Vacanțele moldovenilor, după pandemie: Tot mai mulți cetățeni de la noi aleg destinații din străinătate, în timp ce turismul intern scade

Vacanțele moldovenilor, după pandemie: Tot mai mulți cetățeni de la noi aleg destinații din străinătate, în timp ce turismul intern scade

Moldovenii găsesc resurse financiare să meargă într-o vacanță chiar și pe timp de criză, iar în topul destinațiilor preferate rămân, în continuare, Turcia, Bulgaria și Egiptul. Numărul de turiști și excursioniști, participanți la turismul organizat de agențiile de turism şi turoperatori a fost, în ianuarie-martie curent de 44,5 mii persoane sau cu 18,6% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Biroului Național de Statistică. 

Alina Mîndrilă

În primele trei luni ale anului curent a crescut numărul turiștilor participanţi la turismul emițător (este vorba despre moldovenii care pleacă la odihnă în străinătate) cu peste 12 mii de persoane, sau cu peste 74 la sută mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut. Destinațiile preferate ale moldovenilor rămân cele de până la pandemie. Astfel, în primele trei luni ale anului 2023, peste o treime dintre ei au preferat să meargă în Egipt, România a fost vizitată de 27,8% dintre turiștii moldoveni, în Turcia au plecat aproape 10% dintre cei care au ales o vacanță în afara țării, iar în Bulgaria - 6,7%. Cu toate acestea, în lista de locații vizitate de moldoveni, se regăsesc și destinații exotice, cum ar fi: Emiratele Arabe Unite - cu 2,6%din totalul de turiști sau Insulele Maldive, unde au plecat 2 procente.

...

vacanță

Google

Publicitate

De cealaltă parte, tot mai puțini moldoveni aleg să se odihnească sau să meargă în excursii în interiorul țării - turismul intern a înregistrat o descreștere de aproape 40% în perioada de referință. Deplasarea moldovenilor în interiorul ţării, în scop turistic, a fost organizată, în special, de agențiile de turism și turoperatorii din municipiul Chișinău, precum și de cei din regiunile de dezvoltare Centru și Sud.

Chiar și pe fond de criză economică și cu un război de la hotar, tot mai mulți cetățeni străini aleg Moldova în calitate de destinație turistică. De la începutul acestui an și până în luna martie, turismul receptor a crescut cu aproape 60% mai mulți decât anul trecut, majoritatea fiind vizitatori de o zi (excursioniști) care au sosit în scop de odihnă, recreere și agrement. Cei mai mulți turiști străini care ne-au vizitat țara au venit din România, Ucraina, Italia, SUA și Israel.

Și încasările agențiilor de turism și ale turoperatorilor în ianuarie-martie 2023 au crescut semnificativ, însumând 344,4 milioane de lei, marcând o creștere de 73,1% față de ianuarie-martie precedent. Încasările din turismul emițător a crescut - cu peste 128 de milioane lei, iar cele din turismul intern – cu aproape 18 milioane de lei. Asta, pe fondul unei ușoare descreșteri a încasărilor din turismul receptor - cu 0,3 milioane de lei, arată Biroul de Statistică.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal