Ministerul Energiei cere ANRE-ului să identifice soluție pentru acoperirea devierilor tarifare la gaze naturale. Cele două instituții se adresează la CSE

Ministerul Energiei cere ANRE-ului să identifice soluție pentru acoperirea devierilor tarifare la gaze naturale. Cele două instituții se adresează la CSE

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, spune că s-a adresat la ANRE ca autoritatea să identifice un mecanism prin care acoperirea devierilor tarifare, formate începând cu 2021, să fie distribuită echitabil între consumatorii de gaze. De cealaltă parte, ANRE constată că actuala legislație nu-i oferă împuterniciri pentru elaborarea unui astfel de mecanism. Prin urmare, cele două instituții vor cere Comisiei pentru Situații Excepționale să vină cu o derogare de la cadrul normativ în vigoare.

Irina Soltan

„Toate „dezvăluirile” făcute ieri de Renato Usatîi nu sunt decât lectura cu intonație a scrisorii pe care am trimis-o în aprilie către ANRE și pe care o fac publică. Guvernul a sesizat inechitatea de pe piață și a solicitat ANRE să intervină. ANRE, ca regulator independent, trebuie sa vină cu o soluție ca acoperirea devierilor tarifare, formate începând cu 2021, să fie distribuită echitabil între consumatorii de gaz. Mâine în cadrul Comisiei Situații Excepționale vom interveni ca să grăbim intervenția reglementatorului”, notează într-o postare, ministrul Energiei, Victor Parlicov.

...

Scrisoarea adresată ANRE

Ministrul Energiei, Victor Parlicov

Publicitate

La scurt timp, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a venit cu un comunicat public. ANRE explică că în condițiile unei creșteri abrupte și lipsei de previzibilitate a prețurilor la gazele naturale începând cu trimestrul IV 2021 și continuând în perioada anului 2022, mecanismul de stabilire a prețurilor reglementate de furnizare nu a acoperit în totalitate prețul achitat de furnizori pentru gazele naturale achiziționate din surse externe.

În acest caz, metodologia prevede o componentă de corectare a venitului reglementat (devieri). Conform cadrului metodologic în vigoare, devierile tarifare generate (pozitive/negative) urmează să fie recuperate prin prețurile reglementate în perioada ulterioară de reglementare.

Totodată, ANRE menționează că începând cu trimestrul I al anului 2023, asistăm la o scădere a prețului de referință pe platformele de tranzacționare (în cazul nostru - Dutch TTF), din cauza condițiilor meteo favorabile pe continent, cât și a identificării de surse energetice alternative, prin aceasta reducându-se considerabil cererea de gaze naturale.

În acest sens, au apărut condiții favorabile pentru furnizorii din piața nereglementată (piața liberă) să achiziționeze gaze naturale de la surse externe, spre a fi comercializate, prin negocieri directe, consumatorilor potențiali interesați.

Astfel, începând cu luna martie 2023, unii consumatori au inițiat procedurile de migrare de la furnizorii cu obligația de serviciu public, la furnizori din piața nereglementată.

„În vederea excluderii fenomenului respectiv, atunci când unii consumatori ar renunța la furnizarea de gaze naturale de către furnizorii cu obligația de serviciu public, Ministerul Energiei împreuna cu ANRE au inițiat discuții în scopul elaborării unui mecanism de distribuire a sarcinii de compensare a devierilor tarifare către toți consumatorii, în funcție de ponderea fiecăruia în generarea acestora, chiar și în situația când aceștia optează să migreze către furnizori din piața nereglementată.

În rezultatul ședințelor de lucru s-a constatat că legislația în vigoare în sectorul gazelor naturale nu permite ANRE stabilirea unui mecanism în acest sens”, constată ANRE.

Prin urmare, de comun acord cu Ministerul Energiei, a fost decisă adresarea subiectului către Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, în vederea obținerii unei derogări de la cadrul normativ în vigoare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal