Noul punct de trecere a frontierei moldo-române Leova – Bumbăta. Traversarea hotarului, asigurată de podul plutitor peste Prut (FOTO)

Noul punct de trecere a frontierei moldo-române Leova – Bumbăta. Traversarea hotarului, asigurată de podul plutitor peste Prut (FOTO)

Leova – Bumbăta - un nou punct de trecere a frontierei moldo-române a fost inaugurat la 23 mai. Aceasta odată cu încheierea construcției podului peste Prut din regiune, anunță Poliția de Frontieră. Alternativa pentru traversarea terestră a hotarului ar urma să ducă la degajarea fluxului de călători în alte PTF ca Leușeni-Albița și Cahul-Oancea.

Irina Soltan

Traversarea graduală a frontierei de stat Leova-Bumbăta începe din 23 mai pentru microbuze, autoturisme și pentru marfare cu greutatea de până la 3,5 tone. Treptat, fluxul va fi deschis și pentru camioane care transportă mărfuri, informează Poliția de Frontieră.

Temporar, activitatea PTF este asigurată cu generatoare electrice, iar procesarea va avea loc pe timp de zi, până când va fi asigurată conectarea la rețele naționale de energie electrică.

Punctul de trecere a frontierei de la Leova-Bumbăta este o soluție abordată pe timp de criză, în condiții bugetare restrânse. A venit din nevoia de a conecta R. Moldova la Europa. Așa sprijinim Ucraina și menținem lanțul logistic de aprovizionare a țărilor europene. Facem încă un pas în diminuarea șantajului Rusiei asupra țării noastre, în blocada impusă de ruta de transport de mărfuri de pe Marea Neagră.

Autor: A spus la evenimentul de inaugurare ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco.

Publicitate
...

Inaugurarea PTF Leova - Bumbăta și a podului peste Prut.

Poliția de Frontieră

Circulația peste Prut se va face pe pontoane care leagă cele două maluri ale râului, pe artere de control - una destinată ieșirii din țară și alta - pentru formalitățile de intrare.


...

Inaugurarea PTF Leova - Bumbăta și a podului peste Prut.

Poliția de Frontieră

Leova-Bumbăta este al 7 punct de trecere a frontierei cu România. Operaționalizarea acestuia va fluidiza traficul transfrontalier, reducând timpul de așteptare la celelalte șase PTF rutiere care acum sunt mai solicitate - Sculeni, Leușeni, Giurgiulești, Cahul, Costești și Lipcani, potrivit Poliției de Frontieră.

Este de menționat că din anul 2014, după ce R. Moldova a obținut regim liberalizat de vize numărul persoanelor și mijloacelor de transport care au traversat frontiera de stat s-a dublat ajungând la aproape 10 milioane de călători și peste 3 milioane de mijloace de transport.

În aceeași perioadă, economia R. Moldova s-a reorientat spre piața europeană, iar România a devenit cel important partener comercial al țării noastre. În tot acest timp, peste Prut nu a fost construit nici un pod nou și nu a fost deschis nici un punct nou de trecere”, notează Poliția de Frontieră.

Punctul de trecere Leova-Bumbăta va oferi cetățenilor și agenților economici din raioanele Leova, Cantemir, Hăncești, Cimișlia, U.T. Găgăuzia, Basarabeasca, Căușeni, Ialoveni, Anenii Noi și Stefan Vodă, o nouă cale de acces spre România și spațiul UE. Aceasta înseamnă că peste 830 de mii de cetățeni vor avea o alternativă în alegerea prin care punct de trecere pot traversa, fapt care va permite degajarea traficului în alte puncte de trecere precum Leușeni-Albița și Cahul-Oancea.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal