UE vrea să sancționeze cinci persoane pentru destabilizările din R.Moldova. Vezi cine a ajuns pe listă

UE vrea să sancționeze cinci persoane pentru destabilizările din R.Moldova. Vezi cine a ajuns pe listă

Consiliul European urmează să sancționeze patru politicieni controversați din Republica Moldova și un cetățean străin pentru destabilizarea țării. În lista celor cinci figurează Ilan Șor, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc, Gheorghe Cavcaliuc și Igor Ceaika, cofondatorul Uniunii de afaceri moldo-rusă, condusă de ex-președintele Igor Dodon.

Baciu Ana

Potrivit unui document publicat de Europa Liberă, lista a fost propusă de Înaltul reprezentant UE pentru afaceri externe și politica de securitate și mai trebuie aprobată de Consiliul UE. Sursele susțin că examinarea propunerii a început la 23 mai, iar aprobarea se va face la nivel de ambasadori, fiind o chestiune de câteva zile.

Ilan Șor

Publicitate

Ilan Șor este implicat în finanțarea ilegală a partidelor politice din Moldova și în incitarea la violență împotriva opoziției politice. Prin decizia din 13 aprilie 2023, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat pe Ilan Șor, vinovat de fraudă și spălare de bani în dosarul „Fraudă bancară”, la 15 ani de închisoare și la confiscarea bunurilor în valoare de 254 de milioane de euro.

„Acțiunile sale îndreptate spre subminarea democrației moldovenești includ furnizarea de finanțare ilegală pentru a sprijini activitatea politică pro-Kremlin în Moldova. Un exemplu de utilizare a acestor fonduri este organizarea de proteste și mitinguri violente, în principal în capitala Chișinău, cu ajutorul protestatarilor plătiți de Partidul ȘOR, pe parcursul anilor 2022-2023.Prin dirijarea și planificarea unor demonstrații violente și prin gravele abateri financiare privind fondurile publice și exportul neautorizat de capital, Ilan Șor este responsabil pentru acțiuni care subminează și amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea și securitatea țării”, se arată în document.

Gheorghe Cavcaliuc

„Gheorghe Cavcaliuc și-a folosit legăturile din cadrul Inspectoratului General de Poliție pentru a recruta foști ofițeri de polițieși a crea un grup paramilitar pentru a „proteja” demonstranții violenți împotriva Guvernului Republicii Moldova. El a fondat un așa-numit „guvern din umbră” cu scopul de a înlocui guvernul ales în mod democratic al Republicii Moldova. Prin conducerea și planificarea demonstrațiilor violente, Gheorghe Cavcaliuc este responsabil pentru acțiuni care subminează și amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea și securitatea în Republica Moldova”, potrivit documentului.

Marina Tauber

„Marina Tauber a folosit instrumente speciale de comunicare pentru a da instrucțiuni directe președinților și vicepreședinților birourilor teritoriale ale Partidului Șor din țară cu privire la modul de aducere a oamenilor la manifestații, organizarea transportului și modul de primire a banilor pentru remunerarea oamenilor. Prin dirijarea și planificarea demonstrațiilor violente și prin comportamentul său financiar și exportul neautorizat de capital, Marina Tauber este responsabilă pentru acțiuni care subminează și amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea și securitatea în Republica Moldova”, se arată în document.

Vladimir Plahotniuc

„Prin conduita sa financiară necorespunzătoare și exportul neautorizat de capital, VladimirPlahotniuc este responsabil de acțiuni și de punerea în aplicare a unor politici care subminează și amenință democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea în Republica Moldova prin subminarea procesului politic democratic din Moldova și prin abateri financiare grave privind fondurile publice”.

Igor Ceaika

„Igor Ceaika a direcționat bani către activele FSB din Republica Moldova pentru a aduce țara sub controlul Kremlinului. Prin comportamentul său financiar necorespunzător, Igor Ceaika este responsabil pentru sprijinirea acțiunilor care subminează și amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea și securitatea în țară”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal