Maia Sandu: În Moldova va fi creat Centrul Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei- PATRIOT. Iată funcțiile instituției (LIVE)

Maia Sandu: În Moldova va fi creat Centrul Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei- PATRIOT. Iată funcțiile instituției (LIVE)

„Rusia nu poate ataca militar țara noastră. Dar o atacă constat informațional, prin minciuni, propagandă, dezinformare”. Declarația aparține șefei statului Maia Sandu. Președinta spune că țara are nevoie de o instituție care să lupte cu dezinformarea și propaganda și anunță crearea Centrului Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei- PATRIOT.

Irina Soltan

„De când a obținut independența, R. Moldova a fost amenințată constant. Peste 30 de ani țara a fost supusă șantajului, embargoului, hoțiilor, amenințărilor hibride cu scopul de a-i bloca dezvoltarea și de a împiedica creștere bunăstării cetățenilor. De cele mai mult ori atacurile veneau din afara dar de fiecare dată se găseau trădători aici în țară. Au încercat să ne dezbine și să ne certe între noi pentru a ne face slabi în fața amenințărilor.

De când Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei în care ucide oameni și bombardează case, spitale, grădinițe, orașe întregi sau intensificat și atacurile împotriva R. Moldova. În mod constant se încearcă atragerea țării noastre pe o orbită a trecutului, într-o. Zonă întunecată și fără perspectivă de dezvoltare. Doar datorită rezistenței și curajului ucrainenilor, Rusia nu poate ataca militar țara noastră. Dar o atacă constat informațional, prin minciuni, propagandă, dezinformare. Zi de zi Kremlinul și grupările criminale lansează atacuri hibride, utilizând arma propagandei pentru a semăna ură în Moldova, pentru a slăbi încrederea noastră unii în alții și încrederea în statul nostru. 

Planul celor care lansează falsuri și contribuie la propagarea lor este să provoace frică, ceartă și astfel să-și realizeze scopurile meschine. Pentru că nu poate ajunge la noi cu tancuri, Kremlinul sponsorizează cu sume imense răspândirea minciunilor în mass-media și pe rețele sociale, finanțează cu bani murdari grupări criminale care încearcă să ne oprească din drumul nostru de a dezvolta țara. Minciunile difuzate la televizor și pe internet au devenit cele mai periculoase arme cu acre suntem atacați în prezent”, a spus Maia Sandu.

„Noi avem datoria de a apăra Moldova de atacuri și de trădători. Avem nevoie de măsuri concrete, coerente și un plan bine pus la punct care să combată propaganda și să contribuie la protejarea spațiului informațional. Cel mai bun antidot împotriva războiului informațional este asigurarea informării corecte, obiective, garantarea întâietății faptelor și dezvoitarea gândirii critice și a rezistenței cetățenilor la dezinformare”, a adăugat șefa statului.

Astfel, președinta a anunțat inițiativa legislativă de a crea o instituție care să combată propaganda dăunătoare statului R. Moldova și să apere cetățenii de manipulare și de atacurile propagandistice constante. Șefa statului spune că va propune Parlamentului spre aprobare crearea.

„Voi propune Parlamentului spre adoptare constituirea Centrului Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei, denumit simbolic - PATRIOT”, a spus Maia Sandu.

Centru PATRIOT va avea misiunea de a coordona și a implementa politica statului în domeniul Securității Informaționale și de a asigura comunicare strategică în domeniul identificării, prevenirii și combaterii dezinformării la nivel informațional. 

Instituția va avea două responsabilități de bază 

- să transmită informații veridice către publicul larg și să asigure un dialog constant cu cetățenii, precum și să colaboreze cu toate instituțiile statului în vederea promovării intereselor naționale și creșterii rezistenței societății noastre în fața dezinformării.

- să identifice, să evalueze și să combată dezinformarea pentru eliminarea riscurilor generate de amenințările hibride și dezinformare asupra securității naționale.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal