Inteligența artificială va permite oricui să devină programator, susține șeful NVIDIA. Compania anunță o nouă placă grafică

Inteligența artificială va permite oricui să devină un programator, din moment ce tot ce va trebui să facă este să învețe a comunica cât mai specific cu calculatorul, susține șeful Nvidia, Jensen Huang, potrivit Reuters. În cadrul unui eveniment de prezentare a mai multor noutăți din domeniul IT, CEO-ul Nvidia susține că AI-ul generativ și dezvoltarea accelerată a industriei transformă lumea.29 mai 2023, 18:46Cristian Bolotnicov

Inteligența artificială va permite oricui să devină programator, susține șeful NVIDIA. Compania anunță o nouă placă grafică

Vorbind în fața a mii de persoane la forumul Computex din Taipei, Huang, care s-a născut în sudul Taiwanului înainte ca familia sa să emigreze în Statele Unite când era copil, a declarat că inteligența artificială conduce o revoluție informatică.

„Nu există nicio îndoială că ne aflăm într-o nouă eră informatică”, a spus el în discurs, scăpând din când în când cuvinte în mandarină sau taiwaneză, spre încântarea mulțimii.

„În fiecare eră de calcul ai putut face lucruri diferite care nu erau posibile înainte, iar inteligența artificială se califică cu siguranță, din acest punct de vedere”, a adăugat Huang.

„Bariera de programare este incredibil de mică. Am eliminat decalajul digital. Toată lumea este programator acum - trebuie doar să spui ceva computerului”, a spus el.

„Rata de progres, pentru că este atât de ușor de utilizat, este motivul pentru care crește atât de repede. Acest lucru va atinge literalmente fiecare industrie în parte.

Cipurile Nvidia au ajutat companii precum Microsoft să adauge funcții de chat asemănătoare cu cele umane la motoarele de căutare precum Bing.

Huang a demonstrat ceea ce poate face inteligența artificială, inclusiv făcând un program să scrie un scurt cântec pop care să laude Nvidia cu doar câteva cuvinte de instrucțiuni. El a dezvăluit mai multe aplicații noi, inclusiv un parteneriat cu cel mai mare grup de publicitate din lume, WPP, pentru conținut generativ bazat pe inteligență artificială pentru publicitatea digitală.

Nvidia a făcut eforturi pentru a satisface cererea pentru cipurile sale de inteligență artificială, iar directorul executiv al Tesla Inc TSLA.O, Elon Musk, care se pare că își construiește un startup de inteligență artificială, a declarat săptămâna trecută într-un interviu că unitățile de procesare grafică (GPU) sunt „considerabil mai greu de obținut decât drogurile”

Mai mult accent pe AI

Publicitate

În timpul discursului, de altfel care este și primul discurs public al lui Huang în aproape patru ani, a spus el, a făcut o serie de anunțuri, inclusiv datele de lansare a cipurilor, supercomputerul său DGX GH200 și parteneriate cu companii importante. Iată cele mai importante noutăți de la prezentarea de două ore, notează TechCrunch.

1. GPU-ul GForce RTX 4080 Ti al Nvidia pentru gameri este acum în plină producție și este produs în „cantități mari” cu parteneri din Taiwan.

2. Huang a anunțat Nvidia Avatar Cloud Engine (ACE) for Games, un serviciu de turnătorie de modele AI personalizabile cu modele preinstruite pentru dezvoltatorii de jocuri. Acesta va conferi mai mult caracter NPC-urilor prin interacțiuni lingvistice alimentate de AI.

3. Modelul de calcul Nvidia Cuda deservește acum patru milioane de dezvoltatori și peste 3.000 de aplicații. Cuda a văzut 40 de milioane de descărcări, dintre care 25 de milioane numai anul trecut.

4. Producția în volum complet a serverului GPU HGX H100 a început și este fabricat de „companii din tot Taiwanul”, a declarat Huang. El a adăugat că este primul computer din lume care are în el un motor de transformare.

5. Huang s-a referit la achiziționarea de către Nvidia în 2019 a producătorului de cipuri pentru supercomputere Mellanox pentru 6,9 miliarde de dolari ca fiind „una dintre cele mai mari decizii strategice” pe care le-a luat vreodată.

6. Producția următoarei generații de GPU Hopper va începe în august 2024, la exact doi ani după ce a început fabricarea primei generații.

Totodată, platforma pentru roboți Nvidia Isaac ARM este acum disponibilă pentru oricine dorește să construiască roboți și este full-stack, de la cipuri la senzori. Isaac ARM începe cu un cip numit Nova Orin și este prima stivă completă de referință pentru robotică, a declarat Huang.

În mare parte datorită importanței sale în domeniul calculatoarelor cu inteligență artificială, acțiunile Nvidia au crescut vertiginos în ultimul an, iar în prezent are o evaluare de piață de aproximativ 960 de miliarde de dolari, ceea ce o face una dintre cele mai valoroase companii din lume (doar Apple, Microsoft, Saudi Aramco, Alphabet și Amazon se află pe un loc mai sus).

Probleme în relația cu China

Fără îndoială, firmele chineze de inteligență artificială urmăresc îndeaproape siliciul de ultimă generație pe care Nvidia îl aduce la masă. Între timp, probabil că se tem de o nouă rundă de interdicții americane privind cipurile, care amenință să le submineze progresul în domeniul inteligenței artificiale generative, care necesită o putere de calcul și date mult mai mari decât generațiile anterioare de inteligență artificială.

Anul trecut, guvernul SUA a interzis Nvidia să vândă în China unitățile sale de procesare grafică A100 și H100. Ambele cipuri sunt utilizate pentru antrenarea modelelor lingvistice de mari dimensiuni, precum GPT-4 al OpenAI. H100, cipul său de ultimă generație bazat pe arhitectura de calcul Nvidia Hopper GPU cu Transformer Engine încorporat, înregistrează o cerere deosebit de mare. În comparație cu A100, H100 este capabil să ofere o instruire AI de 9 ori mai rapidă și o inferență AI de până la 30 de ori mai rapidă pe LLM-uri.

China este, în mod evident, o piață prea mare pentru a o rata. Interzicerea exportului de cipuri ar fi costat Nvidia aproximativ 400 de milioane de dolari în vânzări potențiale numai în al treilea trimestru al anului trecut. Astfel, Nvidia a recurs la vânzarea către China a unui cip mai lent, care respectă normele de control al exporturilor din SUA. Dar, pe termen lung, China va căuta probabil alternative mai solide.

După cum a declarat recent Huang într-un interviu acordat Financial Times: „Dacă [China] nu poate cumpăra de la ... Statele Unite, atunci ea va construi singură. Așa că SUA trebuie să fie atente. China este o piață foarte importantă pentru industria tehnologică”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal