Podcastul „Azi e vinerea” | „Babă neagră” în engleză, Lenin s-a întors și imunitatea Marinei Tauber (AUDIO)

Podcastul „Azi e vinerea” | „Babă neagră” în engleză, Lenin s-a întors și imunitatea Marinei Tauber (AUDIO)

Ne-am făcut deja o obișnuință să luăm la puricat cele mai curioase și importante știri ale săptămânii la cel mai „neortodox” proiect AGORA, podcastul „Azi e vinerea”. În ediția de astăzi râdem-glumim despre deputați migratori și cum renasc ei Moldova, despre cum ne-am amintit de monumentul de Lenin de la Moldexpo, câți bani se dau ca miniștrii să aibă salariu mai bun și de ce imunitatea Marinei Tauber nu o tratezi cu un antiviral. La microfoane, de data aceasta, jurnalistele AGORA Irina Soltan și Felicia Nedzelschi.

Irina Soltan

Am analizat șirul știrilor din această săptămână, începând cu evenimentul care a marcat weekendul trecut: Adunarea Națională „Moldova Europeană”.

Iată cum au fost marcate următoarele zile. Luni aflăm că:

🔘 Deputații Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi au părăsit oficial PSRM și aderă la Partidul „Renaștere”. Mai mult, foștii socialiști vor face parte din conducerea partidului, în calitate de membri ai Biroului politic și Consiliului republican.

🔘 Dosarul pe numele lui Vladimir Andronachi în „ Frauda bancară” va fi examinat cu ușile închise. Asta la cererea părții apărării, iar procurorii nu pot contesta. Șefa PA, Veronica Dragalin cere Parlamentului modificări legislative.

🔘 Curtea de Apel de la Comrat a validat alegerile locale pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia. Astfel, prin hotărârea din 22 mai, candidata Partidului Șor, Eugenia Guțul, obține noul mandat de guvernatoare a autonomiei.

Știrile care au marcat ziua de marți:

🔘 Tirex-Petrol nu mai vinde carburanţi. Una dintre cele mai mari companii petroliere locale, se confruntă cu grave probleme financiare şi a acumulat datorii de milioane, inclusiv la bugetul de stat, fiind nevoită să suspende activitatea celor aproximativ 80 de benzinării deţinute. Vezi ce spune ANRE.

🔘 Maia Sandu, într-un interviu pentru Euronews. Întrebată dacă va fi sau nu arestat Vladimir Putin dacă vine în Moldova, Sandu a spus: „Da. Republica Moldova este semnatar al acordului Curții Penale, iar Moldova va respecta decizia Curții”. Moscova răspunde cu amenințări - dosar penal pe numele președintei.

🔘 Circulația rutieră pe Viaductul din Chișinău se reorganizează. Mai exact, a fost adăugate benzi dedicate deplasării transportului public. Despre aceasta anunță Primăria Chișinău. Mai mult, limita de viteză pe unele benzi de circulație se reduce la 50 de km/h. În total, în prezent în Chișinău sunt 9 străzi cu benzi dedicate.

🔘 Decizie CEDO: România trebuie să recunoască și să protejeze familiile formate din persoane de același sex. Hotărârea vine la patru ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor.

🔘 Avem încă un PTF la hotarul moldo-român. E vorba de PTF Leova – Bumbăta. Aceasta odată cu încheierea construcției podului peste Prut din regiune, anunță Poliția de Frontieră. Alternativa pentru traversarea terestră a hotarului ar urma să ducă la degajarea fluxului de călători în alte PTF ca Leușeni-Albița și Cahul-Oancea.

Știrile zilei de miercuri:

🔘 Guvernul a propus prelungirea străzii de urgență cu 60 de zile. Ana Revenco a făcut referire la securitatea în regiune și pericolul legat de rachetele căzute pe teritoriul R.Moldova, survolarea spațiului aerian, fluxul de refugiați. Subiectul s-a lăsat cu dialog încins între Dorin Recean și Irina Vlah.

🔘 Hotărâre de Guvern: Cresc salariile miniștrilor. Prim-ministrul a explicat faptul că urmează să fie majorate și salariile altor angajați din administrația publică și a explicat acest adaos este necesar, în contextul în care țara are nevoie de cadre competente, care să pregătească armonizarea legislației naționale cu cea europeană.

🔘 Cinci primari din Drochia și președintele raionului renunță la PSRM și se alătură la Partidul „Renaștere-Возрождение”. Printre cei care renunță la calitatea de membru al PSRM și aderă la Partidul „Renaștere-Возрождение” se numără președintele raionului Drochia, Alexei Vasilean. La fel au decis și cinci primari din același raion. Printre cei care trec din Partidul Socialiștilor în cel susținut de Nesterovschi sunt și câțiva foști membri ai organizațiilor teritoriale din Drochia ale PCRM. Mai mult, rândurile socialiștilor sunt părăsite și de consilieri municipali și raionali din Drochia.

🔘 Jurnaliștii au gustat din desertul care va fi servit la Summitul Comunității Europene. Cum e „baba negră” la gust.

🔘 Partidul Șor cere anularea procedurii de validare a mandatului de deputat a lui Vladimir Vitiuc. Aceștia se adresează în judecată și-l vor pe Ilan Șor înapoi în Parlament.

Ce s-a întâmplat joi:

🔘 Aflăm rezultatele în dosarele pe două accidente răsunătoare: Șoferul care a tamponat mortal un copil în regiunea aeroportului va ispăși o pedeapsă de 1 an și 6 luni în penitenciar de tip deschis. Decizia a fost pronunțată de magistrații din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, la 25 mai și poate fi contestată. O altă parte a pedepsei prevede suspendare cu perioadă de probă de 4 ani.

🔘 Procuratura Chișinău a trimis în judecată dosarul șoferiței de troleibuz care ar fi lovit mortal o fată de 12 ani pe o trecere de pietoni din sectorul Ciocana. Aceasta riscă o pedeapsă maximă de până la șapte ani de închisoare, cu anularea dreptului de a conduce mijloacele de transport.

🔘 Parlamentul a votat pentru susținerea rezoluției Adunării „Moldova Europeană”. Hotărârea a fost susținută de 55 de deputați. Documentul declară în continuare ireversibilă calea de integrare și aderare europeană drept proiect de prioritate națională al Republicii Moldova și cheamă întreaga societate, inclusiv toate forțele politice, să dea dovadă de maturitate, unitate și solidaritate pentru consolidarea dialogului politic și social în numele interesului național – aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

🔘 BCS anunță că va organiza vineri, 26 mai, un miting împotriva guvernării. Reacția vine, la „intenția regimului de la guvernare de a anula marcarea Zilei Victoriei pe 9 mai și de a sărbători pe data de 8 mai „Ziua de comemorare şi reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial”. Partidul Socialiștilor s-a adresat cu un apel către toți cetățenii R. Moldova de a se uni și apăra dreptul de a sărbători Ziua Victoriei asupra fascismului.

🔘 Monumentele lui Lenin, Georgi Dimitrov și Karl Marx de la Moldexpo au fost acoperite cu un bannere. AGORA a contactat instituția. Reprezentanții Moldexpo ne-au comunicat că nu au tangență cu fapta și că responsabili ar fi o agenție de evenimente. Am contactat și agenția. Nici aceștia nu au recunoscut că ar fi instalat bannerele. Fapta rămâne în mister. Vineri aflăm că monumentele au fost „dezvelite”.

Ziua de vineri a fost marcată de decizii în Parlament. Mai multe știri pe final de săptămână găsiți pe pagina AGORA.

Prieteni, acum ca niciodată, jurnaliștii AGORA analizează orice sursă de informație, o verifică și decid să publice doar noutăți și materiale care corespund adevărului. A devenit și mai complicat, dar nu imposibil să distingem realitățile din fluxul informațional și să ținem piept, informându-vă corect. E misiunea noastră să rămânem independenți și vrem să faceți parte din această călătorie. Devino membru AGORA și contribuie la dezvoltarea unei redacții care informează corect. https://agora.md/membership.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal