Director ales de Parlament și instituție axată pe combaterea dezinformării. Ce prevede legea privind centrul „Patriot”
Președinția Republicii Moldova a publicat marți, 30 mai, proiectul de lege privind crearea Centrului Național de Apărare Informațională și de Combatere a Propagandei „Patriot”. Printre prevederile incluse se numără și faptul că directorul va fi ales de Parlament, iar instituția se va axa pe combaterea dezinformării. Totodată, proiectul este supus consultărilor publice.
・ Cristian Bolotnicov
Potrivit documentului publicat pe site-ul instituției prezidențiale, centrul va avea misiunea de a consolida eforturile interinstituționale în lupta împotriva dezinformării și acțiunilor coordonate de diseminare a mesajelor, narațiunilor, comunicărilor, indiferent de originea acestora, care reprezintă pericol sau pot periclita realizarea intereselor naționale.
Centrul Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei va avea următoarele funcții de bază:
dezvoltarea mecanismelor de identificare, evaluare, prevenire și combatere a dezinformării, inclusiv a știrilor false, a informațiilor greșite și a malinformării, a acțiunilor coordonate de diseminare a mesajelor, narațiunilor, comunicărilor, indiferent de originea acestora, care reprezintă pericol sau pot periclita realizarea intereselor naționale, și de sporire a capacităților de comunicare strategică a autorităților și instituțiilor statului în vederea combaterii acestora;
dezvoltarea mijloacelor de comunicare între stat și cetățean pe probleme de politică internă și externă, precum și conjugarea eforturilor statului și ale cetățeanului în vederea creșterii rezilienței naționale în raport cu tentativele sau acțiunile de dezinformare;
evaluarea comprehensivă a spațiului informațional public, asigurarea schimbului de informații cu autoritățile și instituțiile relevante ale statului, precum și aducerea la cunoștință publicului larg a informațiilor ce constituie dezinformare, în limitele stabilite de cadrul normativ;
elaborarea și implementarea unui ansamblu coordonat de acțiuni și inițiative, ce au drept scop verificarea veridicității faptelor și transmiterea informațiilor factologice către publicul larg, în suportul obiectivelor stabilite în conformitate cu documentele de politici publice naționale și angajamentele internaționale la care Republica Moldova este parte;
dezvoltarea bunelor practici în domeniul transparenței și în asigurarea accesului la informații.
Totodată, Centrul va avea misiunea de a elabora proiectul programului de comunicare strategică la nivel național, precum și instrucțiuni și ghiduri metodice, materiale analitico-științifice și explicative privind identificarea, prevenirea și combaterea dezinformării.
Conducerea instituției va fi asigurată de un director, care va fi propus de Președintele Republicii Moldova și va fi ales de Parlament pentru un mandat de cinci ani, cu posibilitatea de reînnoire a mandatului. Până la definitivarea procesului de instituționalizare a activității instituției, Președintele țării va înainta Parlamentului candidatul la funcția de director al Centrului, pentru a fi numit în funcție pe un termen provizoriu de 12 luni.
În același timp, instituția va avea și un colegiu, compus din 11 membri. Este vorba de directorul, directorul adjunct, persoane cu funcţii de conducere din cadrul Centrului, un reprezentant desemnat de Președintele Republicii Moldova, un reprezentant desemnat de Parlament, un reprezentant desemnat de Guvern și trei reprezentanți ai societății civile, selectați de către Centru. Componenţa Colegiului se va aproba prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova, la propunerea directorului Centrului.
Amintim că 29 mai curent, președinta Maia Sandu a anunțat în cadrul unui briefing de presă, că țara are nevoie de o instituție care să lupte cu dezinformarea și propaganda. Șefa statului a anunțat crearea Centrului Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei - PATRIOT.