Începe lichidarea zonelor economice libere. Cea din Otaci este prima supusă dizolvării

Începe lichidarea zonelor economice libere. Cea din Otaci este prima supusă dizolvării

După 25 de ani de existenţă şi rezultate minore Zona Antreprenorialului Liber Parcul de Producție „Otaci-Business” (ZAL PP „Otaci-Business”) va fi lichidată. Este cea mai mică zonă economică liberă din Moldova, scrie Mold-Street.

Baciu Ana

ZAL PP „Otaci-Business" a fost înfiinţată în primăvara anului 1998 pentru o perioadă de 25 de ani, „în vederea stimulării dezvoltării regiunii de nord-est a Republicii Moldova, implicit datorită facilităților fiscale și vamale proprii acestor platforme investiționale (zone economice libere)”.

Pentru înființarea și funcționarea Otaci-Business, în folosință Administrației acesteia au fost transmise două terenuri: unul cu o suprafață de 32,17 hectare din intravilanul oraşului Otaci şi altul de 0,8 hectare (proprietate privată), ambele amplasate la intrarea în oraș, pe traseul Edineț-Ocnița.

De notat că suprafaţa zonei economice libere este de trei ori mai mică, decât cea prevăzută de legea privind fondarea ei, inclusiv un teren cu o suprafața de 50 de hectare din intravilanul Otacilor, amplasat la intrare în oraș, pe traseul Soroca - Edineț.

Pe parcursul celor 25 de ani de activitate, ZAL PP „Otaci-Business” nu a înregistrat însă rezultate financiare semnificative şi nu devenit "un pol de creștere regională, care să genereze creștere economică și locuri de muncă", după cum promiteau iniţial autorităţile.

În consecinţă Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) a iniţiat un proiect ce prevede lichidarea ZAL PP „Otaci-Business”.

Drept argument în favoarea acestei decizii, MDED menţionează faptul că „întreprinderile în baza cărora a fost creată zona menționată supra au intrat ulterior în procedură de insolvabilitate, în timp ce atragerea noilor rezidenți a fost deficitară".

Astfel la sfârșitul anul 2022, Administrația zonei raporta doar 10 rezidenți în zonă, dintre care doar patru desfășoară activitate economică.

„În acest context, nu a fost identificată oportunitatea prelungirii activității ZAL PP „Otaci-Business” după expirarea termenului stabilit în Legea nr. 1565/1998 (care a intrat în vigoare pe 23 aprilie 1998 n.r.)...., termenul de funcționare a zonei a expirat la data de 25.04.2023 după o desfășurare a activității de 25 de ani", susţine MDED.

Concomitent Ministerul susţine că rezidenții ZAL PP „Otaci-Business” au fost informați privind expirarea termenului de funcționare a zonei, iar contractele încheiate între Administrația zonei și rezidenți au avut termenul de valabilitate doar pe perioada de desfășurare a activității acesteia.

Datele MDED arată că în 2021 ZAL PP „Otaci-Business” avea cea mai mică cotă de doar 0,2% din angajaţii celor 7 ZEL-uri existente şi cel mai mic stoc de investiţii - 9,4 milioane de dolari, din totalul de 506 milioane de dolari.

Potrivit unui proiect ce prevede lichidarea ZAL PP „Otaci-Business”, bunurile publice din această zonă vor fi transmise cu titlu gratuit în proprietatea publică a unității administrativ-teritoriale Otaci.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal