Întotdeauna astfel de politici sunt criticate, dar îmi asum | Dorin Recean explică de ce se majorează salariile miniștrilor

Întotdeauna astfel de politici sunt criticate, dar îmi asum | Dorin Recean explică de ce se majorează salariile miniștrilor

Salariile miniștrilor vor fi majorate. Despre aceasta a anunțat, în debutul ședinței Guvernului de miercuri, 24 mai, premierul Dorin Recean. Prim-ministrul a explicat faptul că urmează să fie majorate și salariile altor angajați din administrația publică și a explicat acest adaos este necesar, în contextul în care țara are nevoie de cadre competente, care să pregătească armonizarea legislației naționale cu cea europeană.


Stela Vdovii

În acest an, Guvernul va opera două rectificări bugetare, cu scopul de a aloca bani suplimentari în diferite domenii ale economiei, dar și cu scopul de a crește salariile unor categorii de angajați, a anunțat, la ședința de miercuri, 24 mai, premierul Dorin Recean.

„La Guvern avem planificate 2 rectificări bugetare: Una o demarăm astăzi și a doua - la sfârșit de iulie sau început de august. Sarcina Guvernului este să elibereze mai mult spațiu bugetar pentru ca banii să fie alocați în infrastructură și, evident, în creșterea veniturilor populației și veniturile în administrația publică la toate nivelurile. Prin această rectificare vom demara și procesul de creștere a salariilor în sectorul public. Așa cum trebuie să identificăm resurse suplimentare, o să începem cu creșterea salarială în administrația centrală”, a spus Recean.

Totodată, prim-ministrul recunoaște că inițiativa va fi criticată și a explicat necesitatea acestor creșteri salariale, mai ales că, potrivit lui, urmează o etapă în care legislația R. Moldova va trebui racordată celei din UE, iar pentru asta e nevoie de resurse competente.

Înțeleg că nu este foarte populară, înțeleg că vom fi criticați, dar trebuie să înțelegem și un lucru foarte important: trebuie să pregătim țara, să modificăm legislația, să pregătim instituțiile, să ajungem acolo, unde trecem la următoarea etapă a relațiilor cu Uniunea Europeană, iar pentru asta avem nevoie de resurse competente. 

Autor: Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova

Publicitate

Recean a accentuat faptul că, în prezent, suntem în imposibilitatea de a atrage resursele umane necesare și suficient de talentate ca să pregătim acest proces foarte important.

Am să vă prezint aceste comparații și vă rog să le luăm ca atare. E absurd când cineva din noi, în calitate de miniștri, are un salariu mai mic, în esență, decât cineva care lucrează pe șantier. Și o profesie este respectabilă, și altă profesie este respectabilă, dar competențele necesare, totuși sunt diferite. Noi trebuie să avem talentele necesare, în care pregătim calitativ armonizarea legislației noastre pentru armonizarea cu legislația europeană. Cu tot respectul pentru profesii, dar șefii de Direcții din ministere au un salarii mai mici decât chelnerii din cafeneaua de vizavi. Iată, asta e realitatea pe care noi trebuie s-o confruntăm. 

Autor: Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova

Premierul a mai spus că își asumă responsabilitatea să meargă în Parlament să solicite o modificare în acest sens și a precizat că urmează majorări de salarii pentru toți angajații din administrația publică.

„Repet, este doar începutul creșterii salariilor din administrația publică și din sectorul public și la această rectificare vom consolida capacitatea ministerelor și administrației publice centrale ca să ne putem pregăti să atragem mai multe resurse în buget mai multe resurse în economie și, deja cu următoarele creșteri de salarii în alt domenii social importante vom veni în rectificarea din august. Trebuie să privim acest proces de creștere graduală și prioritizarea lor din perspectiva beneficiilor viitoare pe care țara trebuie să le aibă”, a spus Recean.

Ca să evităm speculațiile, efortul suplimentar legat de aceste creșteri în Administrația publică centrală nu vor depăși costul a șase km de drum. Dacă mă întrebați pe mine, cred că este prioritar, întâi să construim această capacitate a Guvernului de a pregăti documentele necesare ca să atragem și mai multe resurse și după asta vom construi și șase kilometri de drum, și 100 de kilometri de drum, și mii de kilometri de drum. 

Autor: Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova

În același timp, premierul a mai comunicat colegilor din Guvern că responsabilitatea lor pentru munca prestată va crește.

„Dacă aceste modificări vor fi aprobate de către Parlament, vă rog să știți că presiunea peste Dvs din partea mea va crește și mai mult. Eu știu că presiunea este mare, dar, odată ce facem acest efort, presiunea va crește, vă promit eu, exponențial, ca să creștem exponențial și capacitatea de livrare a Guvernului”, a mai punctat Recean.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal