Record în sesiunea de BAC din acest an: 2.192 de elevi au obținut nota „10” din oficiu la limba străină. Trei elevi vor susține o singură probă

Record în sesiunea de BAC din acest an: 2.192 de elevi au obținut nota „10” din oficiu la limba străină. Trei elevi vor susține o singură probă

Pentru examenul de bacalaureat din 2023, un număr record de 2192 de elevi au obținut nota „10” din oficiu la proba de limba străină. Decizia a fost aprobată în ședința din 24 mai a Comisiei Naționale de Examene, informează Ministerul Educației și Cercetării.

Irina Soltan

De nota „10” din oficiu beneficiază, în conformitate cu prevederile Regulamentului cu privire la examenul național de bacalaureat, candidații care au susținut, pe parcursul anilor de studii în învățământul general, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine. 

Numărul de candidați care beneficiază de această facilitate este cel mai mare din ultimii nouă ani, informează Ministerul Educației și Cercetării. Prin comparație, în sesiunea de bacalaureat din anul trecut, nota „10” din oficiu la proba de examen la limba străină au obținut 1.596 candidați, în sesiunea 2021 - 1.299, iar în sesiunea 2020 - 1.349. În 2015, când a fost instituită această practică, 229 de elevi au avut nota maximă la proba de limbă străină din cadrul examenului de bacalaureat, în baza certificatelor ce atestă competențele lingvistice. 

„Numărul crescând al elevilor cu performanțe deosebite la nivel internațional denotă interesul sporit față de cunoașterea limbilor străine. Felicit elevii și profesorii pentru aceste rezultate”, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală.

Menționăm că, în sesiunea de bacalaureat din anul curent trei absolvenți ai treptei liceale vor avea de susținut doar o singură probă de examen, datorită faptului că vor primi trei/patru note de „10” (zece) din oficiu atât în baza certificatelor ce atestă competențe lingvistice în limbi străine, cât și în baza premiilor obținute la olimpiadele republicane și/sau internaționale la disciplinele de studiu. Conform acelorași criterii, alți 32 de tineri vor beneficia de două note de „10” (zece) din oficiu în cadrul examenului național de bacalaureat.

Sesiunea de bacalaureat 2023 se va desfășura, în conformitate cu Programul de desfășurare a sesiunii de examene, în perioada 2-20 iunie. La sesiune s-au înscris peste 19000 de candidați, dintre care circa 2000 de candidați sunt restanțieri din sesiunile anterioare.

Candidații vor susține probele de examen în 93 de centre de bacalaureat, dintre care 31 sunt instituite în municipiul Chișinău

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal