Investiție în generații, timp de șase decenii | Colegiul „Gheorghe Asachi" din Lipcani împlinește 60 de ani

Investiție în generații, timp de șase decenii | Colegiul „Gheorghe Asachi" din Lipcani împlinește 60 de ani

Pentru o instituție de învățământ, șase decenii înseamnă muncă asiduă, perseverență, eșecuri și nopți nedormite, dar și clipe fericite, succes, împlinire și mândrie pentru reușitele discipolilor. Colegiul „Gheorghe Asachi” din orașul Lipcani, raionul Briceni, a împlinit 60 de ani de la fondare. De atunci, peste nouă mii de tineri pedagogi au absolvit instituția.

Diana Latiș

Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani este o instituție cu o istorie de șase decenii. Ani la rând, pedagogii au pus bazele profesionalismului generaților de elevi, mulți dintre care, acum, au ajuns persoane cu renume. Această instituției a educat mii de discipoli și a pregătit peste 9.000 de specialiști, de care țara are nevoie. Mulți dintre ei au devenit specialiști de performanță, oameni de afaceri, pedagogi remarcați, care își amintesc cu mândrie de instituția care i-a format ca personalități.

De-a lungul anilor, colegiul a fost reorganizat, redenumit, și-a schimbat statutul, dar a continuat să-și amplifice misiunea și să formeze specialiști. Mulți profesori au plecat, și mai mulți elevi au absolvit și au „părăsit” colegiul, însă amprenta pe care au lăsat-o în urma lor stă la temelia istoriei instituției.

Istoria unui succes care durează 60 de ani

Publicitate
...

Primul sediu al Școlii Pedagogice

Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani

...

Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani în trecut

Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani

Istoria Colegiului a început încă în anul 1963. În acea perioadă, instituția se numea simplu - Școala Pedagogică din Lipcani. Oficial, ea şi-a început activitatea la 17 februarie 1963, în clădirea Consiliului Raional.

Pentru prima dată, la 1 septembrie 1963, Școala Pedagogică și-a deschis ușile pentru 180 de elevi, care au fost instruiți la specialitatea „Învățător de clasele I-IV”. Pe atunci, școala număra 17 cadre didactice. De-a lungul anilor, în instituție, au fost deschise și alte specialități de formare a profesioniștilor în diferite domenii.

În anul 1988, Şcolii Pedagogice din Lipcani i se conferă numele clasicului român „Gheorghe Asachi”. După șase ani, instituția din nou se reorganizează, de această dată schimbându-și denumirea în Colegiul Pedagogic „Gheorghe Asachi” din Lipcani. Mai târziu, în 2016 prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova, aceasta devine Instituţia Publică Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani.

Colegiului „Gheorghe Asachi” nu este doar un loc - este un sentiment

Pentru fiecare om experiența de elev rămâne în memorie. Atât cei care deja au absolvit Colegiul „Gheorghe Asachi”, cât și cei care sunt încă elevi în cadrul acestei instituții, au simțit emoții de nedescris în momentul când i-au pășit pragul. Mulți elevi o compară cu „a doua casă” și recunosc că atmosfera și atitudinea pedagogilor i-a făcut să îndrăgească pe bună dreptate profesia pe care au ales-o.

Cu siguranță, mulți dintre cei care se află la răscruci de drumuri și trebuie să ia o decizie importantă pentru viața lor au anumite dubii și incertitudini cu privire la viitorul pe care îi așteaptă și dacă alegerea pe care au făcut-o este una cu adevărat corectă. Este și cazul Janetei Cătărău care ne-a mărturisit că, pentru ea, Colegiul „Gheorghe Asachi” este mai mult decât o instituție de învățământ, este un loc unde se făuresc destine.

Eram foarte nesigură, însă datorită mediului prietenos și colectivului de pedagogi, pe zi ce trece mă conving că am făcut alegerea corectă. Pot spune că experiențele pe care le-am trăit de când am devenit elevă a Colegiului „Gheorghe Asachi” din Lipcani nu pot fi comparate cu nimic în lume. Pentru mine deja nu mai este doar un loc, e un sentiment.

Autor: Janeta Cătărău, elevă a Colegiului „Gheorghe Asachi” din Lipcani

Emoțiile sunt și mai colorate pentru cei care au ajuns la sfârșit de cale. Absolvenții Colegiului „Gheorghe Asachi” din Lipcani privesc cu căldură toți cei patru ani pe care i-au petrecut în această instituție. Cătălina Antonov absolvește în acest an colegiul. În toți anii, în care a fost elevă în cadrul acestei instituții, viața sa a avut nuanțe diferite, dar în tot ceea ce a făcut, a fost încurajată de pedagogi, ceea ce a conferit perioadei de studii și mai mult farmec.

Îmi amintesc cu mare drag despre prima zi la Colegiul „Gheorghe Asachi”, în care eram copleșită de cele mai diverse emoții: timiditate, curiozitate și entuziasm... Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani reprezintă un loc în care fiecare elev reușește să se realizeze și să-și dezvolte capacitățile și cunoștințele.

Autor: Cătălina Antonov, elevă a Colegiului „Gheorghe Asachi” din Lipcani

La temelia unui succes stau oamenii

Cei care sunt la conducerea unei instituții astăzi, ieri au stat pe băncile ei. Daniela Didic este actuala directoare a Colegiului „Gheorghe Asachi” din Lipcani și fostă absolventă a acestei instituții. Ea a înțeles că pedagogia este destinul ei. Încă din perioada în care era elevă, dragostea pentru copii i-a fost insuflată de pedagogii ei din acea perioadă.

...

Daniela Didic, directoarea Colegiului „Gheorghe Asachi” din Lipcani

Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani

Istoria mea a început în 2006, fiind înmatriculată în Colegiul Pedagogic „Gh. Asachi” Lipcani. De atunci am înțeles că-mi este predestinat să ajung profesor și am decis să dau dovadă de iscusință, talent, răbdare și multă dăruire, făcând o pasiune pentru munca cu copiii. Sunt mândră de faptul că am absolvit această instituție și m-am reîntors să activez aici.

Autor: Daniela Didic, directoarea Colegiului Gheorghe Asachi din Lipcani

Ne putem da bine seama că activitatea unei instituții de învățământ ar fi fost imposibilă fără cei care activează acolo - pedagogii. Unii dintre ei și-a dedicat întreaga viața Colegiului „Gheorghe Asachi”. Natalia Tarasov activează ca profesor de limbă și literatură rusă timp de 40 de ani, iar istoria colegiului este și istoria ei personală.

Pentru colegiu, 60 este doar o etapă de maturizare cu speranță și credință. Totul este doar la început! Noi, profesorii, nu știm ce le rezervă viitorul elevilor noștri, dar suntem încrezători, că, atunci când vor absolvi, își vor începe călătoria spre vârful excelenței profesionale. 

Autor: Natalia Tarasov, profesoară de limbă și literatură rusă

Pedagogia, de fapt, este despre dedicație totală și multă dragoste pentru oameni. Ecaterina Șnimșcikov a dedicat mai mult de 50 de ani sutelor de specialiști, pentru a forma și dezvolta oameni care acum stau la cârma societății.

Colegiul „Gheorghe Asachi” a fost a doua mea casă. Aici mi-am început activitatea de pedagog. Dragostea față de carte și de elevi a fost forța care mi-a dat putere să-mi realizez munca cu plăcere și dedicație.

Autor: Ecaterina Șnimșcikov, profesoară de geografie

Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani, continuă să rămână unica instituție din nordul țării care pune accent pe promovarea valorilor fundamentale ale educației, învăţământ de calitate, ținând cont de schimbările şi viziunile moderne din educaţie. Fără unitatea și colaborarea oamenilor care, de-a lungul anilor, au pus umărul la dezvoltarea instituției, succesele pe care le trece astăzi în palmares ar fi fost imposibile.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal