Un nou sprijin pentru antreprenorii din Moldova: UE oferă un grant în valoare de opt milioane de euro

Un nou sprijin pentru antreprenorii din Moldova: UE oferă un grant în valoare de opt milioane de euro

Un grant în valoare de opt milioane de euro pentru susținerea antreprenoriatului din R. Moldova va fi oferit de către Uniunea Europeană. Acordul a fost semnat astăzi, iar la eveniment a fost prezent ambasadorului UE în R. Moldova, Jānis Mažeiks, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Dumitru Pîntea, și Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. 

Alina Mîndrilă

”Noi avem nevoie de o creștere economică accelerată. În acest sens, Uniunea Europeană acordă o atenție deosebită dezvoltării și sprijinirii întreprinderilor mici și mijlocii prin asistență financiară, consultanță, instruire și facilitarea accesului la piețele europene. Sunt bucuros să anunț împreună aici că UE alocă suma de 8 milioane de euro sub formă de fonduri nerambursabile, granturi pentru co-finanțarea a șapte programe de stat de sprijinire directă a antreprenoriatului. Astăzi este semnat acest contract de grant, pentru proiectul UE și vreau să mulțumesc pentru susținerea continuă a antreprenpriatului din Moldova și integrări în spațiul economic. Este o onoare pentru noi să avem așa o colaborare strânsă, plină de rezultate”, a declarat Dumitru Alaiba.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova a anunțat că în R. Moldova vor fi susținuți aproximativ 50 de mii de antreprenori, ceea ce este aproape numărul total de antreprenori din țară. 

Publicitate
UE este aici pentru bunăstarea cetățenilor și pentru ei este important suportul pentru IMM-uri care creează noi locuri de muncă, aduc inovație și se adaptează mai ușor la provocările imergente. Susținerea acestora este de interes comun și facem acest lucru nu doar în Statele membre, țările partenere ci și candidate cum este Moldova. Suntem încrezători că acest nou pachet financiar al UE va avea un impact foarte mare asupra sectorului IMM-urilor în următorii trei ani, pentru că este complimentat de alte inițiative bilaterale care pune accentul pe transformarea verde și digitală. Doresc succes acestui nou proiect. 

Autor:  Jānis Mažeiks, ambasadorul UE în R. Moldova

Resursele financiare în valoare de opt milioane de euro acordate de UE vor fi redirecționate pentru susținerea implementării a șapte programe de grant administrate de ODA.

”Mai multe persoane vor avea acces la finanțare și vor fi susținute la diferite etape de activitate. La modul practic reursele financiare vor fi direcționate pentru programele dedicate debutanților, start pentru tineri. La modul practic, resursele financiare vor fi redirecționate pentru programele dedicate debutanților: „START pentru TINERI”, Program de susținere a Antreprenoriatului Feminin sau PARE 1+2. De asemenea, vor fi direcționate către programele de creștere, de ecologizare și programul de digitalizare a acestora. Și nu în ultimul rând vor fi alocate pentru capitalizarea programului de retehnologire a întreprinderilor mici și miljocii. Totodată, alocate către un nou program dedicat turismului rural care urmează să fie aprobat”, susține Dumitru Pîntea, directorul interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

Aplicarea la program se realizează doar în regim online.

”Același pachet minim de documente va fi necesar, în special legate de proiectul investițional. Trebuie să menționez că acest acord nu este doar despre finanțare, ci despre afaceri mai puternice și un pas ferm către piețele UE. Resursele Uniunii Europene nu schimbă mecanismul de implementare a programelor menționate ci vin să completeze resursele care au fost alocate de la bugetul de stat”, a mai precizat directorul interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

Această finanțare va contribui la îmbunătățirea climatului investițional, integrarea mai ușoară a oamenilor pe piața muncii și crearea unui mediu de afaceri favorabil pentru întreprinderile mici și mijlocii.

”Proiectul dat se va axa pe societățile rurale, acolo unde avem un potențial de creștere foarte mare, să oferim oportunități egale și în zonele rurale ale R.Moldova. Trebuie să creăm un mediu atractiv pentru antreprenori, iar cooperarea cu UE multe posibilități de modernizare și dezvoltare. Ne-am propus să fim un partener de încredere de aceea vom oferi și mai multă libertate antreprenorilor. Multitudinea de riscuri cu care se confruntă astăzi țara noastră va fi gestionată prin instrumente adecvate. Republica Moldova se poate schimba rapid și suntem aici pentru a susține acest proces”, adaugă Alaiba.

Evaluarea dosarelor va fi realizată de către ODA, conform procedurilor existente, iar deciziile vor fi luate de către comitetul de finanțare și risc.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal