Ultimă oră! Marina Tauber a rămas fără imunitatea de deputat

Ultimă oră! Marina Tauber a rămas fără imunitatea de deputat

Deputata Marina Tauber a rămas fără imunitate de deputat. Deputații au aprobat cele trei cereri ale procurorului general interimar Ion Munteanu. Astfel, Marina Tauber poate fi arestată și trimisă în judecată în baza a trei cauze penale.

Baciu Ana

Parlamentul a aprobat prima cerere a Procuraturii Generale, cu privire la ridicarea imunității pe faptul săvârșirii infracțiunii acceptarea cu bună știință ființarea concurentului electoral din partea unui grup criminal în perioada campaniei electorale pentru funcția de primar al municipiului Bălți.

Mai exact, Tauber este învinuită că a acceptat finanțarea campaniei electorale din partea unui grup criminal în perioada electorală. Deputata ar fi cheltuit în campania electorală peste nouă milioane lei în timp ce plafonul stabilit de CEC pentru fiecare concurent electoral era de 749 mii lei.

59 de deputați au votat „pentru” ridicarea imunității Marinei Tauber pentru investigarea cauzei penale cu privire la falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale în perioada alegerilor locale din Bălți. Potrivit lui ion Munteanu, Tauber ar fi falsificat nouă astfel de rapoarte.

Parlamentul a aprobat cu votul a 60 de deputați cea de-a treia cerere a procurorului general interimar. Astfel, Marina Tauber a fost lipsită de imunitatea parlamentară pe faptul săvârșirii infracțiunii cu privire la acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat inclusiv în perioada 01.01.2022 - 01.05.2023.

În perioada 01.01.2022 -01.05.2023 Marina Tauber a acceptat de la grupul criminal organizat bani în sumă de 195 milioane de lei, pe care i-a folosit în finanțarea partidului politic Șor și promovarea intereselor liderului grupului criminal efectuând prin intermediul membrilor de partid acțiuni de ordin organizațional, logistic și politic, cum ar fi: racolarea, transportarea, remunerarea persoanelor participante la protestele organizate în fața mai multor entități publice din mun. Chișinău”, a spus Ion Munteanu în plenul Parlamentului.

Potrivit procurorului de caz, în acest dosar sunt vizate 60 de persoane, inclusiv președinți ai birourilor teritoriale ale partidului.

Amintim că ultima dată, Marina Tauber a rămas fără imunitate la 21 iulie 2022. Majoritatea deputaților din Parlamentul R. Moldova au susținut solicitările procurorului general interimar, Dumitru Robu, de ridicare a imunității Marinei Tauber. Prima cerere a primit votul „pentru” a 58 de deputați. Iar cea de-a doua solicitare a adunat 57 de voturi în susținere, acestea venind inclusiv din partea fracțiunii Partidul „Șor”.

În aceeași zi deputata Marina Tauber a fost reținută pentru 72 de ore. 

La 17 august, magistrații Judecătoriei Chișinău au admis recursul procurorilor și au decis că deputata Partidului Șor, Marina Tauber va rămâne în arest la Penitenciarul nr. 13 pentru încă 20 de zile.

Anterior, Tauber a transmis un mesaj din Penitenciarul nr. 13. „Dumnezeu a spus: Teme-te de lacrimile omului pe care l-ai obijduit, căci el îmi va cere ajutorul și eu îl voi ajuta”, a scris deputata pe pagina sa de Facebook.

Parlamentara a mai transmis o scrisoare, dar când se afla în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA). Atunci, ea a dat publicității o scrisoare adresată cetățenilor, în care de asemenea a formulat mai multe acuzații în adresa conducerii țării și Partidului Acțiune și Solidaritate.

Menționăm că procurorul de caz a declarat că a solicitat aplicarea măsurii de arest preventiv în privința deputatei Marina Tauber, din cauza existenței riscului de distrugere a probelor dar și de eschivare de la urmărirea penală, menționând și faptul că mai mulți suspecți din dosar au părăsit țara cu câteva zile înainte de perchezițiile efectuate la sediile Partidului Șor.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal