Gunoiștea de la Țînțăreni - un blestem pentru generații? (VIDEO)
Groapa de gunoi din localitatea Țînțăreni continuă să rămână o problemă cu mai multe necunoscute pentru săteni. Deși în ultimii ani situația s-a mai schimbat, depozitul este îngrădit, iar gunoiul este prelucrat conform unor tehnologii moderne, oamenii spun că numele localității rămâne să fie strâns legat de această groapă de gunoi care îi urmărește ca un blestem.
・ Mardari Irina
„Iată te duci undeva, vrei să vinzi ceva, te întreabă: de unde ești? Dacă zici că de la Țînțăreni deodată se feresc de tine. Se gândesc că la noi aici e catastrofă cu totul, murdăria murdăriilor. Oamenii vor să mănânce un lucru ecologic”, a spus o femeie.
„Noi nu putem să mergem undeva și să zicem că suntem de la Țînțăreni. Imediat ne spune: sunteți de acolo de unde e groapa de gunoi. Acolo e toată murdăria, nimic nu e ecologic. Așa ne spun”, spune o altă femei.
Oamenii spun că epopeea gunoiștii a devenit un deranj cu care de voie, de nevoie, s-au obișnuit.
„Au ieșit oamenii, au protestat, au făcut scandal, dar de rezolvat nu s-a rezolvat nimic. Puterea i-a astupat”, a spus o femeie.
„Desigur că deranjează, dar cui îi pasă? Vine miros, când bate vântul vine miros de acolo”, spune o altă femeie.
„Nu-ți vine bine când acolo stă murdărie din cauza căreia oamenii se îmbolnăvesc. Și nu numai noi, cei din sat. Nu e doar asupra Țînțăreniului murdăria. Ea se duce după cum bate vântul”, a spus o femeie.
Localnicii spun că, deși deșeurile sunt depozitate conform unor tehnologii ce promit să fie mai prietenoase cu mediul, urmele pe care le lasă gunoiul asupra sănătății și calității vieții sunt încă vizibile.
„Apa este afectată. Noi nu putem bea apă de aici. Mergem tocmai la Cimișeni, este acolo o cișmea, de acolo aducem câte zece sticle.
Și gătiți din ea?
Da. Că nu e bună apa, o pui în căldare și până dimineață e verde toată”, a spus o femeie.
Totuși, unii locuitori ai satului Țînțăreni se alină cu speranța că situația de la gunoiște e mai bună decât acum câțiva ani.
„Am înțeles că se mai sortează, că nu se mai aduce chiar toată murdăria aici. Așa am înțeles”, a spus o femeie.
„Acum ei astupă gunoiul, acoperă totul. Am fost, mi se pare că e destul de normal făcut”, a spus un bărbat.
În vara anului 2017, capitala s-a confruntat cu o adevărată criză a deșeurilor. După ce locuitorii din Bubuieci au protestat blocând accesul autospecialelor spre groapa de gunoi din localitate, primăria a propus să fie redeschisă groapa de gunoi de la Țînțăreni, pentru a depăși problema acumulării gunoiului în Capitală.
După mai multe negocieri a fost încheiat un contract civic cu autoritățile din localitatea Țînțăreni pentru accesul la poligon pe un termen de doi ani. Municipalitatea s-a angajat atunci să asigure salubrizarea localității, dar și să ofere anual un sprijin financiar în sumă de 10 milioane de lei.
În 2021, contractul ce asigură depozitarea gunoiului de pe teritoriul municipiului Chișinău la poligonul din Țînțăreni a fost prelungit pentru o perioadă de trei ani. Noile condiții ale acordului prevăd investiții anuale de circa 25 de milioane de lei în proiecte de dezvoltare a satului.