Greva profesorilor din România continuă şi astăzi: Nemulțumirea a atins cote foarte mari

Greva profesorilor din România continuă şi astăzi: Nemulțumirea a atins cote foarte mari

În a doua zi de grevă generală, profesorii anunță că sunt hotărâți să continue această formă de protest și transmit că sunt dispuși chiar să iasă în stradă dacă nu se va găsi o soluție în ceea ce privește majorarea salarială. Aceștia cer ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână. Luni, niciun oficial nu a reluat negocierile cu sindicaliștii. Premierul Nicolae Ciucă ar urma să aibă astăzi consultări cu reprezentanții asociațiilor de părinți și de elevi la Palatul Victoriei, conform romaniatv.net.

Alina Mîndrilă

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație "Spiru Haret", a declarat că profesorii sunt hotărâți să continue greva generală, fiind dispuși chiar să iasă în stradă dacă nu sunt chemați la negocieri.

"Din dorința de a dezamorsa acest conflict, noi am declarat foarte clar că suntem dispuși să reluăm negocierile în orice moment și la orice oră, însă domul premier transmite mesaje de la Palatul Victoria și atât. Profesorii sunt din ce în ce mai hotărâți să continue această formă de protest. Atât propunerea care vine din partea premierului, cât și ofertele le considerăm o dovadă foarte clară de jignire a acestei categorii. Se vor organiza, categoric, și proteste în stradă, atât în București, cât și în întreaga țară. Nemulțumirea a atins cote foarte mari, iar profesorii nu mai sunt dispuși să cedeze".

În prima zi de grevă generală în Educație, ministerul a organizat o videoconferință cu inspectorii școlari, cerându-le acestora să nu facă presiuni asupra greviștilor, iar părinții să fie informați că programul școlar nu se va derula ca în mod obișnuit. Totodată, s-a decis ca profesorii care nu participă la protest să-i supravegheze și pe elevii din clasele unde nu predau.

Ministerul Educației nu a avansat până la această oră nicio statistică referitoare la numărul profesorilor care nu iau parte la protest și nici nu a anunțat vreun plan de organizare a examenelor naționale care să-i excludă pe greviști. Oficial, negocierile continuă. De o parte și de alta, protagoniștii conflictului speră – cel puțin la nivel declarativ – ca o astfel de situație-limită să fie evitată.

...

grevă

Google

Publicitate

Va ține maximum o săptămână 

Potrivit expertului în educație Ștefan Vlaston, greva nu va ține mai mult de câteva zile. În primul rând, spune Vlaston, nu este cinstit față de elevii din clasele terminale, pentru că aceștia sunt lipsiți de orele de recapitulare a materiei chiar în buza examenelor naționale. În opinia expertului, Ministerul Educației ar avea suficienți profesori să organizeze examenele naționale chiar dacă greva va continua și în perioada respectivă.

Îi lasă pe elevi singuri să recapituleze”. În comisii intră până în 10 profesori și găsesc ei acest număr într-o școală. Iar la supraveghere pot să aducă eventual alți profesori de la alte școli. Părerea mea este că nu vor întinde greva și în perioada examenelor, pentru că le vor sări părinții în cap. Greva se va opri în maximum o săptămână. Cum să nu meargă copilul mai departe la liceu sau la facultate după ce a muncit atâta? Nu vă dați seama că elevii și părinții sunt într-o situație cruntă?

Autor: Ștefan Vlaston, expert în educație

Revendicările federaţiilor sindicale din educație

„Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;

Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;

Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;

Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;

Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;

Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei”.

Ce le-a propus Guvernul sindicatelor

Reprezentanţii Guvernului au propus în întâlnirea de duminică cu liderii sindicatelor stimulente financiare pentru debutanţi şi cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate.

„Totodată, Guvernul si-a menţinut angajamentul de a majora salariile pana la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, în completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Aceasta măsura, care vizează cresterea veniturilor, va fi extinsă si pentru celelalte categorii de salariaţi din Anexa 8”, a anunţat Executivul într-un comunicat oficial.

„Guvernul îşi asumă ca Educaţia să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare şi în eliminarea inechităţilor din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât, până la data de 15 iulie, la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie a.c., să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare”, mai precizează comunicatul.

Executivul mai anunţă că „va continua dialogul cu reprezentantii sindicatelor din educatie, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanţiile ca Educatia rămâne prioritate pentru actuala coaliţie de guvernare”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal