Victoria lui Erdoğan a răsunat pe străzile Istanbulului, înainte de numărarea voturilor

Victoria lui Erdoğan a răsunat pe străzile Istanbulului, înainte de numărarea voturilor

„Alegerile se desfășoară pașnic”, transmitea presa turcă în timpul zilei de 28 mai, când a avut loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale în Turcia. Însă, termenul „pașnic”, în acest caz, înseamnă inclusiv atenție acordată susținătorilor, felicitări oficiale și sărbătoare, înainte de anunțarea rezultatului final.

Olga Scripnic

După primul tur al alegerilor prezidențiale din Turcia, care a avut loc pe 14 mai, în alianță cu partidele de extremă-dreapta, actualul șef de stat, Recep Tayyip Erdoğan, a obținut o majoritate parlamentară și a intrat în turul doi, când majoritatea sondajelor îl dădeau pierzător, obținând 49,5% din sufragii față de Kılıçdaroğlu care a înregistrat 44,9%.

Turul doi al alegerilor s-a desfășurat pe 28 mai, iar bătălia s-a dat între Recep Tayyip Erdoğan, care conduce Turcia de 20 de ani, și Kemal Kilicdaroglu, funcționar public și lider al Partidului Popular Republican.

CITEȘTE ȘI: Turcia de la Erdoğan la Erdoğan sau ce de ce turul doi lasă opoziția fără șanse. Jurnalistă: Mesajele naționaliste predomină campania

O mână caldă și niște bănuți

Publicitate

Ziua alegerilor a fost marcată de mai multe momente care, deși au stârnit semne de întrebare și uimiri în presa internațională, erau așezate sub semnul unei desfășurări pașnice a scrutinului în presa turcă.

Într-un reportaj realizat în perioada primului tur al alegerilor era arătat cum Erdoğan oferea bani copiilor la o secție de vot din Istanbul. Potrivit explicației pe care a oferit-o, în țară, pe 14 mai, era sărbătorită Ziua Mamelor, motiv pentru care acest gest ar fi avut un sens, transmite TASS.

La turul doi al alegerilor, deși nu mai era Ziua Mamelor, după ce a ieșit de la secțiile de vot, Erdoğan a fost surprins cum a împărțit bani susținătorilor aflați acolo. În timp ce dădea mâna cu alegătorii, le oferea și câte 200 de lire, transmite TASS.

Cântecul victoriei, fără a fi voturile procesate

La Istanbul, oamenii au început să se adune în fața sediului Partidului Justiției și Dezvoltării, condus de președintele turc Tayyip Erdoğan, după ce au votat în al doilea tur al alegerilor prezidențiale. La nici jumătate din voturi procesate, susținătorii au început să aglomereze străzile capitalei. Recuzita acestora era muzica, drapele, artificii și convingerea că Erdoğan e noul președinte.

Se întâmplă în contextul în care numărarea voturilor era monitorizată de agenția de știri de stat Anadolu, cât și agenția de opoziție ANKA, însă rezultatele enunțate erau la poli opuși.

Între timp, în fața palatului prezidențial din Ankara erau în curs de desfășurare pregătirile pentru un concert. Loc, în care a apărut Erdoğan pe acoperișul unui vehicul, și s-a adresat susținătorilor din Istanbul.

Când nici nu erau procesate toate voturile, Erdoğan declarat că al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Turcia s-a încheiat și și-a asumat victoria. Rezultatul alegerilor a fost numit de politician o sărbătoare a democrației, mulțumind cetățenilor că l-au ales să conducă țara pentru următorii cinci ani. Nu a lipsit nici tradiționalul imn al victoriei.

În tot acest peisaj, agitația susținătorilor electorali nu dispărea, precum nici convingerea pe care o aveau.

Mai mult decât atât, nu au întârziat nici felicitările venite din partea oficialilor. Chiar dacă nu existau rezultatele finale, premierul ungar Viktor Orban l-a felicitat deja pe Erdogan pentru „victoria sa electorală incontestabilă”, într-un mesaj pe pagina sa de Twitter. În urma acestuia, un mesaj de felicitare a venit și din partea emirului Qatarului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal