Partidul Șor răspunde cererilor de ridicare a imunității deputatei Marina Tauber: Are dreptul la apărare și la audierea în Parlament, dar se află în arest la domiciliu

Partidul Șor răspunde cererilor de ridicare a imunității deputatei Marina Tauber: Are dreptul la apărare și la audierea în Parlament, dar se află în arest la domiciliu

Partidul Șor califică solicitarea de ridicare a imunității de deputat pe numele Marinei Tauber drept „tentativă a guvernului de distragere a atenției societății de la propriile eșecuri”. În plus, reprezentanții partidului susțin că Tauber ar fi în drept să se prezinte la audieri în Parlament, dar ar fi limitată de acest lucru așa cum este în arest la domiciliu.

Irina Soltan

„Ca și până acum, Procuratura Generală, din lipsă de probe, a venit cu aceleași acuzații false și neîntemeiate la adresa deputatului Marina Tauber, legate de așa-numita finanțare ilegală a Partidului Șor. Accentuăm faptul că prevederile care se referă la așa-zisa finanțare ilegală a partidului au fost introduse în Codul penal, în primăvara anului 2022, doar cu un singur scop - persecutarea opoziției, în general, și a Partidului Șor în special”, notează într-o replică Partitul Șor.

Mai mult, formațiunea politică susține că potrivit legislației, deputatul căruia i se aduc acuzații și se cere ridicarea imunității parlamentare a acestuia, are dreptul constituțional la apărare și la audierea în Parlament.

„Deputatul Partidului Șor, Marina Tauber, se află însă în arest la domiciliu. În consecință, drepturile sale nu pot fi respectate, fapt ce reprezintă noi grave încălcări ale drepturilor fundamentale garantate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului. De asemenea, se creează noi premise de condamnare a Moldovei la CEDO. Aceste fărădelegi nu vor rămâne fără reacție, iar toți cei care comit astfel de abuzuri vor răspunde în fața legii”, punctează politicienii.

AGORA amintește că la 25 mai Procuratura Generală a venit cu cereri în Parlamentul R. Moldova și solicită deputaților să voteze pentru ridicarea imunității de deputat a Marinei Tauber, în vederea arestării și trimiterii a trei cauze penale în instanța de judecată.

Cererile vizează următoare infracțiuni:

pe faptul săvârșirii infracțiunii acceptarea cu bună știință ființarea concurentului electoral din partea unui grup criminal în perioada campaniei electorale pentru funcția de primar al municipiului Bălți

pe faptul săvârșirii infracțiunii cu privire la falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale în perioada alegerilor locale din Bălți. 

pe faptul săvârșirii infracțiunii cu privire la acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat inclusiv în perioada 13.07.2022 - 01.05.2023.


Cele trei cereri au fost transmise Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal