Energocom poate achiziționa gaze naturale prin negocieri directe. Slusari: „Cred că în scurt timp vor fi noutăți pozitive pentru cetățeni”
S.A. Energocom va putea procura gaz naturale prin negocieri directe. Procedura prin care acest lucru se va desfășura a fost aprobată de Consiliul de administrare a societății, anunță Alexandru Slusari care dă de înțeles că ar exista premize de micșorare a tarifelor pentru consumatorii finali.
・ Irina Soltan
„Procedura de achiziție a gazelor naturale prin negocieri directe prevede transparență maximală și se va desfășura sub monitorizarea Consiliului cu participarea mai multor companii internaționale cu reputația și experiență”, a precizat membrul Consiliului de administrare al Energocom, Alexandru Slusari.
Acesta a precizat că, organul de administrare a stabilit și niște parametri de achiziționare a gazelor. Mai exact, s-a decis care vor fi cantitățile procurate, prețul plafon, formula de preț și condițiile de livrare.
„În prezent, cotațiile internaționale la gaze au scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 2 ani. În acest context, cred că în scurt timp vor fi noutăți pozitive pentru cetățenii noștri”, a mai punctat Slusari.
Tot el menționează că Energocom, deja de două luni furnizează gaze naturale către Moldova Gaz la preț sub 670 dolari pentru 1000 m3.
„Nu văd nici un argument economic de ce compania, afiliată Gazpromului, sau ANRE nu inițiază micșorarea tarifelor pentru consumători finali”, adaugă membrul Consiliului de administrare al Energocom.
AGORA amintește că în prezent, malul drept al Nistrului nu cumpără gaze naturale, fiind utilizate doar cele din rezervă. Potrivit șefului Energocom, Victor Bînzari, în stocuri la începutul lunii mai erau 150 de milioane de metri cubi de gaze naturale. Astfel, întreprinderea este în căutarea unor noi surse de aprovizionare.
Vezi detalii aici: Malul drept al Nistrului continuă să folosească gaze naturale din rezervă. Cât ne-a mai rămas?
În același timp, tranzacțiile de gaze naturale din ultimul an au fost parțial desecretizate. Potrivit informațiilor făcute publice de directorul Energocom, Victor Bînzari, de pe 25 mai 2022 și până pe 19 ianuarie 2023, au fost cumpărate peste 595 de milioane de metri cubi de gaze naturale, la un preț mediu de 1024,65 dolari/ 1000m3. În total, pentru aceste achiziții au fost cheltuite peste 553 de milioane de euro.
De menționat că Energocom a achiziționat în calitate de test de la operatorul de gaze din Grecia, DEPA, o cantitate de 24 MWh (aproximativ a 2250 metri cubi) de gaze naturale, la preț de 45 de euro/ MWh (ceea ce constituie circa 477 de euro pentru 1000 de metri cubi), însă acesta nu include costurile de transport și alte cheltuieli logistice. Pe 31 martie, Energocom a procurat de pe Bursa Română de Mărfuri, la fel în calitate de test, 1 MWh cu echivalentul a 48,82 euro.