Armenia și Azerbaidjanul ar putea semna un acord de pace la Chișinău, în cadrul summitului CPE

Armenia și Azerbaidjanul ar putea semna un acord de pace la Chișinău, în cadrul summitului CPE

Azerbaidjanul și Armenia ar putea semna un acord de pace în contextul conflictului care vechi de zeci de ani din Nagorno-Karabah. Se așteaptă că acest lucru se va întâmpla săptămâna viitoare, când liderii celor două țări se vor întâlni în cadrul summitului european, care se va desfășura, în perioada 1,2 iunie, la Chișinău, transmite Reuters.

Diana Latiș

47 de șefi de stat, de guvern, dar și lideri ai instituțiilor europene sunt așteptați să participe joia viitoare la summitul Comunității Politice Europene (CPE) din Republica Moldova, care va reuni statele membre ale UE și alte 17 țări europene.

În același timp, premierul armean Nikol Pashinyan și președintele azer Ilham Aliyev vor avea discuții cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz, declară sursele diplomatice.

Sperăm că la, 1 iunie, la Chișinău, s-ar putea semna un tratat de pace. Este un moment istoric și un impuls care nu poate fi ratat.

Autor: Leyla Abdoullayeva, Ambasadoarea Azerbaidjanului în Republica Franceză

Publicitate

Cei doi lideri s-au întâlnit joi în Rusia, în mod tradițional, principalul intermediar de putere între cele două țări de la de sud-vest ul fostei Uniuni Sovietice.

În timpul întâlnirii nu s-a ajuns însă la niciun acord în afară de convenirea unor noi discuții trilaterale între oficialii celor trei țări săptămâna viitoare.

Sursa de conflict a fost Nagorno-Karabah, o zonă populată de armeni în interiorul Azerbaidjanului, încă din perioada care a precedat prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

În 2020, Azerbaidjanul a preluat controlul asupra unor zone care fusese controlate de etnicii armeni în interiorul și în jurul zonei muntoase și, de atunci, a restricționat periodic accesul la singurul drum care leagă Nagorno-Karabah de Armenia.

În ultima perioadă s-au înregistrat progrese în ceea ce privește soluționarea problemei legată de recunoașterea reciprocă a integrității teritoriale.

Uniunea Europeană și Statele Unite au depus eforturi proprii pentru a aduce părțile la masa de tratative.

AGORA amintește că la 13 septembrie 2022 Armenia și Azerbaidjan au convenit să înceteze ostilităţile în regiunea Nagorno-Karabah, însă înţelegerea a fost încălcată după numai câteva minute de la acordul stabilit. În urma acelor confruntări, circa 49 de soldați armeni au fost uciși.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal