Pre-vetting: Cum arată rezultatele preliminare în evaluarea celor 18 candidați la funcția de membru CSP (INFOGRAFIC)

Pre-vetting: Cum arată rezultatele preliminare în evaluarea celor 18 candidați la funcția de membru CSP (INFOGRAFIC)

Comisia Pre-Vetting a încheiat cea de a doua și ultima rundă de audieri publice a candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Cinci candidați procurori și o reprezentantă a societății civile au participat la interviul public pentru a clarifica unele aspecte relevante procesului de evaluare.

Irina Soltan

În perioada 24 – 29 mai, au fost audiați candidații procurori Gheorghe Graur din cadrul Procuraturii Chișinău, Olesea Vîrlan - Procuratura Ialoveni, Elena Roșior - Procuratura Anenii Noi, Eduard Panea - Procuratura Leova, Vasile Plevan - Procuratura Anticorupție și Rodica Ciobanu - candidata propusă de Academia de Științe. 

Printre subiectele relevante procesului de evaluare, abordate de membrii Comisiei în cadrul audierilor, au fost sursa mijloacelor financiare folosite de candidați la achiziționarea de bunuri și proprietăți, diferența dintre veniturile obținute și cheltuielile suportate, precum și nereflectarea unor aspecte în declarațiile de avere și interese depuse la Autoritatea Națională de Integritate.

Membrii Comisiei au adresat inclusiv întrebări ce țin de integritatea etică a candidaților, aceste părți fiind examinate în sesiune închisă, acolo unde exista riscul atingerii vieții private a candidatului, membrilor familiei acestuia sau a altor persoane implicate.

La cele două runde de audieri au participat în total 13 candidați și doar un candidat a solicitat să fie evaluat exclusiv în baza materialelor acumulate de Comisie, optând să nu fie prezent la audieri în ședință publică.

În perioada următoare Comisia Pre-Vetting va elabora și aproba deciziile de evaluare privind candidații evaluați.

Astfel, până acum, s-au înscris în concurs pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor 18 candidați. 4 candidați au fost excluși din concurs. 12 candidați au fost audiați și așteaptă deciziile Comisiei. Iar un candidat a refuzat să fie audiat, altul - a promovat evaluarea.

...

Date preliminare

Pre-Vetting CSP

Publicitate

Totodată, începând cu 18 mai 2023, Comisia a inițiat evaluarea unui nou grup din nouă candidați non-judecători la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), propuși de Parlament.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal