Proiectul ECERT: formarea profesională a elevilor din liceele de telecomunicații din România
Necesitatea modificării paradigmei educaționale, la nivel mondial, este impusă de provocările noilor realități, de adaptarea mult mai obiectivă și realistă a procesului educațional la necesitățile pieței. Aceste necesități dictează o corelare mult mai pragmatică a obiectelor de studiu la viteza cu care se dezvoltă industriile noi. În toate domeniile, dezvoltarea resurselor umane reprezintă o necesitate stringentă, este necesară actualizarea continuă a competenţelor profesionale, pentru a fi adaptate schimbărilor, dezvoltării tehnologice uriașe și provocărilor de mediu.
・ Cristian Gheorghe
„Uniunea Europeană manifestă un interes sporit faţă de educaţie şi formare datorită dimensiunilor schimbărilor economice şi sociale cu care se confruntă... Scopul este construirea unei „societăţi deschise spre educaţie”, care să conducă către o forţă de muncă educată şi instruită profesional, în concordanţă cu cerinţele dezvoltării economice actuale” – menționează într-un studiu Natalia Țurcan, cercetător ştiinţific la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei.
În context, este extrem de importantă implicarea factorului economic, a antreprenorilor înșiși, în acest proces educațional. Am abordat în detaliu subiectul în materialul anterior, în care am vorbit despre parteneriatul Asociației de Fibră Optică din România (AFOR) cu Universitatea Politehnică din București. Și, iată că mai avem noutăți în această ordine de idei: de curând AFOR, membrul căreia este și Prysmian Group, a lansat un proiect amplu de susținere a formării profesionale a elevilor și a profesorilor în domeniul fibrei optice prin proiectul ECERT.
Ce este ECERT? Este un proiect care și-a propus să contribuie substanțial la formarea profesională a elevilor din liceele de telecomunicații din țară. Mai mult decât atât, acest proiect intenționează să creeze toate premizele pentru introducerea unei discipline noi - rețele de fibră optică - în zece licee din România, începând cu luna septembrie 2023, fiind organizate cursuri la specialitatea jonctor Fibră Optică. Astfel elevii vor fi pregătiți corespunzător pentru viitorul în domeniul telecomunicațiilor. Abreviatura ECERT se descifrează astfel: Experți și Centre de Excelență în Rețele de Telecomunicații.
Cum s-a implicat AFOR în acest proiect? În primul rând, a elaborat un kit profesional pentru profesori, adică a început cu pregătirea adecvată și actualizată a cadrelor didactice care vor preda noua disciplină despre rețelele de fibră optică în instituțiile de învățământ. În acest kit au fost incluse mostre de cabluri cu fibră optică și instrucțiuni de instalare, manșoane, informații digitale despre fibra optică și broșuri.
Apoi a început procesul de instruire a cadrelor didactice. Primul curs amplu s-a desfășurat la București la începutul lunii martie. Atunci s-au înscris în proiect 10 licee din totalul de 26 de licee care pegătesc specialiști cu profil de telecomunicații în România și au fost instruiți 12 profesori care, ulterior, vor susține, la rândul lor, cursuri de fibră optică pentru elevi.
Astfel, de exemplu, mai mulți elevi de la Colegiul „N. V. Karpen” Bacău, deja au participat la cursurile respective, predate de profesorii Virgil Popa și Paul Cucu, sub directa îndrumare a lui Adrian Moraru, reprezentantul AFOR.
A doua grupă de profesori a participat la programul de formare în rețele de fibră optică prin proiectul ECERT în aprilie curent. Astfel, în total, au beneficiat de formare 23 de profesori, iar printre cele zece licee de telecomunicații înscrise în proiect se regăsesc Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații "Gh. Airinei" din București, Colegiul Tehnic de Comunicații "Augustin Maior" din Cluj Napoca, Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații din Constanța, Liceul Tehnologic Transilvania din Deva, Liceul Tehnologic de Electronică și Telecomunicații "Gh. Mârzescu" Iași și altele.
În toate aceste licee noua disciplină – rețele de fibră optică – va fi predată începând cu septembrie 2023, după un curriculum dezvoltat tot în cadrul proiectului ECERT.
În plus, în septembrie, Prysmian Group va organiza un workshop cu profesorii la fabrica din Slatina, Milcov. În cadrul acestuia profesorii vor lua cunoștință de produsele companiei și procesele de producție. Aceasta este o oportunitate valoroasă pentru profesori de a învăța mai multe despre produsele și soluțiile inovatoare ale companiei, precum și de a discuta despre nevoile pieței de fibră optică și despre importanța unei formări profesionale adecvate.
De altfel, trebuie de menționat că proiectul ECERT este derulat de AFOR în parteneriat cu WorldSkills Romania - o fundație care promovează dezvoltarea de competențe în meserii prin proiecte dedicate comunităților locale, competiții de meserii naționale și internaționale și prin schimburi de experiență la nivel global. Astfel, finalitatea proiectului ECERT o reprezintă Olimpiada Națională WorldSkills pentru liceenii care se pregătesc pentru meseria de jonctor Fibră Optică. Olimpiada va avea loc în martie 2024. În urma ei va fi alcătuit și lotul național care va reprezenta România în septembrie 2024 la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024, secțiunea Information Network Cabling.
Munca din spatele știrilor, articolelor, istoriilor de viață, editorialelor și emisiunilor AGORA se datorează unei echipe de 25 oameni. Însă, pe lângă acești oameni dedicați care pun combustibil în motorul AGORA, mai avem o categorie de autori, cu statut special. Aceștia sunt contributorii AGORA. Contributorii sunt o comunitate de persoane, organizații, think tank-uri și companii care participă la diversificarea agendei publice prin opinii, comentarii, analize sectoriale și expertize bazate pe experiență și cunoștințe solide. Contributorii AGORA sunt cei care ne ajută să înțelegem mai bine procesele sociale, economice și politice din țară și din lume. Viitorul AGORA depinde numai de încrederea cititorilor noștri și de calitatea materialelor pe care le producem. Investește în dezvoltarea redacției AGORA printr-un abonament digital. Devino membru: https://agora.md/membership.