Sistemul de educație românesc, fără profesori. De la câteva zile de grevă la un sfârșit greu de anticipat

Sistemul de educație românesc, fără profesori. De la câteva zile de grevă la un sfârșit greu de anticipat

Educația în România a intrat sub ascendentul grevei. Începută luni, 22 mai, din cauza neînțelegerilor dintre sindicaliști și Guvern, aproximativ 60-70% dintre cadrele didactice din România și-au stopat activitatea cerând, prioritar, majorări salariale. Timp de o săptămână ping-pong-ul dintre sindicaliști și Guvern a continuat. Pe de o parte, președintele României glumește că ar exista un avantaj al acestei situații, iar, pe de altă parte, primele reprogramări ale examenelor naționale au început.

Olga Scripnic

Greva în educație începută în această săptămână în România continuă. Dacă la început, experții în educație susțineau că greva nu va dura mai mult de câteva zile, acum încă nu se vede lumina de la capătul tunelului. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” Marius Nistor a afirmat că greva profesorilor continuă şi că angajaţii din sistemul de învăţământ menţin solicitările privind majorări salariale cu 25%, potrivit G4media.

Secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, a declarat la Radio România Actualități că sunt în grevă între 60 și 70% dintre angajații din școli.

De unde a început totul

Publicitate

Printre principalele solicitări ale învățătorilor din România și profesorilor se numără majorarea salariilor, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate. Mai exact,  sindicaliștii vor ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei românești, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei românești.

Printre alte revendicări se numără:

-Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;

-Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;

-Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

-Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

-Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

-Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Blocajul și argumentele care aprind spiritele  

Drept răspuns la cererea profesorilor de salarii mai mari, Guvernul a propus un ajutor de 2.500 de lei, în două trepte. Ceea ce înseamnă, acordarea unui card pentru cadrele didactice și auxiliare cu 1.000 de lei în luna iunie și 1.500 în octombrie. În timp ce, pentru personalul nedidactic: carduri de sprijin de câte 500 de lei (în luna iunie 2023) și 500 de lei (în luna octombrie 2023), scrie edupedu.ro.

Decizia a fost înaintată în contextul în care pe perioada grevei, conform legislației, greviștii nu primesc salarii, iar cadrele didactice nu reprezintă nici ele o excepție. Este vorba de peste 150.000 de cadre didactice, la care se adaugă 60.000 - 70.000 personal didactic şi auxiliar, conform președintelui Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Oferta pe termen lung prevede luarea unor măsuri „astfel încât salariații din educație să nu fie dezamăgiți de noua lege privind salarizarea”.

Mai mult decât atât, în documentul sindicatelor reprezentanții Guvernului au precizat expres că „Din cauza condiționalităților europene, nu se pot acorda creșteri salariale, sporuri, indexări cu rata inflației și nici scutiri de la plata impozitului pentru personalul din învățământ”, scrie edupedu.ro.

În același timp, presa română scrie că de fapt în (Planul Național de Redresare și Reziliență) PNRR nu apare nici o interdicție legată de majorări salariale, iar guvernul și Parlamentul au mărit constant în 2023 veniturile diferitelor categorii de bugetari, scrie G4media.

Refuzul sindicatelor s-a văzut în mitinguri în Piața Victoriei, la București, unde s-au adunat peste 15.000 de protestatari. Mișcări similare au existat în toată România. Mai mult decât atât, a fost programat un nou protest pentru săptămâna următoare, un marș de la Guvern la Cotroceni.

Drept răspuns, purtătorul de cuvânt al Guvernului Român, a declarat duminică că este pregătită o ordonanță de urgență de Guvern care va asigura majorări a veniturilor personalului didactic, ca o formulă tranzitorie până la următoarea lege a salarizării, scrie G4media

...

Greva profesorilor la București

euronews.ro

Taberele se împart, iar elevii rămân la mijloc

Pe de o parte, fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, l-a criticat luni pe președintele Klaus Iohannis pentru situația din educație, afirmând că după ani de la lansarea proiectului „România educată” astăzi se văd doar „două rezultate: profesori cu briceagul la beregată în sălile de clasă şi prima grevă generală în ultimii 18 ani”. El a mai spus că este actuala grevă din învăţământ este rezultatul unor ani în care educaţia a fost condusă de oameni fără prestigiu şi a unor măsuri economice în defavoarea profesorilor, relatează hotnews.ro.

Mai mult decât atât, preşedintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu, a spus luni că mesajul premierului Nicolae Ciucă în care profesorii erau chemați să revină la catedră nu va face decât să crească numărul greviştilor. El a mai declarat că o rezolvare a conflictului ar fi ca Guvernul să vină cu un act normativ, să acorde o mărire salarială în avans faţă de legea salarizării, scrie hotnews.ro

Pe de altă parte, Klaus Iohannis le-a dat dreptate profesorilor că sunt necorespunzător plătiți, dar a părut rupt de realitățile din școli când s-a fotografiat cu elevi în țară, spunând „iată, și greva are „ceva avantaje”, făcând trimitere la faptul că nu sunt la ore. Totodată, le-a cerut profesorilor să aibă încredere că va fi mai bine. 

Până în acest moment, din cauza grevei, evaluarea națională la clasa a VI-a a fost reprogramată și a fost schimbat și calendarul înscrierii la clasa pregătitoare. Mai mult decât atât, rămâne incert și modul în care se va încheia anul școlar, în situația actuală nu pot fi încheiate mediile elevilor. 

Citește și: Greva profesorilor din România continuă şi astăzi

*Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe AGORA sunt informații importante, investește în dezvoltarea platformei cu un abonament digital. Devino membru https://agora.md/membership

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal