De la tradiție la tehnologie: Revoluția digitală în regiunea Cahul
Ziua Uniunii Europei a avut un suflu inovator și strategic la Cahul. Mai exact, pe 17 mai, a avut loc cea de-a doua ediție Cahul Business Summit și alte două evenimentelor dedicate inovației, dezvoltării și educației digitale la Cahul. Descoperirea și valorificarea potențialul economic, creșterea și transformarea digitală în sudul țării au reprezentat aspectele prioritare ale acestor momente. Mai mult decât atât, impactul acțiunilor întreprinse, a planurilor și strategiilor stabilite urmează să fie simțiți și mai accentuat de antreprenori, reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii, studenți și chiar elevi.
・ Olga Scripnic
Cahulul este singurul oraș balnear din țară, prin urmare, avem nevoie să atragem investitori mari în regiune, pentru a dezvolta acest domeniul al baleno-turismului. Pe de altă parte, mai este vorba de potențialul agriculturii în regiune. Avem producători care au beneficiat de asistență și s-au dezvoltat, însă mai sunt foarte mulți care au afaceri și ar putea să o dezvolte mult mai mult.
Autor: Nicolae Dandiș, primarul Municipiului Cahul
Cahul Business Summit: transformarea potențialului în realitate
Pe data de 17 mai a avut loc cea de-a doua ediție a Cahul Business Summit, care a adunat la același panel de discuții atât antreprenorii, reprezentanții autorităților publice locale și naționale, cât și diplomații și specialiștii în agricultură și turism.
Obiectivul evenimentului a fost creșterea gradului de conștientizare cu privire la numeroasele posibilități de dezvoltare, mai cu seamă în domeniul turistic și agricol, și pentru a atrage noi investiții în sudul țării.
Agricultura, viticultura și turismul sunt unele dintre cele mai importante ramuri ale economiei R. Moldova, iar regiunea de Sud este axată pe valorificarea lor. Cu toate acestea, pentru a putea profita de acest potențial, antreprenorii au nevoie să primească suport.
Astfel, în cadrul Summit-ului au fost discutate oportunitățile pentru afacerile din regiune, cum ar fi asistență în identificarea partenerilor și accesul la finanțare din surse externe.
Suedia va susține eforturile de a transforma Moldova într-o destinație atractivă pentru diverși investitori. Regiunea Cahul are un nemărginit potențial turistic, creativ, cultural, dar și digital, motiv pentru care acordăm suportul necesar, pentru ca aceste domenii să poată să fie dezvoltate.
Autor: Karin Borovic, șefa Secției Cooperare pentru Dezvoltare a Ambasadei Suediei în Republica Moldova
Cahul Business Summit
StartUp City Cahul
Potrivit ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks , investițiile făcute de Uniunea Europeană sunt vizibile în zonă, motiv pentru care localnicii sunt privilegiați să beneficieze de toate aceste îmbunătățiri aduse. Mai exact, în prezent, acestea sunt reprezentate de schimbările la nivelul infrastructurii regionale.
Suportul acestor proiecte în regiune ar juca contribui la implementarea prevederilor la capitolul economic pentru Acordului de Asociere a R. Moldova cu Uniunea Europeană, declară primarul municipiului.
Rezultate vizibile și așteptări
Pe lângă prezentările și discuțiile legate de dezvoltarea economică a regiunii, Cahul Business Summit a inclus și un eveniment paralel de prezentare a potențialului cultural și turistic al zonei, Business Expo – Descoperă Cahulul. Aici au participat câteva companii și instituții din regiunea de Sud, care și-au prezentat produsele și serviciile oferite. Totodată, acesta a fost un prilej pentru a impactul și rezultatele care au reușit să fie obținute, datorită suportului care le-a fost acordat din partea Uniunii Europene.
Astfel de evenimente ne creează o cooperare între entitățile de afacere, mediul academic și instituțiile publice.
Autor: Capațina Domnica, managera clusterului „Bacii Sudului”, beneficiara unui grand european
Business Expo – Descoperă Cahulul
Agora
Noi sperăm la noi suporturi din partea investitorilor europeni, să ne dezvoltăm mica noastră afacere mai departe.
Autor: Tanti Masha, Atelierul Gastronomic La Tanti Masha
Mai mult decât atât, datorită granturilor oferite de Uniunea Europeană întreprinderile au beneficiat de achiziții care le-au permis pentru dezvoltarea și consolidarea afacerilor. În același timp, mai este vorba și de investiții care dezvoltă concepte unice pe piața din R. Moldova, dar de care este nevoie și vin în ajutorul antreprenorilor.
O atenție sporită pentru digitalizare
Foarte importante sunt cunoștințele și competențele pe care le au locuitorii, de aceea ne propunem să investim și mai mult în abilitățile digitale. Considerăm că domeniul digital este unul care va continua să se dezvolte.
Autor: Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova
Deschiderea EU Innovation Center Cahul – Inotek
Agora
Potrivit estimărilor făcute, domeniu digital în regiunea Cahul nu este unul suficient reprezentat. Cu toate acestea, este o arie aflată în plină ascensiune, care începe să acopere toate ramurile importante de dezvoltare, de la cele turistice, culturale și până la cele sociale.
Până în acest moment, au beneficiat de instruire, în domeniul tehnologiilor informațiilor și a comunicării (TIC), aproximativ 80 de întreprinderi mici și mijlocii, iar drept urmare 20 au obținut de granturi europene. Astfel „ei fac primii pași spre digitalizare, spune directoarea proiecte strategice ATIC, Ana Chirița.
Companiile devin mai eficiente, nu mai folosesc hârtie, nu produc poluare. În acest fel, se conectează la un circuit național sau global, ceea ce le permite să devină mai cunoscuți și să-și sporească vânzările.
Autor: Ana Chirița, directoarea Proiecte Strategice ATIC
StartUp City Cahul
Agora
Toate proiectele care vor urma să fie desfășurate și ajustările de infrastructură care vor fi făcute se află în strânsă legătură cu cele care au fost și sunt derulate. Inovațiile făcute au menirea de a îmbunătăți și eficientiza funcționalitatea programelor existente.
Educația - pilonul împrospătării digitale aduse regiunii Cahul
Pentru noi foarte importante următoarele generații și credem că viitorul R. Moldova este digital, iar acest domeniu este unul în creștere și continuă dezvoltare. Prin intermediul proiectelor noastre, ne propunem să ajutăm infrastructură digitală și să facilităm dezvoltarea și cunoașterea acestei arii de tinerele generații, motiv pentru care ne axăm inclusiv pe educație și pe proiectele desfășurate în școli.
Autor: Jānis Mažeiks, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova
Deschiderea EU Innovation Center Cahul – Inotek
Agora
Drept urmare, pe 17 mai, a avut loc lansarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC EU Innovation Center Cahul – Inotek. Un centru de inovare care va oferi acces la cele mai noi tehnologii și instrumente digitale, precum și la programe de formare și instruire adecvate, atât pentru startup-urile locale, IMM-uri, cât și studenți.
Inotek este un centru de excelență în Cahul, un spațiu inovator din Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, în care elevii, studenții, IMM-urile, antreprenorii vor urma instruiri la un standard înalt de învățare și lucrare. Până acum aceste cursuri nu era ținute fizic, ceea ce ne reducea din impactul acțiunilor întreprinse.
Autor: Ana Chirița, directoarea Proiecte Strategice ATIC
Sediul centrului va fi dotat cu echipamente moderne și adaptat condițiilor actuale în domeniul educației și antreprenoriatului.
Mai mult decât atât, inovația și dezvoltarea educațională în Cahul au fost valorificate printr-o serie de evenimente ținute în școli și care au avut menirea să familiarizeze spațiile academice cu resursele digitale la care pot avea acces.
La EdTech Moldova Forum s-au descoperit oportunitățile noii ere tehnologice. În cadrul forumului a fost prezentată Librăria Corinth, care oferă acces la o gamă variată de resurse digitale, instrumente și servicii pentru îmbunătățirea procesului de predare-învățare. Au fost prezentate beneficiile Microsoft Office 365 pentru educație și funcționalitățile acestuia. Totodată, s-au descoperit noi modalități creative de a integra produsele STEAM în procesul de predare-învățare.
Iar, în cele din urmă, Tech Career Expo Cahul a găzduit reprezentanții a șapte companii din domeniul tehnologic și de telecomunicații, care au împărtășit experiența lor referitoare la traseele de carieră actuale, stagii, tehnologii de ultimă oră, cererea pieței în ceea ce privește abilitățile și cunoștințele IT și au oferit recomandări pentru construirea unei cariere de succes în domeniul TIC.
Acordarea posibilităților de tatonare a terenului elevilor și studenților, în domeniul IT, este unul dintre aspectele pe care mizează organizatorii de proiecte. Fiind a ramură mai puțin cunoscută, nu are nici mare atractivitate în rândul tinerilor, însă ceea ce persistă este curiozitatea și interesul de a descoperi. Astfel, investițiile aduse au capacitatea de a transforma interesul în pasiune.
EdTech Moldova 2023
StartUp City Cahul
Nouă ne pasă de ceea ce se întâmplă în țara noastră și cu țara noastră. Scriem despre asta zi de zi. Avem nevoie de încrederea și susținerea oamenilor care cred într-o presă liberă. Devino membru AGORA și contribuie la dezvoltarea unei redacții care informează corect. https://agora.md/membership