Procurorii au finalizat urmărirea penală în privința Marinei Tauber și a Partidului Șor. Ce acuzații au fost înaintate

Procuratura Anticorupție anunță că a finalizat urmărirea penală în privința Marinei Tauber și a Partidului „Șor”, urmând ca dosarul să fie expediat în instanța de judecată după prezentarea materialelor cauzei învinuiților și avocaților acestora. Potrivit procurorilor, printre acuzațiile înaintate se numără și faptul că deputata Marina Tauber a acceptat cu bună știință finanțarea formațiunii din surse financiare ilicite, în sumă totală de 195,5 milioane lei.

30 mai 2023, 15:05Cristian Bolotnicov

Procurorii au finalizat urmărirea penală în privința Marinei Tauber și a Partidului Șor. Ce acuzații au fost înaintate
Procuratura Anticorupție informează despre terminarea urmăririi penale în privința a Marinei Tauber și a persoanei juridice, Partidului Politic ,,Șor”, învinuiți de patru capete de acuzare pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat.

Autor: Comunicat al Procuraturii Anticorupție din 30.05.2023

Procurorii susțin că potrivit probatoriului administrat, Marina Tauber participând în calitate de candidat desemnat de către Partidul Politic „Șor” la funcția de primar al mun. Bălți, în campania electorale din 21 noiembrie 2021, în mod intenționat şi în înțelegere prealabilă cu trezorierul partidului, acționând la îndemnul și în strictă coordonare cu grupul criminal organizat condus de, Ilan Şor, a recepționat de la grupul criminal organizat mijloace bănești în sumă de 9.752.000 lei, din care suma de 740.464,50 lei, a introdus-o fals în formularele de donații din numele a 104 persoane fizice care în realitate nu au donat această sumă de bani, date false pe care le-a înscris în rapoartele privind gestiunea financiară a campanile electorale, prin substituirea, ascunderea identității donatorilor, a volumului mijloacelor acumulate şi utilizate, iar ulterior rapoartele le-a semnat personal și înregistrat la Comisia Electorală Centrală.

Mai mult, acuzatorii de stat afirmă că deputata a acceptat cu bună știință finanțarea concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat, în perioada alegerilor locale noi pentru funcția de primar al mun. Bălți din 21 noiembrie 2021 în sumă de 9.752 000 lei.

Totodată, Marina Tauber mai este învinuită că, în calitate de vicepreședinte a Partidului Politic „Șor”, în interesele formațiunii politice, a acceptat cu bună știință finanțarea partidului politic, din partea grupului criminal organizat condus de Ilan Șor, în sumă totală de 195.518.013 lei, surse financiare ilicite care au fost integrate în activitatea și întreținerea partidului, în scopul promovării și realizării intereselor grupului criminal organizat pe arena politică din Republica Moldova, de acaparare a puterii în stat, transmite Procuratura Anticorupție.

Amintim că la 26 mai 2023, parlamentara Marina Tauber a rămas fără imunitate de deputat. Deputații au aprobat cele trei cereri ale procurorului general interimar Ion Munteanu. Astfel, Marina Tauber poate fi arestată și trimisă în judecată în baza a trei cauze penale.

Publicitate

Amintim că ultima dată, Marina Tauber a rămas fără imunitate la 21 iulie 2022. Majoritatea deputaților din Parlamentul R. Moldova au susținut solicitările procurorului general interimar, Dumitru Robu, de ridicare a imunității Marinei Tauber. Prima cerere a primit votul „pentru” a 58 de deputați. Iar cea de-a doua solicitare a adunat 57 de voturi în susținere, acestea venind inclusiv din partea fracțiunii Partidul „Șor”.

În aceeași zi deputata Marina Tauber a fost reținută pentru 72 de ore. 

La 17 august, magistrații Judecătoriei Chișinău au admis recursul procurorilor și au decis că deputata Partidului Șor, Marina Tauber va rămâne în arest la Penitenciarul nr. 13 pentru încă 20 de zile.

Anterior, Tauber a transmis un mesaj din Penitenciarul nr. 13. „Dumnezeu a spus: Teme-te de lacrimile omului pe care l-ai obijduit, căci el îmi va cere ajutorul și eu îl voi ajuta”, a scris deputata pe pagina sa de Facebook.

Parlamentara a mai transmis o scrisoare, dar când se afla în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA). Atunci, ea a dat publicității o scrisoare adresată cetățenilor, în care de asemenea a formulat mai multe acuzații în adresa conducerii țării și Partidului Acțiune și Solidaritate.

Menționăm că procurorul de caz a declarat că a solicitat aplicarea măsurii de arest preventiv în privința deputatei Marina Tauber, din cauza existenței riscului de distrugere a probelor dar și de eschivare de la urmărirea penală, menționând și faptul că mai mulți suspecți din dosar au părăsit țara cu câteva zile înainte de perchezițiile efectuate la sediile Partidului Șor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal