Festivalul de Film de la Cannes s-a încheiat cu surprize pentru istoria competiției. Ce nume au răsunat la premiere

Festivalul de Film de la Cannes s-a încheiat cu surprize pentru istoria competiției. Ce nume au răsunat la premiere

Sâmbătă, 27 mai, s-a încheiat cea de-a 76-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes. Premiul cel mare este pentru a treia oară în istoria competiției a fost câștigat de o regizoare.

Olga Scripnic

Cel mai bun film, care a obținut premiul Palme d'Or este „Anatomy of a Fall”, regizat de Justine Triet. Thrillerul psihologic a devenit printre primele în lista filmelor favorite ale criticilor și este axat pe povestea unei femeie care este trimisă în judecată după moartea misterioasă a soțului ei.

Triet și-a folosit discursul de decernare a premiului pentru a critica modul în care „a fost negat și reprimat într-un mod șocant” protestul împotriva reformei pensiilor din Franța și a susținut că trebuie să fie acordate mai multe oportunități pentru tinerii cineaști, să poată face greșeli și să o ia de la capăt, transmite Reuters.

Mențiunea că s-a întâmplat un moment istoric de-a lungul festivalului, iar premiul cel mare este acordat unei femei, nu a surprins regizoarea, susținând că aceste momente ar trebui să devină normalitate.

Anterior, printre regizoarele care au câștigat trofeul Palme d'Or se numără Julia Ducournau, în 2021, pentru „Titane”, iar Jane Campion a luat premiul în 1993 pentru „The Piano”.

Publicitate
...

Premiul Palme d'Or pentru Justine Triet

Reuters

Premii pentru ale filme

Al doilea premiul al festivalului, Grand Prix, a fost acordat filmului „The Zone of Interest”. Regizat de Jonathan Glazer și bazat pe romanul cu același titlu al lui Martin Amis, filmul este centrat  povestea unui comandant de la Auschwitz și pe soția sa, a căror casă este adiacentă lagărului de exterminare. O explorare glacială a banalității răului - familia mănâncă, se relaxează și doarme în sunetul constant al țipetelor, strigătelor și focurilor de armă - filmul a divizat puternic părerea criticilor, scrie The New York Times

Fallen Leaves”, cel mai recent film al cineastului finlandez Aki Kaurismäki, a câștigat premiul juriului. O poveste de dragoste într-o cheie ușor amuzantă și melancolică, filmul îi are în rolurile principale pe Alma Pöysti și Jussi Vatanen, un cuplu care se întâlnește într-o noapte în Helsinki.

Premiul pentru cel mai bun regizor i-a revenit cineastului franco-vietnamez Tran Anh Hung pentru „The Pot-au-Feu". O dramă somptuoasă care are loc la sfârșitul secolului al XIX-lea, filmul îi are în rolurile principale pe Juliette Binoche și Benoît Magimel, un cuplu de gurmanzi care trăiesc și gătesc în Franța rurală.

Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost acordat lui Yuji Sakamoto pentru „Monster”. Regizat de autorul japonez Hirokazu Kore-eda, drama este centrată pe un băiat ale cărui probleme bruște de comportament la școală escaladează în consecințe mai profunde.

Premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit actorului japonez Koji Yakusho, protagonistul filmului „Perfect Days”, de Wim Wenders.

Premiul pentru cea mai bună actriță i-a revenit lui Merve Dizdar pentru rolul unei profesoare din filmul „About Dry Grasses", al regizorului turc Nuri Bilge Ceylan.

Premiul pentru Certain Regard, o secțiune care tinde să prezinte regizori mai tineri și lucrări pe care festivalul le numește „mai îndrăznețe din punct de vedere artistic” decât în competiția principală, a fost câștigat de „How to have sex” al regizoarei britanice debutante Molly Manning Walker. Premiul pentru primul lungmetraj, Caméra d'Or, a fost acordat filmului „Inside the yellow cocoon shell”, al regizorului de origine vietnameză Thien An Pham.

...

Premierea în cadrul Festivalului de film de la Cannes

festival-cannes.com

Menționăm că, în perioada 16-27 mai a avut loc unul dintre cele mai mari evenimente în industria cinematografică din lune. Este vorba de Festivalul de Film de la Cannes, care se desfășoară anual în orașul Cannes, situat pe Riviera Franceză. Evenimentul adună în fiecare an regizori, actori, producători, critici de film și pasionați de cinematografie din întreaga lume.

Festivalul este renumit pentru secțiunea principală, Competiția Oficială, în care sunt prezentate cele mai așteptate și aclamate filmele ale anului. Peliculele cinematografice selectate concurează pentru Palme d'Or, cea mai înaltă distincție acordată la Cannes. În urma proiecțiilor, juriul, format din regizori și actori de renume, are sarcina de a nominaliza câștigătorii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal