Măsurând puterile: Clasamentul armatelor lumii, ediția 2023 | Află pe ce loc se situează armata moldovenească
Clasamentul de forță militară 2023 al Global Firepower a realizat un top al armatelor din 145 de țări, în ordinea puterii lor generale. Clasamentul ia în considerare astfel de factori, precum dotarea cu echipamente militare și trupe pe care le are fiecare țară, dar și situația lor financiară, geografia și resursele disponibile. Pe locul întâi se situează forțele armate ale SUA. Clasamentul (celor 145) îl încheie armata statului Bhutan. Moldova e pe locul 143. Publicația businessinsider a realizat o descriere a primelor poziții din clasament.
・ Stela Vdovii
Locul 10 - Armata Italiei
Tancul italian Ariete al NATO a intensificat focurile grupului de luptă Forward Presence, în timpul exercițiului militar „Săgeata de argint” din Adazi, Letonia, în septembrie 2021
REUTERS/Ints Kalnins
Global Firepower a clasat Italia pe poziția cu numărul 10. Acest loc se datorează, inclusiv, flotei sale de avioane cisternă, puterii totale a elicopterelor, puterii aeronavelor de atac și numărului total de nave de război portavioane.
În ianuarie 2023, Italia avea 404 elicoptere, inclusiv 58 de elicoptere de atac și două nave de război portavioane.
Locul 9 - Armata franceză
Mașinile blindate conduc pe Avenue des Champs-Élysées din Paris, în timpul paradei anuale de Ziua Bastiliei, 14 iulie 2005
REUTERS
Global Firepower a clasat armata Franței, pe locul nouă, inclusiv datorită flotei sale de avioane cisterne, flotei totale de elicoptere și numărului de nave de război distrugătoare, precum și pentru puterea totală a flotei de transport.
Franța dispunea de 438 de elicoptere, inclusiv 69 de elicoptere de atac și 10 nave de război distrugătoare, în ianuarie 2023.
Locul 8 - Armata Japoniei
Un soldat al Forțelor a de Autoapărare Terestră a Japoniei participă la un exercițiu pe plaja Camp Pendleton, California, februarie 2019
REUTERS/Mike Blake
Global Firepower a clasat Japonia în top 10 pentru puterea flotei sale de avioane, puterea totală a elicopterelor și puterea flotei de vehicule blindate de luptă.
Națiune insulară, Japonia a obținut cel mai înalt punctaj în ceea ce privește porturile majore. Cu patru portavioane de elicoptere, armata niponă s-a clasat pe locul al doilea în acea categorie și tot pe locul doi (după SUA) în ce privește flotă de avioane de misiune.
Potrivit Global Firepower, Japonia avea peste 1.400 de avioane militare și mai mult de 111.000 de vehicule în ianuarie 2023.
Locul 7 - Armata din Pakistan
Personalul militar pakistanez stă lângă o rachetă balistică sol-sol Shaheen III, în timpul paradei militare de Ziua Pakistanului din Islamabad, Pakistan, în martie 2017
REUTERS/Faisal Mahmood
Pakistanul a urcat de pe locul nouă (în 2022) - pe poziția a 7-a, în acest an. 2023.
În ianuarie 2023, Pakistanul avea peste 3.700 de tancuri, 1.400 de avioane militare, nouă submarine și 654 de mii de militari activi Potrivit Global Firepower, creșterea în clasament se datorează și faptului că rating-ul din acest an ia în calcul resursele naturale și granițele comune. Pakistanul este vecin cu Afganistanul, China, India și Iranul și dispune de zăcăminte de cărbune, precum și de petrol și gaze naturale.
Global Firepower a clasat Pakistanul în primele 10 domenii, inclusiv pentru numărul populației disponibile sai apte pentru serviciul militar, datorită forței militare active total disponibile și puterii totale a flotei de aeronave.
Locul 6 - Armata Coreei de Sud
Marinii americani și sud-coreeni participă la un exercițiu de aterizare amfibie numit exercițiul „Ssangyong” din Pohang, Coreea de Sud, în martie 2023
REUTERS/Kim Hong-Ji
Puterea armatei Coreei de Sud nu este o surpriză, având în vedere tensiunile sale vechi de decenii cu Coreea de Nord.
Global Firepower a clasat Coreea de Sud pe locul șase pentru puterea flotei sale de avioane, puterea flotei de vehicule blindate de luptă și puterea elicopterelor. Potrivit autorilor clasamentului, națiunea asiatică avea peste 133 de mii de vehicule și 739 de elicoptere, inclusiv 112 elicoptere de atac, în ianuarie 2023.
Locul 5 - Armata Marii Britanii
Cadeții absolvenți defilează în fața Regelui Marii Britanii, Carol al III-lea, pe 14 aprilie 2023
Dan Kitwood/Pool Photo via AP
Poziția Regatului Unit în clasamentul Global Firepower se datorează contingentului, precum și situației financiare puternice. Este, de asemenea, una dintre puținele puteri care operează mai mult de un portavion, potrivit Global Firepower.
Marea Britanie are în prezent două portavioane, (la fel cu China, Italia și India, dar cu mult mai puține decât cele 11 pe care le operează SUA).
Global Firepower a clasat Marea Britanie pe locul al cincilea, inclusiv pentru numărul total de porturi disponibile și pentru puterea totală a flotei de avioane cisternă, acestea oferind țării un scor înalt.
Locul 4 - Armata Indiei
An Indian army soldier shouts commands to his colleagues in October 2007
REUTERS/Danish Ismail
Puterea Indiei constă în numărul populației sale. Puterea de foc globală a clasat India pe locul al doilea pentru forța de muncă disponibilă, forța militară activă totală disponibilă și puterea forțelor paramilitare.
Forța de muncă disponibilă a Indiei era de peste 653 de milioane de oameni, 47% din populația țării, în ianuarie 2023. De asemenea, India avea aproape 1,5 milioane de personal militar activ.
Locul 3 - Armata Chinei
Nave de război și avioane de luptă ale Marinei Armatei Populare Chineze de Eliberare participă la o expoziție militară în Marea Chinei de Sud, în aprilie 2018
REUTERS/Stringer
Global Firepower a specificat că forțelor armate chineze le revine întâietatea în ce privește forța de muncă disponibilă și puterea flotei navale.
China are „un avantaj distinct din punct de vedere economic și prin forța de muncă disponibilă, punând accent și pe creșterea (în primul rând prin mijloace locale) a capacităților navale, aeriene și de război terestre”, notează Global Firepower în ultimul său clasament, adăugând că dacă tendința continuă, China „va deveni principalul rival militar global al Statelor Unite”.
Potrivit Global Firepower, China are o forță militară disponibilă de peste 761 de milioane de oameni (în aprilie 2023), împreună cu 50 de nave de război distrugătoare și 78 de submarine, printre multe alte active militare.
Locul 2 - Armata Federației Ruse
Parada militară de Ziua Victoriei în Piața Roșie, Moscova, mai 2022, pentru a marca cea de-a 77-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial
REUTERS/Evgenia Novozhenina
În timp ce reputația armatei ruse a fost afectată de la invazia Ucrainei din februarie 2022, țara și-a păstrat locul al doilea în clasamentul Global Firepower.
Invazia Ucrainei de către Rusia „a arătat limitări esențiale ale capacităților militare ruse, în ciuda forței de muncă (numeric vorbind) și a avantajului material față de Ucraina vecină”, punctează Global Firepower. Totodată, autorii clasamentului precizează că armata chineză se apropie grăbit de locul al doilea.
Global Firepower a clasat Rusia pe locul al secund pe domenii precum puterea totală a flotei de aeronave și puterea totală a flotei de transport. Se considera că, în ianuarie 2023, Rusia avea peste 4.100 de avioane militare.
În timp ce Rusia s-a confruntat cu o serie de eșecuri militare de când a invadat Ucraina, pierzând cantități considerabile de echipamente, în special tancuri, forțele sale aeriene și marina au evitat în mare măsură pagubele, scrie businessinsider, cu referire la clasamentul Global Firepower.
Locul 1 - Armata SUA
Membri ai Diviziei 82 Aeropurtate a Armatei SUA la Pope Field înainte de desfășurarea în Polonia de la Fort Bragg, Carolina de Nord, în februarie 2022
AP Photo/Nathan Posner
Potrivit Global Firepower, SUA s-a poziționat pe prima treaptă în clasament, deoarece este lider mondial din punct de vedere tehnologic. De asemenea, armata este avansată în sectoarele cheie, precum cel medical, aerospațial și telecomunicații, menținând în același timp un avantaj pe mai multe piețe industriale majore.
Cu 92 de distrugătoare, 11 portavioane, 13.300 de avioane și 983 de elicoptere de atac, în aprilie 2023, țara a fost clasată pe primul loc în multe domenii, inclusiv mărimea flotei sale de avioane, numărul de nave de război și puterea flotei de transport.
De asemenea, a avut de departe cel mai mare buget de apărare - de 761,7 miliarde de dolari, mai mult de trei ori decât China, clasată pe locul doi, care avea un buget de apărare de 230 de miliarde de dolari.
Armata ucraineană, în top 15 forțe militare ale lumii
Armata Ucrainei, clasată pe locul al 15-lea
Clasamentul Global Firepower
Armata statului vecin, aflat acum în plin război pe scară largă, a fost clasată pe locul 15 de Global Firepower, devansând Australia, Iranul și Israelul. Pe măsură ce Ucraina își continuă apărarea împotriva Rusiei, țara și-a crescut scorul pentru anul în curs, urmare a ripostei sale, dar și a sprijinului financiar și material din partea Occidentului, se arată în nota Global Firepower.
2023 se va dovedi un an critic în conflictul ruso-ucrainean, deoarece stresul și cerințele unui război prelungit vor ieși la iveală, în cele din urmă, mai notează autorii clasamentului.
Armata Republicii Moldova ocupă poziția 143 în Clasamentul Global Firepower
Armata R. Moldova, pe locul 143 în clasament
Clasamentul Global Firepower