TVA la importul automobilelor: impactul asupra pieței auto din Moldova și cine va avea de câștigat

TVA la importul automobilelor: impactul asupra pieței auto din Moldova și cine va avea de câștigat

Republica Moldova ar putea să modifice modalitatea de taxare și vămuire a automobilelor importate, astfel încât să fie achitate impozite în funcție de valoarea acestora, dar nu de capacitatea motorului, așa cum este în prezent.

Redactia Agora

Practica este utilizată pe larg la nivelul comunității europene și a fost sugerată de curând de către șeful Secției destinații vamale, Valeriu Cozîrev, într-un interviu pentru Radio Moldova. 

„Au de pierdut cetățenii, care aduc mijloace de transport mai noi, care vor fi mai scumpe. Iar cei cu mașini mai vechi, evident vor fi mai ieftini. Nu trebuie să fie facilitată prea mult introducerea mașinilor vechi. Intuiesc că va fi stabilită o taxă pentru poluarea mediului. O să fie convenabil să aduci din punct de vedere a plăților vamale, dar nu va fi mai convenabil să aduci din punct de vedere al plăților ecologice.” a declarat Valeriu Cozîrev la Radio Moldova.

Dar pentru a afla ce efecte poate avea introducerea TVA-ului la importul automobilelor, am cerut opinia președintelui Asociației Importatorilor de Automobile Autorizați din Republica Moldova, domnul Constantin Beresteanu. 

Importatorii de Automobile Autorizați sunt îngrijorați de introducerea TVA-ului la importul automobilelor dacă se vor păstra și accize, sau taxa de lux, totodată unii agenți economici neautorizați ar putea avea de câștigat.

Autor: Constantin Beresteanu

Publicitate
...

Asociației Importatorilor de Automobile Autorizați

Asociația Jurnaliștilor Economiști

Din câte înțelegem, nu prea există deocamdată o claritate ce se va întâmpla cu taxa de lux aplicată automobilelor mai scumpe de 600.000 de lei. O aplicare de 20% a TVA-ului la care s-ar adăuga și taxa de lux ar putea lovi considerabil cifra de vânzări a automobilelor de clasă mijlocie și premium. Chiar dacă vorbim despre automobile de peste 30.000 de euro, cota acestora fiind de peste 20% din numărul total de automobile noi importate în Republica Moldova.

Odată cu introducerea TVA-ului, ar putea avea de suferit persoanele fizice care nu vor avea cum să deducă acest TVA sau să-l treacă la cheltuieli așa cum o vor face persoanele juridice. Asta va duce la creșteri de prețuri la mașini pentru persoanele fizice.

În același timp, o a doua temere ține de fraudarea invoice-urilor între persoanele fizice, ceea ce va permite ca un automobil de 10.000 de euro să intre în vamă în baza unui contract de cumpărare de 5.000 de euro sau mai puțin. 

„Importatorii Autorizați sunt permanent în situații de a respecta legislația, dar nu este exclus că la unele automobile pentru persoanele fizice prețurile se vor majora”, a continuat domnul Beresteanu. 

Într-un final există mai multe îngrijorări pe piața vânzărilor de mașini în Republica Moldova. Vă reamintim că în baza datelor de înmatriculări ale mașinilor noi, doar 21.9% din numărul total de automobile importate în anul 2022, au fost automobile noi. Drept comparație, în anul 2007, cota mașinilor noi trecea de 40%. 

*Acest articol este realizat în colaborare cu Asociația Jurnaliștilor Economiști

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal