Buget mai mare cu 15% pentru Poliția de Frontieră și investiții considerabile în flota de drone. Cum folosesc grănicerii aparatele de zbor fără pilot și unde învață să le mânuiască (VIDEO)
În acest an, Poliția de Frontieră are un buget mai mare cu 15 la sută, în comparație cu anul precedent. Și, cu toate că partea cea mai consistentă din mijloacele financiare este direcționată pentru salarizarea angajaților, investițiile în tehnologii și în modernizarea echipamentelor sunt la ordinea zilei. În acest an, au fost direcționate 12 milioane de lei pentru procurarea unor sisteme fără pilot noi și, peste 10 milioane au fost alocate pentru mentenanța sistemelor deja existente. Cum le sunt de folos dronele polițiștilor de frontieră, a povestit, în cadrul ediției de vineri, 26 mai, a emisiunii DESCIFRAT, șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi.
・ Stela Vdovii, Irina Soltan
Pentru acest an, Poliția de Frontieră are un buget de 748 de milioane de lei. Este o sumă mai mare cu 15%, comparativ cu anul trecut. În mare parte, aceasta se datorează acelei majorări salariale de 1300 de le. Adică, marea parte a creșterii de buget pleacă pentru achitarea salariilor pentru angajați.
Din acest buget, noi avem 23 de milioane de lei pentru dezvoltare instituțională. Și atunci când vorbesc despre dezvoltare instituțională, eu vorbesc despre procurări de echipamente. Și când vorbesc despre echipamente, eu vorbesc, de fapt, despre tehnologii noi. Ceea ce, spre exemplu, în primul meu mandat, în 2019, abia ne gândeam cum dezvoltăm aviația fără pilot, iată că astăzi aviația fără pilot este instituționalizată în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.
Autor: Rosian Vasiloi, șeful Poliției de Frontieră
Vasiloi a mai povestit despre faptul că este creată o subdiviziune specializată, care se ocupă cu aplicarea aviației fără pilot. Este, de fapt, o ramură nouă, separată, iar angajații sunt instruiți în Uniunea Europeană, conform tehnologiilor noi, cum să folosească aceste drone în supravegherea frontierei, inclusiv, cum să doboare drone care sunt folosite în scopuri ilegale.
„Situația din Ucraina, situația din statele baltice, ne arată că trebuie să dezvoltăm și aceste capacități. Noi le-am dezvoltat. La moment, n-o să dau un număr total de câte drone sau sisteme anti-drone avem, dar ceea ce vreau să spun - 12 milioane de lei anul acesta au fost alocați pentru procurarea unor sisteme fără pilot noi, moderne și, cred că peste 10 milioane au fost alocate pentru mentenanța sistemelor care au fost construite și dezvoltate anterior, inclusiv, sisteme de telecomunicații moderne la frontiera de stat care ne permit să diminuăm impactul lipsei de personal prin tehnologii moderne”, a punctat șeful Poliției de Frontieră.
Vă dau un simplu exemplu - o escadrilă de drone nouă ne permite să acoperim un sector de peste 40 km a frontierei de stat. Sunt doi operatori, când, în varianta clasică, noi ar fi trebuit să avem trei- patru patrule. Noi nu inventăm nimic nou - noi vedem cum este aplicată această practică în statele partenere, statele europene și adaptăm acest lucru la realitățile noastre, pe care le avem în R. Moldova.
Autor: Rosian Vasiloi, șeful Poliției de Frontieră
Acum ca niciodată, jurnaliștii AGORA analizează orice sursă de informație, o verifică și decid să publice doar noutăți și materiale care corespund adevărului. A devenit și mai complicat, dar nu imposibil să distingem realitățile din fluxul informațional și să ținem piept, informându-vă corect. E misiunea noastră să rămânem independenți și vrem să faceți parte din această călătorie. Devino membru AGORA și contribuie la dezvoltarea unei redacții care informează corect. https://agora.md/membership.