Viitorul inteligenței artificiale: ChatGPT aniversează șase luni. Cum vor schimba aceste tehnologii metodele de învățare

Viitorul inteligenței artificiale: ChatGPT aniversează șase luni. Cum vor schimba aceste tehnologii metodele de învățare

ChatGPT, chatbotul care a devenit viral anul trecut, a stârnit, fără îndoială, mai multă conştientizare a inteligenţei artificiale, deoarece firmele majore din întreaga lume caută să lanseze produse rivale şi să-şi prezinte capacităţile AI.

Alina Mîndrilă

Cel puțin 49 de companii americane cotate la bursă au menționat ChatGPT în cadrul apelurilor trimestriale de profit din mai 2023 până în prezent, potrivit unei analize a transcrierilor Seeking Alpha realizate de Insider. Este un semn că America corporatistă se grăbește să arate această nouă și importantă tendință tehnologică. Și nu este un mister de ce. După cum au scris recent trei cercetători într-o lucrare publicată de National Bureau of Economic Research: „ChatGPT reprezintă un șoc important pentru evaluările corporative.”

Aceștia au calculat că firmele cu o expunere ridicată la inteligența artificială au obținut randamente zilnice în exces cu 0,4% mai mari decât firmele cu o expunere mai mică după lansarea chatbot-ului. Un fost cercetător al OpenAI, Paul Christiano, a declarat că societatea are „poate o șansă de 10-20% de preluare a IA”, care ar lăsa mulți sau majoritatea oamenilor fără ocupație. Iată semnele care arată că ChatGPT a fost un eveniment ca o lebădă neagră – un eveniment neprevăzut, rar, care a avut un impact de amploare și care, retrospectiv, părea inevitabil. Inteligența artificială a venit pentru locurile de muncă profeția tehnologică sumbră potrivit căreia roboții ar putea înlocui în cele din urmă oamenii începe să se adeverească. 

În martie, o analiză timpurie a Goldman Sachs a afirmat că IA generativă ar putea perturba semnificativ piața muncii, afectând aproximativ 300 de milioane de locuri de muncă la nivel global. S-a prezis că locurile de muncă în domeniul codificării vor fi deosebit de vulnerabile, deoarece concedierile din domeniul tehnologiei au sălbăticit industria.

O analiză realizată în septembrie de GitHub, depozitul de coduri deținut de Microsoft, a afirmat că dezvoltatorii care folosesc instrumentul său AI Copilot pentru a le ajuta la codare sunt cu 55% mai rapizi decât cei care nu folosesc acest instrument. Acum, directorii executivi încep să spună cu voce tare partea tăcută. Arvind Krishna, directorul executiv al IBM, a declarat în luna mai că societatea va încetini sau va suspenda angajările pentru rolurile pe care AI le-ar putea înlocui și a estimat că 7.800 de locuri de muncă – cuprinzând în principal roluri de back-office – ar putea fi afectate.

Mustafa Suleyman, cofondator al Google DeepMind, a cerut recent un venit de bază universal pentru a sprijini ceea ce a prezis că va fi „un număr serios de perdanți” ai locurilor de muncă în favoarea IA. După cum a remarcat Hasan Chowdhury de la Insider, este posibil ca IA să nu înlocuiască în mod direct locurile de muncă în general, deoarece ar permite companiilor să reducă costurile prin utilizarea tehnologiei pentru a face lucrătorii existenți mai eficienți și mai productivi. 

Națiunile vor să țină în frâu răspândirea IA 

Publicitate

Având în vedere amenințarea ca IA să deplaseze locuri de muncă și chiar să defăimeze oamenii, autoritățile de reglementare au urmărit îndeaproape modul în care companiile private desfășoară IA. UE a făcut primii pași în direcția interzicerii utilizărilor care prezintă un „risc inacceptabil”, în timp ce administrația Biden s-a întâlnit cu principalii jucători din industrie. ChatGPT a fost interzis pentru scurt timp de autoritățile de reglementare italiene. Este posibil ca autoritățile de reglementare să fi fost stimulate de un cor tot mai mare de avertismente privind potențialul inteligenței artificiale.

Un oficial guvernamental britanic s-a întâlnit cu Geoffrey Hinton, fostul Googler supranumit „Nașul AI”, care a părăsit Google la începutul anului 2023, pentru a vorbi deschis despre riscurile pe care le prezintă AI. Avertismentele lui Hinton au fost publicate pentru prima dată în The New York Times. Acestea au ridicat preocupări similare cu cele dintr-o scrisoare deschisă susținută de alți grei ai IA, inclusiv Yoshua Bengio și Stuart Russell. Chiar și directorul general al OpenAI, Sam Altman, i-a avertizat pe legislatorii americani în luna mai că dezinformarea personalizată care vizează alegătorii nehotărâți reprezintă teama sa personală.

Grupul Alphabet, compania mamă a Google, şi Comisia Europeană urmăresc să dezvolte un pact pentru inteligenţa artificială (AI) care să implice companii europene şi non-europene, înainte să fie stabilite regulile care să guverneze tehnologia.

Secretarul general al sindicatelor europene a pledat pentru menținerea controlul asupra inteligenței artificiale la locurile de muncă, în plină expansiune a tehnologiilor și a schimbărilor care vor fi generate de aplicația ChatGPT.

...

Chat GPT

Google

AGORA amintește că un bărbat din provincia chineză Gansu a fost reținut pentru că ar fi folosit ChatGPT pentru a genera o știre falsă despre un accident de tren, marcând astfel prima arestare din China într-o anchetă legată de inteligența artificială, în timp ce Beijingul înăsprește tehnologia deepfake.

În același timp, patruzeci şi două de asociaţii şi sindicate germane, care reprezintă peste 140.000 de autori şi interpreţi, au îndemnat Uniunea Europeană să înăsprească reglementările privind inteligenţa artificială, subliniind ameninţarea la adresa drepturilor de autor din partea ChatGPT.

ChatGPT a fost lansat în noiembrie 2022 şi a fost „adoptat” rapid de utilizatori, impresionaţi de capacitatea lui de a oferi răspunsuri clare la întrebări dificile, de a compune sonete şi chiar de a promova examene. De asemenea, ChatGPT poate fi utilizat pentru a scrie coduri informatice, fără a deţine cunoştinţele tehnice necesare.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal