Pregătirile pentru Summitul CPE sunt pe ultima sută de metri. Detalii de la Bulboaca

Pregătirile pentru Summitul CPE sunt pe ultima sută de metri. Detalii de la Bulboaca

Până la Summitul Comunității Politice Europene care va avea loc în R. Moldova a mai rămas o săptămână. Consiliera Maiei Sandu, Olga Roșca le-a spus jurnaliștilor că pregătirile sunt pe ultima sută de metri. Primarul satului Bulboaca, Ion Berzoi a menționat că 95% din lucrările planificate au fost deja efectuate.

Baciu Ana

„La moment 95% din lucrări sunt efectuate deja. E clar că mai trebuie de amenajat, de plantat, și de cosit iarba. Din ceea ce s-a făcut până acum putem vorbi despre asfaltarea și marcarea traseului național R2 și 2 km de drum prin intravilanul localității. Primăria noastră a amenajat patru intrări, patru stații, iluminatul stradal, o parcare, și două garduri sub formă de tricolor”, a spus Ion Berzoi.

Primarul a mai menționat că locuitorii care vor activa în această perioadă sau au nevoie de a se deplasa din anumite motive vor primi niște permise specializate. Din 5.600 de locuitori din sat s-au depus sub 400 de cereri pentru obținerea permiselor.

Ion Berzoi a mai spus că începând cu data de 31 mai și până pe data de 1 niciun agent economic din proximitatea vinăriei Mimi nu va activa.

Consiliera Maiei Sandu, Olga Roșca a menționat că pregătirile sunt pe ultima sută de metri.

„Într-adevăr un eveniment foarte complex, avem tot ajutorul partenerilor. Vor fi aplicate cele mai înalte standarde de securitate și vom respecta toate protocoalele internaționale de securitate. Vor exista anumite limitări temporare care vor fi aplicate treptat și care vor fi flexibile astfel încât să creeze cât mai puține incomodități”, a spus Olga Roșca. 

Consiliera președintei a mai declarat că în țara noastră sunt așteptați în jur de 700 de jurnaliști, inclusiv din SUA și Japonia. La summit vor fi prezenți circa 2.000 de oameni, inclusiv delegațiile liderilor europeni.

Oficialii europeni care vin la Summitul Comunității Politice Europene vor face cunoștință cu cultura gastronomică a țării noastre. Baba neagră este desertul tradițional moldovenesc cu care vor fi serviți liderii Uniunii Europene (UE).

În ședința din 17 mai, Cabinetul de miniștri au aprobat un proiect de hotărâre cu privire la procedura de trecere a frontiere de stat. Mai exact, președinții, șefii de Guverne și delegațiile europene vor intra în Republica Moldova, inclusiv la Summitul Comunității Politice Europene, vor trecere o verificare minimă la frontieră.

De asemenea, toate zborurile aeronavelor civile vor fi interzise pe întreg spațiul aerian al Republicii Moldova pe 1 iunie, excepție făcând aeronavele oficiale, anunță Grupul Media pentru Știri de Securitate privind Summitul Comunității Politice Europene. Totodată

Inițiativa unui astfel de summit a venit de la președintele francez, Emanuel Macron.

Prima ediție a summitului a avut loc în toamna anului 2022 în Cehia.


Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal