Moldova, I am back! |Corneliu Crăciun: „Mai complicat este să pleci de acasă, să revii este mult mai ușor” (VIDEO)
Corneliu Crăciun este un tânăr de 27 de ani care și-a trăit adolescența în afara țării, mai exact, în Grecia. Ajuns la maturitate, Corneliu a decis să revină acasă și să continue să se dezvolte în Republica Moldova. Chiar dacă a avut șansa să locuiască în mai multe țări europene, tânărul susține că doar acasă își poate îndeplini pe deplin visurile.
・ Cătălina Vudvud Grițco
Am plecat pentru prima dată din Republica Moldova la vârsta de 10 ani, în Grecia, unde erau părinții mei. Tot timpul am avut tendința de a reveni acasă, de asta, la vârsta de 16 ani, după ce am absolvit gimnaziul în Atena, am revenit în Moldova.
Autor: Corneliu Crăciun
Potrivit lui Corneliu „mai complicat este să pleci de acasă. Să revii este mult mai ușor”. Tânărul menționează că acasă ești înconjurat de oamenii dragi, or, acest lucru le lipsește cel mai mult moldovenilor plecați în diasporă.
Fiind pasionat de segmentul antreprenorial, Corneliu s-a lansat în mai multe afaceri, iar în prezent gestionează un business în domeniul cafelei, inspirat din Europa. Tânărul comercializează cafea în capsule și cu espressoare de cafea de producție italiană. Totodată, toată echipa cu care lucrează a revenit în Republica Moldova din afara țării.
Toate persoanele sunt venite din diasporă acasă. Alexandru a revenit recent din Spania, iar un alt coleg, care era în România, l-am provocat și a revenit și el în Republica Moldova.
Autor: Corneliu Crăciun
Tânărul mai spune că, de când a lansat afacerea, a întâmpinat mai multe probleme, cum ar fi cele de logistică, dar accentuează că aceste dificultăți există și în Europa.
Peste tot sunt probleme, poate un pic diferite. La sigur, dacă eșuezi într-o afacere, nu-i problema doar în stat. Într-o afacere problemele sunt peste tot, poate un pic diferit.
Autor: Corneliu Crăciun
Moldovenii - mari iubitori de cafea
În țara noastră, moldovenii consumă minim 1-2 căni cu cafea pe zi. De asemenea, în ultimii ani se atestă și o creștere a importurilor de cafea boabe, dar și de cafea măcinată sau solubilă.
Mai exact, cantitatea de cafea importată în Republica Moldova a crescut de la peste 3.300 de tone, în anul 2020 și la peste patru mii de tone, în anul 2022.
Potrivit unui sondaj realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 635 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, în Republica Moldova cafeaua e preferată în proporție mai mare de persoanele din mediul urban. Șapte dintre zece amatori de cafea au până la 50 de ani, iar 38% sunt funcționari publici, specialiști și muncitori calificați. Jumătate dintre cei care beau cafea afirmă că nu au o preferință anumită și consumă orice tip de cafea. Pe locul doi și trei în preferințe se plasează cafeaua Americano și Espresso, fiind consumate de câte 10% și, respectiv, 9% dintre respondenți.
Republica Moldova importă, în mare parte, cafea din țări producătoare precum Brazilia, Columbia, Vietnam, Honduras, Etiopia, Guatemala și alte țări din America Centrală și de Sud, precum și din Africa și Asia de Sud-Est. Aceste țări sunt cunoscute pentru producția și exportul de boabe de cafea.