintate au intrat în orașul Graivoron. De asemenea, pe canalul de telegrame al RDK au apărut mai multe videoclipuri în care se afirma că luptătorii unității s-au întors pe teritoriul rusesc.

„Forțele de securitate rusești încearcă să ne acopere cu artilerie și să efectueze lovituri aeriene. Situația este dificilă, dar noi rezistăm și mergem mai departe”,au spus reprezentanții Legiunii.

Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a confirmat că luptători ai Corpului Voluntarilor Ruși și ai Legiunii Ruse a Libertății au intrat în regiunea Belgorod. Scopul operațiunii a fost descris de serviciile secrete ucrainene ca fiind „crearea unei centuri de securitate pentru protecția civililor ucraineni”.

„Evenimentele din regiunea Belgorod și din alte teritorii de frontieră sunt o consecință a invaziei la scară largă și a războiului agresiv al Rusiei lui Putin împotriva Ucrainei. Da, cetățenii ruși, și anume forțele Corpului Voluntarilor Ruși și Legiunea Rusă a Libertății, și-au asumat responsabilitatea pentru aceste evenimente. Cred că nu putem decât să felicităm cu toții acțiunile hotărâte ale cetățenilor ruși cu mentalitate de opoziție, care sunt pregătiți pentru o luptă armată împotriva regimului criminal al lui Putin”, a declarat purtătorul de cuvânt al direcției Ministerului ucrainean al Apărării, Andrei Iusov.

Mihail Podoliak, consilier al șefului biroului prezidențial ucrainean, a declarat că autoritățile ucrainene nu au avut nicio implicare directă în evenimentele din regiunea Belgorod.

„Singura forță politică motrice într-o țară totalitară cu șuruburi strânse este întotdeauna, în mod inevitabil, o mișcare de gherilă cu arme în mâini. Ucraina urmărește cu interes evenimentele din regiunea Belgorod din Rusia și studiază situația, dar nu este implicată direct în ele. După cum știți, tancurile sunt vândute în orice magazin militar rusesc, iar unitățile de partizani clandestini sunt formate, până la urmă, din cetățeni ruși", a scris el pe Twitter.

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Vladimir Putin era deja la curent cu tentativa de invazie a regiunii Belgorod.

„Ministerul Apărării, FSB și Serviciul Gărzii de Frontieră au raportat președintelui rus în legătură cu tentativa de pătrundere a unui grup de sabotaj ucrainean în regiunea Belgorod. Se lucrează în prezent pentru a-i scoate de pe teritoriul rusesc și pentru a distruge acest grup de sabotaj. Există suficiente forțe și mijloace pe teren", a declarat Peskov.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal