Refuzurile pentru intrare în R. Moldova. Șeful Poliței de Frontieră: După 24 februarie am dezvoltat mecanismele de control (VIDEO)
Schimbul de informații cu partenerii externi, verificarea surselor deschise, intervievarea persanelor suspecte - acestea sunt câteva dintre mecanismele de control aplicate la frontieră care odată cu 24 februarie, odată cu declanșare războiului în Ucraina, au fost dezvoltate la frontiera moldovenească. Despre aceasta a vorbit la emisiunea DESCIFRAT, șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi.
・ Irina Soltan
„R. Moldova este ținta amenințărilor hibrid de mai mulți ani. Aceasta a fost până la și după 24 februarie. Analizând cu alte autorități riscurile de ordin hibrid și de ordin direct, noi am schimbat și anumite procedurile în toate PTF care ne permit printr-o formă sau alta, inclusiv cu schimb de informații cu partenerii noștri internaționali, să luăm decizii asupra persoanelor care nu întrunesc condițiile intrare în R. Moldova”, a declarat Rosian Vasiloi.
Șeful Poliției de Frontieră afirmă că în acest an a fost capacitat la maxim schimbul de informații și aplicarea unor metodologii noi cu colegii PF la nivel național și internațional.
De altă parte, Rosian Vasiloi afirmă că mecanismele de control a persoanelor suspecte erau mereu aplicate, dar nu se înregistrau atât de multe cazuri când persoanele nu întrunesc condițiile de intrare în R. Moldova sau nu pot argumenta scopul intrării în țară.
În plus, Rosian Vasiloi afirmă că mecanismele sunt perfecționate continuu.
„Anul acesta vom operaționaliza noi sisteme care ne vor permite să vedem din timp, spre exemplu, cine a procurat bilete spre R. Moldova. Sisteme inteligente care ne permit să diminuăm la maxim orice risc sau să constatăm anumite riscuri. Și aceste sisteme lucrează de mult în UE”, a puncta șeful PF.
Menționăm că în cursul săptămânii precedente, au primit refuz de intrare în Republica Moldova 264 de cetățeni străini, dar și 67 de mijloace de transport.