Găgăuzia | Rezoluția Congresului Deputaților și al Autorităților reprezentative de toate nivelurile (DOC)

Găgăuzia | Rezoluția Congresului Deputaților și al Autorităților reprezentative de toate nivelurile (DOC)

Sâmbătă, 27 mai, la Comrat, a avut loc Congresul Deputaților și al Autorităților reprezentative de toate nivelurile din Găgăuzia. Pe ordinea de zi fost inclus un singur subiect - „Atacurile asupra împuternicirilor Găgăuziei”, scrie nokta.md.

Stela Vdovii

Primul a luat cuvântul președintele Consiliului Suprem al Găgăuze, fost președinte al Adunării Populare, Mihail Kendigelyan. El a vorbit despre atitudinea negativă față de autonomie și a specificat că această atitudine s-a intensificat după semnarea Acordului de Asociere între Moldova și UE. Anume atunci au început să fie racordate legile la standardele europene și, după spusele lui, au început să fie încălcate împuternicirile Găgăuziei.

A urmat discursul Irinei Vlah. Potrivit nokta.md, cuvântarea a ei a fost plină de critici la adresa Maiei Sandu. Bașcana a numit autoritățile actuale „amatori”. De asemenea, ea a adus acuzații la adresa partidului PAS, pe care Irina Vlah l-a numit „sectă și aventurieri”. Ea vorbește despre sărăcia țării, exodul populației și că de toate astea ar fi vinovate autoritățile.

Speakerul Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Konstantinov, și-a început discursul în limba găgăuză, apoi a continuat în rusă, argumentând că e „pentru ca toată lumea să poată înțelege”. El s-a referit la Serviciul Fiscal, procuratură, tribunal și alte organe, care, potrivit lui, au fost desființate în Găgăuzia.

Primarul municipiului Vulcănești, Victor Petrioglu, a declarat că problema nu vine doar din centru, ci ține și de autonomie. În special - lipsa personalului calificat. „Nu lucrăm cu personalul. Timp de 30 de ani, nimeni nu a fost instruit care să poată ocupa funcția de bașkan”, a menționat Petrioglu.

Primarul de la Vulcănești a mai subliniat că „centrul decizional” ar trebui să fie la Comrat, nu la Moscova, la Chișinău sau în Israel. În plus, Petrioglu a adăugat că o persoană publică nu ar trebui să vorbească în numele întregului popor găgăuz, iar toate declarațiile politice ar trebui corelate cu autoritățile.

Fostul candidat la funcția de bașcan al autonomiei, Nikolai Dudoglo, a declarat, la Congresul Deputaților și Autorităților reprezentative de toate nivelurile ale Găgăuziei că, „dacă Chișinăul nu returnează autonomiei serviciul vamal și fiscal, atunci aici va avea loc un referendum cu privire la independență”.

Congresul Deputaților și Autorităților reprezentative de toate nivelurile ale Găgăuziei a adoptat o rezoluție, prin care președintei țării, Maia Sandu, Parlamentului și Guvernului ca să înceteze să pună piedici autorităților regiunii autonome în exercitarea atribuțiilor prevăzute de Constituție și Legea cu privire la statutul Găgăuziei. De asemenea, se cere ca să fie numiți garanți partea Consiliului Europei, ONU, Rusiei, Turciei și Germaniei pentru respectarea de către autoritățile centrale a statutului unității administrativ-teritoriale autonome.

Totodată, în cazul în care autoritățile vor ignora aceste solicitări, își rezervă dreptul organizării unui referendum privind viitorul Găgăuziei, se spune în rezoluția adoptată.

...

Rezoluția adoptată de Congresul Deputaților și Autorităților reprezentative de toate nivelurile ale Găgăuziei

nokta.md

Publicitate
...

Rezoluția adoptată de Congresul Deputaților și Autorităților reprezentative de toate nivelurile ale Găgăuziei

nokta.md

...

Rezoluția adoptată de Congresul Deputaților și Autorităților reprezentative de toate nivelurile ale Găgăuziei

nokta.md

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal