CSM dă aviz negativ Proiectului de lege privind evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor. Ce remarci au membrii consiliului
Proiectului de lege privind evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor a fost avizat negativ de Consiliul Superior al Magistraturii. „Împotrivă” au votat 4 membri ai consiliului. Aceștia au identificat în textul proiectului mai multe prevederi care ar putea duce la blocaj în sistemul judecătoresc.
・ Irina Soltan
„Din lege ar urma să fie exclusă evaluarea președinților interimari ai instanței de judecată. Aceasta pe motiv că ei exercită o funcție temporară până când se alege un președinte potrivit prevederilor legale. Respectiv p să fie greu de găsit persoane care să exercite interimatul dacă ei sunt obligați să treacă evaluarea”, a remarcat Nina Cernat, președinte interimar, judecător la Curtea de Apel Chișinău.
„În articolul 3 este indicat că vor fi evaluați vicepreședinții judecătoriilor, inclusiv cei care au asigurat interimatul acestor funcții mai mult de un începând cu 2017, inclusiv cei care exercit la data intrării în vigoare a prezentei legi. Cred că „inclusiv cei care exercit la data intrării în vigoare a prezentei legi” trebuie exclus, or unii pot exercita funcția de doar jumătate de lună”, a spus Ioana Chironeț, membră CSM.
„Mai am o remarcă la evaluarea CSM a candidaților la funcția de judecător sau funcții administratori. Reiese că urmează să fie formată o comisei care să evalueze conform competențelor activitatea judecătorilor care au exercitat funcția de președinte, vicepreședinte. Propun ca până la constituirea colegiilor, CSM oricum are o procedură de transfer sau promovare a judecătorilor și nu e cert când colegiului de evaluare va fi constituit. Propun ca CSM să poată să evalueze și să selecteze candidații în baza regulamentelor actuale. Altfel procedura poate dura 6 luni. E nevoie de deblocat situația”, a spus Ion Guzun.
„Dar ce se va întâmpla dacă judecătorii Curții de Apel nu vor era să treacă evaluarea? E nevoie ca legea să prevadă această situație și să fie soluții”, a spus Nina Cernat.
Membrii CSM au mai menționat că deși e prevăzut că evaluarea judecătorilor este un exercițiu unic, nu există o prevedere în Constituție care să garanteze acest lucru. Aceștia au menționat că ar exista pericolul ca evaluarea să se repete o dată la 4 ani. Președinta CSM totuși a remarcat că „Legea își încetează acțiunea la momentul expirării ultimei contestații”.
Cu votul a 4 membri împortrivă plenul CSM a avizat negativ proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea proiectul de legene cu privire la evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor.