Săgeți între Recean și Vlah. De la „strângeri de mâini cu ucigași” la „cultură politică” (FOCUS)

Săgeți între Recean și Vlah. De la „strângeri de mâini cu ucigași” la „cultură politică” (FOCUS)

Ședința Guvernului din 24 mai s-a lăsat cu replici tăioase între premierul Dorin Recean și guvernatoarea UTA Găgăuzia Irina Vlah. Discuțiile s-au aprins la momentul propunerii de prelungire a stării de urgență în R. Moldova. Recean a invocat riscurile de securitate în contextul războiului din Ucraina. Vlah s-a arătat nedumerită de ce în așa condiții în țară se desfășoară evenimente ample.

Irina Soltan

După ce ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco a dat citire proiectului prin care se propune prelungirea stării de urgență în R. Moldova cu 60 de zile, premierul Dorin Recean a ținut să argumenteze inițiativa prin faptul că, ar exista probabilitatea sporită că în următoarele 5-7 săptămâni operațiunile militare în Ucraina să ia amploare. Mai mult, șeful Guvernului a spus că se observăm intensificarea bombardamentelor, inclusiv în regiunea Odesa. 

Publicitate

Înainte de votul miniștrilor, bașcana UTA Găgăuzia Irina Vlah a ținut să adreseze o întrebare:

„ Vreau să precizez de ce e nevoie de starea de urgență? Ați afirmat că nu este risc de agresiune militară, că ați rezolvat problema energetică. Ați organizat eveniment la care au venit mulți oameni, este summitul din iunie unde vin mulți politicieni, vor participa 50 de lideri din diferite țări. Totuși suntem într-o zonă de risc de securitate sau nu?”, a întrebat Vlah.

Discuția celor doi membri de Guvern a continuat cu replici tăioase. Recean a făcut referire la strângeri de mâini cu „ucigași”. Iar Vlah l-a îndemnat pe premier să folosească „cultură politică”.

„Vă deranjează că având stare excepțională în R. Moldova noi nu permitem ucigașilor să între în țara asta? Vă răspund: În următoarele 5-7 săptămâni ucigașii vor continua să intensifice acțiunile militare în Ucraina. Noi trebuie să avem grijă ca atunci când avem riscuri de securitate să le putem gestiona. Da, reconfirm, că nu există risc de escaladare militară. Bucurați-vă că rușii nu vor putea să bombardeze aici, dar în continuare noi putem să avem riscuri de securitate”, a punctat Recean

„Mereu atacați. Nu sunteți capabil să țineți o discuție”, a reproșat Irina Vlah.

Propunerea cu privire la prelungirea stării de urgență a fost susținută de toți membrii Cabinetului de miniștri cu excepția Irinei Vlah care a votat „împotrivă”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal