20 de ani de închisoare, la 16 ani. Doi adolescenți au ajuns pe banda torturii ruse

20 de ani de închisoare, la 16 ani. Doi adolescenți au ajuns pe banda torturii ruse

Comitetul de anchetă rus condamnă la închisoare doi adolescenți ucraineni pentru că ar fi plănuit să saboteze căile ferate care contribuie la aprovizionarea armatei ruse. Se întâmplă după luni în care aceștia au fost torturați, iar Inițiativa Media pentru Drepturile Omului nu a făcut public cazul. Astfel, cei doi au ajuns să primească un termen de detenție mai mare decât vârsta pe care o au.

Olga Scripnic

Doi băieți ucraineni, din Berdiansk, parte ocupată de Federația Rusia în regiunea Zaporijia, riscă până la 20 de ani de închisoare, a raportat organizația ucraineană de supraveghere Inițiativa Media pentru Drepturile Omului.

Rusia i-a acuzat pe Tigran Ohanisian și Mikita Khanhanov, în vârstă de 16 ani, că ar fi pregătit un sabotaj feroviar. Anchetatorii susțin că băieții au deteriorat șinele de cale ferată pentru a împiedica forțele armate rusești să primească provizii materiale. Mai mult decât atât, aceștia ar suspecta că adolescenții au colaborat cu forțele armate ucrainene.

Nu implicăm niciodată minori în activitatea noastră”, a declarat pentru POLITICO Centrul pentru Rezistența Națională din Ucraina, organizație care coordonează partizanii ucraineni din teritoriile ocupate.

Acuzația a fost precedată de mai multe luni de intimidare, detenție și tortură a copiilor și a familiilor lor, a precizat într-o declarație Inițiativa Media pentru Drepturile Omului. Potrivit organizației, adolescenții au fost persecutați și interogați de autoritățile ruse încă din septembrie 2022.

Tigran a fost răpit de acasă, unde locuiește cu bunica sa. Timp de cinci zile, familia nu a știut nimic despre locul unde se afla copilul. În același timp, Tigran a fost interogat cu brutalitate de așa-zisele autorități de anchetă și supus unor bătăi și șocuri electrice. Anchetatorii i-au cerut să mărturisească faptul că a pregătit un sabotaj la calea ferată din Melitopol, care ar fi trebuit să împiedice forțele armate rusești să primească proviziile de care aveau nevoie pentru a lupta în Ucraina.

Autor: Inițiativa Media pentru Drepturile Omului

Publicitate

După ce mass-media a făcut publică dispariția copilului, Tigran a fost eliberat cu condiția să se prezinte în fiecare zi la "forțele de ordine" locale. Mikita a reușit să evite arestarea, dar a fost, de asemenea, obligat să se prezinte zilnic în fața anchetatorilor.

Multă vreme, Inițiativa Media pentru Drepturile Omului nu a făcut publică această situație. Argumentul invocat de ei este: „Speram că aceste "acțiuni de investigare" ale autorităților de ocupație erau un alt act de intimidare a populației civile din teritoriile ocupate ale Ucrainei și că nu vor recurge la un proces real al copiilor”. Cu toate acestea, la 24 mai, cei doi adolescenți au fost condamnați de la 10 la 20 de ani de închisoare. 

Nu am făcut publică această situație pentru o lungă perioadă de timp, sperând că totul se va termina cu intimidarea copiilor și a familiilor lor. Dar a fost naiv să sperăm chiar și într-o astfel de relativă umanitate a autorităților ruse.

Autor: Olga Reshetilova, co-fondator al Inițiativei Media pentru Drepturile Omului, într-o postare pe pagina sa de Facebook

În prezent, băieții nu sunt arestați și insistă că nu sunt vinovați, a declarat pentru POLITICO avocatul Media Initiative for Human Rights, Andrii Iakovlev.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal