Următoarea ședință în dosarul Frauda bancară urmează să aibă loc cu ușile închise. Procuratura Anticorupție face apel public către Parlament pentru schimbarea Codului de procedură penală

Următoarea ședință în dosarul Frauda bancară urmează să aibă loc cu ușile închise. Procuratura Anticorupție face apel public către Parlament pentru schimbarea Codului de procedură penală

Vineri, 19 mai 2023, judecătorul din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a dispus examinarea cauzei penale de învinuire a ex-deputatului Vladimir Andronachi, în dosarul ,,Frauda Bancară”, în ședință închisă la cererea părții apărării. Procurorii nu pot contesta decizia la această etapă, în acest context Procuratura Anticorupție vine cu un apel public către Parlament și cere să fie modifica Codul de procedură penală care să permită procurorilor să conteste așa tip de hotărâri judecătorești.

Baciu Ana

„Această decizie nefondată încalcă Legea, Constituția Republicii Moldova și principiile Europene. Schemele și infracțiunile comise în frauda bancară nu vor fi acoperite și ascunse ca ,,secrete bancare” sau ,,secrete de stat”. Existența actelor ridicate cu autorizarea judecătorului de instrucție de la băncile comerciale nu constituie argument de a petrece ședințele de judecată în procedură închisă. Procuratura, care reprezintă interesele statului, nu a invocat protejarea secretului de stat, or procurorii nu au prezentat probe care ar constitui secret de stat. Acest interes nu poate fi invocat de inculpații care au încălcat legea și dăunat statul. Este inadmisibil să fie încălcat dreptul societății la ședințe publice pentru a scuti inculpatul de consecințele neplăcute ale acțiunilor sale”, spune procurora șefă a PA, Veronica Drăgălin.

Totodată, este menționat că Legea nu permite acuzatorului de stat să conteste această decizie la această etapă a judecării cauzei.

„În context, venim cu un îndemn public și urgent către Parlament să modifice Codul de procedură penală care să permită procurorilor să conteste așa tip de hotărâri judecătorești contrare normelor legale”, a adăugat Drăgălin.

Procuratura Anticorupție va solicita Consiliului Superior al Magistraturii intervenția legală pentru inițierea unei proceduri disciplinare împotriva judecătorului care a luat această decizie.

Fostul deputat a fost reținut pe 2 noiembrie 2022 în Ucraina și extrădat în aceeași zi polițiștilor de frontieră moldoveni. Pe numele lui au fost emise două mandate, în două dosare penale distincte, numite generic „Frauda bancară” și „Metalferos”.

În prezent, Andronachi se află în arest la domiciliu.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal